Har du tjekket din intelligente e-mail-assistent?

Styrken i Thomas Terneys "Kampen om fremtiden" er forfatterens dybdegående og forskningsbaserede forståelse for teknologierne bag kunstig intelligens.

FILE PHOTO: A man types on a computer keyboard in Warsaw in this February 28, 2013 illustration file picture. REUTERS/Kacper Pempel/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Kacper Pempel

Når snakken falder på kunstig intelligens, føres man som regel ind i en mental verden af metalliske robotter, der erobrer verdensherredømmet og først til sidst nedkæmpes af rigtige mennesker i kød og blod.
Måske er det derfor, at den kunstige intelligens vækker betydelig bekymring hos rigtigt mange mennesker. I Edelman Trust Barometers årlige undersøgelse blandt 30.000 europæere mente halvdelen således i 2017, at den digitale innovation og den kunstige intelligens generelt foregår alt for hurtigt og med alt for mange negative konsekvenser.

»Helt overordnet er det indiskutabelt, at kunstig intelligens kan hjælpe os med at løse store samfundsmæssige udfordringer i fx sundhedsvæsenet og på miljøområdet. «


Truslerne er tilsyneladende helt reelle: Mennesker mister deres job til robotter. Fremmedgørelsen sætter ind over alt, hvor digitale processer erstatter kontakten til et andet menneske. Og hvad med etikken, når vi knap længere ved, hvem der bestemmer – menneske eller maskine?
Thomas Terney har sat sig for at komme bag automatreaktionerne og skrive den første bog på dansk, der går bag om begrebet og giver en grunding indføring i, hvad kunstig intelligens egentlig er, og hvordan både virksomheder og nationer i disse år kæmper om at udvikle og kontrollere de nye teknologier.

Hverken  ven eller fjende

Det er en hovepointe i bogen, at den nye teknologi som udgangspunkt hverken er ven eller fjende. Det afgørende er, hvem der bruger den kunstige intelligens, og hvad de bruger den til.
Helt overordnet er det indiskutabelt, at kunstig intelligens kan hjælpe os med at løse store samfundsmæssige udfordringer i fx sundhedsvæsenet og på miljøområdet. Kunstig intelligens kan gøre det hurtigere, mere sikkert og nemmere at diagnosticere kræft og beslutte den rigtige behandling. Kunstig intelligens vil også kunne hjælpe handikappede til at få et bedre liv og komme ud på arbejdsmarkedet..
Neden under ligger magtkampene og de politiske beslutninger, der er med til at afgøre, hvordan fremtidens samfund skal indrettes. Kunstig intelligens er således kernen af forretningen for nogle af de mest værdifulde selskaber i verden, som Google, Amazon og kinesiske Alibaba. For ikke at miste deres markedsposition investerer selskaberne massive summer i den fortsatte udvikling af kunstig intelligens. Og på den internationale scene har Rusland, USA og Kina startet et kapløb om at blive førende indenfor kunstig intelligens. Hver med håbet om at de bliver den verdensledende nation.

Styrken i Terneys bog er forfatterens dybdegående og forskningsbaserede forståelse for selve teknologierne. Terney beskriver, hvordan vi i faktisk bør tale mere nuanceret om forskellige ting som automatiseret, augmenteret, adaptiv og autonom intelligens – hver med deres helt forskellige anvendelsesperspektiver.
Forfatteren argumenterer også for, at selve begrebet »kunstig intelligens« reelt er tæt på at være meningsløst. Med det mener han, at når først et problem kan løses med kunstig intelligens, ja, så skifter løsningen navn til den funktion, det udfører. Det hedder således ikke en »intelligent email-assistent«, men blot et spamfiler. Vi taler heller ikke om intelligente biler, men bare nogen, der kan køre selv.

Terney ved kort sagt, hvad han taler om. Og det gør bogen til ret nødvendig læsning for enhver, der interesserer sig for enten mulighederne i eller truslerne fra den nye teknologi.
Anmelderen kunne vel godt have tænkt sig en bredere diskussion af det, man kan kalde teknologiens kontekst, det vil sige de sociale og organisatoriske perspektiver af den kunstige intelligens. Hvad er fx de mulige konsekvenser for vores arbejdspladser og familieliv, for undervisning og ledelse?
Men bogen bliver på den tekniske banehalvdel, der også er forfatterens suveræne styrke. Og Terney er tro mod sin hovedkonklusion: Man bliver nødt til at forstå teknologien, før man kan diskutere dens forskellige gode og mindre gode anvendelser.

Så bogen bør finde et stort publikum. Forlaget kan så passende i 2. oplag rette den forbløffende mængde af slåfejl, der er røget gennem korrekturen. I en enkelt billedtekst på side 188 hele to fejl på fem linjer. Det noterer anmelderen blot, fordi gammeldags grundighed også klæder diskussionen af nye teknologier.

BMINTERN - Cover Fold sammen
Læs mere
Foto: Forlag.

Kampen om fremtiden

Forfatter Thomas Terney. Sider: 208. Pris: 300 kr. Forlag: Gyldendal. ,