Hårde reaktioner på prisvinders politiske tale: »Føj«, »skam dig« og »forfatterklovn«

Jonas Eika modtog tirsdag aften Nordisk Råds Litteraturpris. I sin efterfølgende takketale gik han i kødet på statsministeren og talte om, at Danmark har statsracisme. Reaktionerne er blandede.

Forfattaren Jonas Eikas takketale vækker debat, og bliver modtaget med blandede reaktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix

Da forfatteren Jonas Eika tirsdag aften modtog Nordisk Råds Litteraturpris i  Konserthuset Stockholm,  bød hans takketale  ikke på roser til bekendte og samarbejdspartnere, men på politisk dundertale henvendt til blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), og de øvrige nordiske lande.

I talen, der kan læses i sin helhed her, beskylder han Mette Frederiksen for at føre en udlændingepolitik, »der splitter familier ad, gør dem fattige og udsætter både børn og voksne for en langsom, nedbrydende vold i landets såkaldte Udrejsecentre.«

Han siger også i talen, at Mette Frederiksen er »kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politikker«.

Reaktionerne på de sociale medier er mildest talt blandede. Både politikere og almindelige danskere blander sig i debatten. Pia Kjærsgaard (DF) mener, at Jonas Eika bør skamme sig.

»Jeg synes, at det er utidigt. Skæg for sig og snot for sig. Ved en sammenkomst som Nordisk Råds Litteraturpris, hvor han faktisk får 350.000, som jeg går ud fra, han gerne vil modtage, så laver han et show for sig selv på scenen uden modargumentationer. Det er en kulturbegivenhed, og ikke en debat om udlændingepolitik. Det er totalt dårlig stil. Jeg siger ikke, at han ikke må have sin holdning, selvfølgelig må han det, men det er ikke stedet at stå og udbrede sin socialistiske holdning,« siger Pia Kjærsgaard (DF) til Berlingske.

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, kalder ham for en »forfatterklovn«. Den socialdemokratiske minister for nordisk samarbejde, Mogens Jensen, ønsker Jonas Eika tillykke, men han er ikke enig i kritikken.

Men kritikken er ikke kun hård; andre mener, at han har ret i sin kritik.