Er fransk provokatør-forfatters nye roman et hip til Macron og De gule veste?

Den franske provocateur Michel Houellebecq giver i sin nye roman EU, frihandel, borgerskab og præsident Macron en ordentlig en på frakken. Det virker næsten, som om han har forudset De gule vestes oprør.

Den franske forfatter Michel Houellebecqs nye roman, »Sérotonine«, udkom fredag i Frankrig. Han modtog for nylig den franske orden, Legion d'honneur, som blev overrakt af den franske præsident Emmanuel Macron. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL MEDINA Ritzau Scanpix

At kalde den franske forfatter Michel Houellebecq for en provokatør er næsten en underdrivelse.

Den 60-årige forfatters forrige bog, »Soumission« (på dansk »Underkastelse«) udkom for præcis fire år siden, næsten samtidig med terrorangrebet mod satirebladet Charlie Hebdo og handlede om, at Frankrig fik en muslimsk præsident, der vendte op og ned på den liberale samfundsorden.

I sin nye med spænding ventede roman, »Sérotonine«, der udkom i Frankrig i fredags og er skrevet inden De gule veste begyndte at demonstrere, skriver han om en kærlighedshungrende ingeniør (Houllebecq er selv uddannet ingeniør), der udarbejder rapporter for det franske landbrugsministerium i et Frankrig, hvor rasende landmænd i Normandiet demonstrerer og blokerer vejene.

Det virker næsten, som om han først forudså den islamistiske terror i Vesteuropa og derefter De gule vestes kraftfulde oprør mod den EU-venlige franske præsident Emmanuel Macron.

En gennemgående figur i Houllebecqs romaner er en menneskefjendsk, først og fremmest kvindefjendsk, desillusioneret mand, der er fokuseret på at få dækket sine basale behov for mad, vin, smøger og sex. Som læser oplever man hans figurer som på den ene side frastødende og kyniske og på den anden side psykologisk fascinerende og rammende for tidsånden.

Michel Houellebecqs nye roman, »Serotonine«, der udkom fredag, er i Frankrig trykt i et førsteoplag på 320.000 eksemplarer. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS SAMSON/Ritzau Scanpix.

Michel Houllebecq er en forfatterstjerne. Både i Frankrig og i udlandet betragtes hans bøger som litterære sensationer og udkommer i store oplag. Hans nye bog er i Frankrig trykt i et oplag på 320.000, skriver The Guardian, og den udkommer i en lang række lande. Mandag var den på gaden i Tyskland, som er et af Europas største markeder for bøger, og 12. april udkommer den i Danmark på forlaget Rosinante.

»Sérotonine« – bogen er opkaldt efter det signalstof i hjernen, som giver følelsen af veltilfredshed og lykke – følger den midaldrende landbrugsingeniør Florent-Claude Labrouste, der udover sit arbejde er optaget af escortpiger, tyske biler og hoteller, hvor man må ryge indenfor. Han er sortsynet og ensom og interesserer sig – klassisk Houllebecq – for dekadence, masturbation og mad. Ikke ligefrem en mand med et kvindesyn, som matcher #MeToo-bevægelsen. Labrouste foragter de affaldssorterende øko-typer i Paris og tænker, mens han kører i sin diesel-SUV: »Jeg har ikke gjort meget godt i livet, men i det mindste vil jeg have givet mit bidrag til ødelæggelsen af planeten.«

Men bogen handler ifølge presseomtaler også om kulturkonflikten mellem befolkningen i provinsen og de veluddannede i Paris. Ifølge The Guardian er romanen en kritik af politikere, der »ikke kæmper for befolkningens interesser, men er rede til at dø for frihandel.«

Ros til Trump og Brexit

Houllebecqs forfatterskab blev i begyndelsen læst som en kritik af det kapitalistiske samfund, hans desillusionerede mandlige hovedpersoner blev set som et resultat af markedstænkningen, men forfatterskabet kan i dag også ses som et ekko af den kritik af globaliseringen, som driver populistiske bevægelser og politikere frem. Nogle har kaldt ham islamofobisk, mens andre har afvist det og sagt, at han er frankofobisk. Andre ser ham som visionær og som en forfatter af folket.

I en artikel i det amerikanske månedsmagasin Harpers har Houllebecq for nyligt kaldt den amerikanske præsident Donald Trump for »den bedste præsident, jeg nogensinde har set«, og i samme omgang priste han Brexit og kaldte de britiske vælgere for »modige«.

Christian Johannes Idskov om Michel Houellebecq

»Nu lader det til, at han er mere overbevist om Aftenlandets undergang end nogensinde før.«


Kritiker, redaktør og skribent Christian Johannes Idskov skriver i sin anmeldelse på det litterære nettidsskrift, vagant.no, at Houllebecq med »Sérotonine« igen viser sin evne for at skrive om tidens ulmende konflikter og om Vestens undergang.

»Det, vi har vidst om Houllebecqs politiske vandring fra venstre mod højre, fra radikal kapitalismekritiker til skuffet historieprofetisk dommedagsprofet, får i »Sérotonine« sin hidtil mest utvetydige form. Godt nok har Houllebecqs realisme aldrig været en fuldtonet realisme. Han forstørrer, forvrider, karikerer, så det skaber et nyt romanbillede, der gør det lettere for ham at udføre sine eksperimenter på sine karakterer. Men hans forskellige forslag til, hvordan vi kommer fri af problemerne i moderniteten (sexturisme, genmanipulation og tilbagevenden til gud) er for hver gang blevet sværere at læse som rene spøgefulde fremskrivninger af det aktuelle samfunds krisetilstand. Nu lader det til, at han er mere overbevist om Aftenlandets undergang end nogensinde før,« skriver Christian Johannes Idskov.

Alex Rühle skriver omvendt i sin anmeldelse i Süddeutsche Zeitung, at man bliver skuffet, hvis man forventede at kunne læse romanen som en håndbog om den franske krise. Han ser snarere romanen som en beskrivelse af »sjælelig forarmelse og neonkold fremmedgørelse«.