En svindler tager på dannelsesrejse. Anne Sophia Hermansen har anmeldt

Romain Puértolas slår et slag for tolerance, fantasi og kærlighed i en burlesk fabel om universel længsel.

Billedtekst Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I begyndelsen var ordet, og det første ord, inderen Ajatashatru Lavash Patel udtaler ved sin ankomst til Frankrig, er et svensk ord – IKEA.

Romain Puértolas debutroman, »Den utrolige historie om fakiren, der sad fast i et IKEA-skab«, ER en utrolig historie om en taskenspillers rejse til Frankrig efter en sømmåtte på tilbud hos den svenske varehusgigant. En rejse, der bliver til en pilgrimsrejse, fordi bogen trods sit komiske anslag ikke kun er sjov og ballade, men også indeholder et dannelsesperspektiv og endda en europæisk kritik.

Fakiren Ajatashatru kommer til Paris med lommen fuld af billige tricks og en 100 euro-seddel kun trykt på den ene side. Han snyder først en taxachauffør, dernæst platter han sig til en gang köttbullar med en fransk kvinde og er så på vej til at tilbringe natten i en Birkeland-seng i Roissy-IKEA, da han bliver overrasket og må søge tilflugt i et skab. Effektive IKEA-medarbejdere pakker intetanende skabet ned i en kasse, og inderen sendes på en ufrivillig rejse til England, der afløses af rejser til Barcelona, Rom og Tripoli.

Som i Voltaires »Candide« rejser Ajatashatru fra land til land og erfarer en verden, der så langtfra er det bedste sted af alle. Vel er inderen en plattenslager, men han er alligevel udstyret med en grundlæggende godhed og optimisme, når det kommer til troen på mennesket. Den tro bliver ligesom Candides sat på en prøve i mødet med flygtninge på vej mod en bedre verden og toldmyndigheder, der gør den værre. Og inderen erkender, at han heller ikke ligefrem selv har medvirket til at give verden bedre karma.

»Den utrolige historie om fakiren, der sad fast i et IKEA-skab« er festligt fortalt, en burlesk fabel om at rejse i skabe, i Louis Vuitton-kufferter og med luftballon frem mod nye erfaringer om det at være menneske. En roman om den universelle længsel efter at skabe bedre livsbetingelser for sig selv og sine og en kritisk-satirisk fremstilling af et Europa, vi ynder at betragte som fint og civilisatorisk. Hvis et samfunds humanisme skal vurderes på, hvordan det behandler de svageste, i dette tilfælde de illegale flygtninge, har vi stadig meget at lære i Europa, før vi fortjener betegnelsen »de skønne lande«.

Puértolas slår et slag for tolerance, fantasi og kærlighed, og det skal man vist være en gammel kyniker for ikke at blive berørt af. Bare lidt. Ligesom Felix Krull i Thomas Manns roman »Felix Krull – en svindlers bekendelser« svindler og charmerer Ajatashatru sig gennem tilværelsen, indtil han bliver indhentet af noget så old school som næstekærlighed.

Puértolas skriver: »Lykkelig er den, der som Ajatashatru Lavash Patel har foretaget en utrolig rejse i et skab, og som vender klogere og mere erfaren tilbage for at leve sammen med sin elskede til sine dages ende ...« Måske lidt sentimentalt, men sandt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titel: Den utrolige historie om fakiren, der sad fast i et IKEA-skab Forfatter: Romain Puértolas Oversat af: Agnete Dorph Stjernfelt Sider: 256 Pris: 249,95 kr. Forlag: Rosinante