Efter tostjernet anmeldelse tager Lars Møller til genmæle: »Jeg er ikke forfatter. Jeg er tidligere elitesoldat«

Berlingske giver udvalgte kunstnere mulighed for at reagere på anmeldelser af deres værker. Her er det tidligere jægersoldat og nuværende forfatter Lars Møller, der forholder sig til den hårde medfart, som Berlingskes anmelder Rune Selsing i mandags gav hans nye selvhjælpsbog.

Lars Møller svarer igen på den kritik som hans nyeste bog »Tænk som en kriger« forleden fik af Berlingskes anmelder Rune Selsing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Lars Møller har i 25 år været jægersoldat og erhverver sig nu som livsstilscoach og forfatter. Hans seneste værk er bogen »Tænk som en kriger«, som udkom i starten af november. I Berlingske blev den anmeldt af filosof og debattør Rune Selsing, der sparsomt tildelte den to ud af seks mulige stjerner.

Lars Møller er fortørnet over anmeldelsen, som han nærmere betegner som et »debatindlæg«. Men det til trods er der enkelte af Rune Selsings pointer, som faktisk rammer plet, mener han. Selsing har bare ikke forstået bogens formål og kontekst.

I sin anmeldelse skriver Rune Selsing blandt andet, at bogen er »baseret på uspecificeret lufthavnslitteratur«, og at han er sikker på, at »Lars Møller har besluttet sig for at skrive en god selvhjælpsbog. Og det har han ikke gjort«. Dermed understreger Rune Selsing, at han ikke køber Lars Møllers påstand om, at man kan opnå næsten hvad som helst, bare man virkelig vil det.

Rune Selsing kritiserer også, at læseren trækkes gennem lange kapitler om vores indre stenaldermenneske og klicheer om alt det, der foregår oppe i vores hoveder, som vi ikke er bevidste om.

Men bogens mange klicheer er ifølge Lars Møller med af en ganske særlig grund. Lars Møller har helt bevidst valgt at bruge dem, fordi han er overbevist om, at de er sande, selvom de er simple, og fordi der stadig er mange mennesker, der endnu ikke har forstået dem.

Lars Møllers nye bog »Tænk som en kriger« har modtaget en del kritik fra Berlingskes anmelder filosof og debattør Rune Selsing. I sin anmeldelse skriver Selsing, at Lars Møller hverken har noget »velskrevet, originalt eller interessant« at bidrage med.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Story House.

Men kritikken stoppede ikke der.

Ifølge Rune Selsing har den tidligere jægersoldat skrevet en hel bog ud fra den frase om, at »intet er umuligt for den, der bærer viljen i hjertet,« som TV-vært Thomas Mygind citerede i slutningen af TV3-programmet »Fangerne på Fortet« tilbage i 1990erne. Men det, Mygind sagde, var også rigtigt, siger Lars Møller.

»Det lyder for simpelt, at vi bare skal tro på det, men det er sådan, det er. Jeg var aldrig nogensinde kommet ind i jægerkorpset, hvis ikke jeg havde troet på det. Det er det, der er hele budskabet i bogen. Men måske har Rune Selsing aldrig haft den oplevelse, hvor han virkelig har troet på noget, kæmpet for det og så fået det til at lykkedes? Projekter lykkes kun, hvis man tror på dem. Det har jeg set igen og igen og igen. Også i jægerkorpset, hvor de jo ikke er supermennesker. De er helt almindelige mennesker, men når de beslutter sig for noget sammen, så kan alt ske. Det er nærmest magisk,« siger Lars Møller.

Forfatterskabet er en udviklingsproces

Den dårlige anmeldelse og kritikken deri overraskede Lars Møller, men han ser Rune Selsings kritik som en kritik af ikke bare hans egen bog, men af selvhjælpsbøger generelt, der har til formål at hjælpe dem, der ikke selv kan.

»Det virker som om, at anmelderen langer ud efter hele selvhjælps-genren. Jeg tænker, at Rune Selsing bare er træt af selvhjælpsbøger, fordi han selv kan - og fred være med det, for det er der mange andre, der ikke kan. Men der er almindelige mennesker, der har brug for de bøger, og det er dem, bogen er skrevet til. Ikke til en anmelder som Selsing,« siger Lars Møller.

Men hvordan føles det så at åbne op for avisen og læse en anmeldelse, hvor ens eget værk bliver rakket ned hele vejen igennem?

Lars Møller har det efter eget udsagn okay med det. I bedste »practice what you preach«-ånd er et af bogens egne budskaber, at man skal kunne tage imod kritik og lære af det.

»Når man kaster sig ud i at skrive en bog, så er det vel vidende, at nogle kan lide den, og nogle vil ikke kunne lide den. Det skal man kunne tåle. Hvis Rune Selsing skrev en bog, ville jeg nok også kede mig. Vi er måske bare ikke på bølgelængde, men Rune Selsing har et perspektiv, der er lige så gyldigt som mit, og det er jeg fuldkommen åben overfor. Det kunne endda være, at jeg kunne lære noget af det, han skriver, hvis jeg fik ham i tale. Så kunne jeg måske forstå, hvad han mente, eller hvor det er, skoen trykker. Jeg bifalder diversitet og uenighed, for det er det, der flytter perspektiver,« siger Lars Møller.

Det har ikke været det letteste i verden at skifte maskingeværet ud med et computertastatur, og Lars Møller siger, at forfatterskabet er en udviklingsproces, og at det, at én enkelt anmelder ikke finder bogen interessant, ikke vælter hans verden. Der er nemlig andre, der sætter pris på hans skriverier.

»Jeg er ikke forfatter. Jeg er tidligere elitesoldat. Jeg har bare reflekteret, og de refleksioner og observationer er der mennesker, der har glæde af. Det er det, jeg lever af på 10. år nu. Der er kun én måde at blive forfatter på, og det er ved at skrive og øve sig,« siger Lars Møller.

Lars Møllers “Tænk som en kriger” er udgivet af Story House.