Din fejlbarlige hjerne

Du er ikke nær så klog, som du bilder dig ind. I en af de vigtigste bøger i årtier om den menneskelige bevidsthed fortæller amerikansk nobelpristager historien om vores på én gang fantastiske og dybt mangelfulde hjerne.

Daniel Kahneman. Fold sammen
Læs mere
Foto: PRINCETON UNIVERSITY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du ved meget mindre om dig selv, end du tror.

Din hjerne er offer for illusioner, fordomme, fejlslutninger og regulær forførelse. Og det gælder, hvad enten du er højtuddannet ekspert eller ufaglært asfaltarbejder.

I et tysk eksperiment lod man en række erfarne juridiske dommere foretage et kast med et par terninger, før de skulle tage stilling til, hvor mange måneder en (fiktiv) kvinde skulle i fængsel for en række småtyverier. Terningerne var konstrueret således, at kastet altid gav enten tre eller ni.

Så snart terningerne havde lagt sig til ro, blev dommerne spurgt, om de ville idømme kvinden en fængselsdom på flere eller færre måneder, end terningerne viste. Og kort efter blev de spurgt, hvor mange måneder de præcist ville idømme kvinden.

Dommerne, der havde slået ni, idømte i gennemsnit kvinden en dom på otte måneders fængsel, mens de, der havde slået tre, dømte hende til fem måneders fængsel i gennemsnit.

Dommerne var ofre for den såkaldte forankringseffekt - at når man bliver bedt om at tænke på et bestemt tal, før man skal anslå en præcis talstørrelse, så forankres hjernen i det opgivne tal.

Bliver man f.eks. spurgt, om Gandhi var over 114 år gammel, da han døde, vil man være tilbøjelig til bagefter at gætte højere end ellers på, hvor gammel den indiske pacifist blev.

Eksemplerne er blandt de utallige i en af de vigtigste, klogeste og mest givende bøger, der meget længe er udgivet om vort indre psykodrama.

Bogen hedder »Thinking, Fast and Slow«, den er af adskillige fremtrædende udenlandske medier udvalgt som en af de bedste udgivelser inden for alle genrer i 2011, og den er skrevet af en professor og psykolog, som er blevet kaldt den mest indflydelsesrige af slagsen siden Sigmund Freud.

Forfatteren, Daniel Kahneman, modtog tilmed Nobelprisen i 2002 - i økonomi vel at mærke - for hans forskning har enorme implikationer for forståelsen af såvel den enkeltes forbrugeradfærd som hele det overliggende finansielle system.

Men hans bog angår i den grad også dig og mig.

Ifølge psykologer tænker vi på to måder - den hurtige og den langsomme. Kahneman kalder den hurtige for System 1 og den langsomme for System 2.

System 1 anvender vi f.eks., når vi skal afgøre, om en genstand befinder sig tæt på eller langt væk; når vi skal svare, hvad to plus to giver; når vi skal afslutte enkle sætninger som »mælk og .......«, eller når vi vrænger ansigt ved synet af et skrækindjagende billede.

System 1 kræver med andre ord ingen bevidste overvejelser, men det gør det langsomme system 2, f.eks. når vi venter på startskuddet til en sprint, opmærksomt lytter efter en bestemt stemme i en støjende forsamling, eller når vi skal opgive et telefonnummer.

Prøv f.eks. at se på følgende regnestykke: 17*24.

Dit System 1 kan formentlig hurtigt afgøre, at det rigtige svar hverken er 117 eller 12.609. Men du er nødt til at tage system to (samt måske papir og pen) i anvendelse for at finde det rigtige svar. Og mens du jonglerer med tallene oppe under skallen, stiger dit blodtryk og din puls en anelse, og dine pupiller udvider sig - indtil det rette svar (408) viser sig.

System 2 er altså anstrengende at anvende, hvorfor vi ofte vægrer os for at bruge det. System 2 er dovent.

Endvidere kan System 2 gøre os blinde.

Det blev demonstreret i et berømt forsøg med titlen »Den usynlige gorilla«. En række forsøgsdeltagere bliver bedt om at tælle, hvor mange gange bolden skifter hænder mellem holdet i hvid dragt i et spil basketball, hvorfor man bliver tvunget til at ignorere holdet i sort.

Midtvejs i spillet løber en kvinde i gorilladragt ind på banen, banker sig på brystet og løber ud igen. Hun er på banen i hele ni sekunder. Alligevel overser ca. halvdelen af tusindvis af forsøgspersoner »gorillaen«, fordi deres System 2 er travlt optaget af at tælle boldkast mellem det hvide holds spillere.

System 1 er generelt ganske brugbart og fornuftigt på livets vej. I de fleste tilfælde er der ingen grund til bevidste overvejelser for at træffe gode valg. Alligevel tager System 1 fejl i mange vigtige situationer, hvor vi burde have inddraget vores arbejdskrævende System 2. Prøv f.eks. intuitivt at løse følgende opgave:

Et bat og en bold koster 11 kroner. Battet koster ti kroner mere end bolden. Hvor meget koster battet?

For langt over halvdelen vil det intuitive svar være 10 kroner. Men gør vi os den anstrengelse at regne efter, vil vi opdage, at svaret er 10,50 kroner.

Man kan også spørge, om denne sætning er korrekt:

Hvor mange dyr af hver slags tog Moses med sig på Arken?

Langt de fleste ser ikke fejlen, nemlig at Noah og ikke Moses bragte dyr om bord på Arken. Men både Noah og Moses er bibelske navne, og de indeholder begge to stavelser samt bogstavet »o« på anden pladsen. Havde man erstattet Moses med »Anders Fogh Rasmussen«, ville ingen være i tvivl.

Forfatteren beskæftiger sig også med begrebet priming - at vi ubevidst kan blive prædisponeret til bestemte handlinger. En analyse af stemmemønstre efter et lokalvalg i Arizona viste således, at vælgerne var mere tilbøjelige til at stemme for en forhøjelse af skolernes budgetter, hvis valghandlingen fandt sted på en skole frem for i en anden bygning, f.eks. en kirke.

På tilsvarende måde kan den blotte tanke om at stikke en kollega i ryggen ændre vores forbrugeradfærd i retning af at købe sæbe og vaskemidler i supermarkedet frem for eksempelvis juice og batterier. En plettet sjæl skaber et ønske om at rense kroppen.

Kahneman forklarer også, at vi alt for ofte luller os ind i en illusion om, at fremtiden er forudsigelig. Det skyldes ikke mindst, at vi prøver at skabe mening i fortidens begivenheder ved at sætte dem ind i en narrativ sammenhæng, som vi så at sige forlænger ind i fremtiden. Men fortiden var i høj grad bestemt af tilfældigheder - af uforudsigelse begivenheder på stribe. Som han skriver:

»Det er svært at tænke på det 20. århundredes historie uden at bringe Hitler, Stalin og Mao Zedong på banen. Men der var et øjeblik i tiden, lige før et æg blev befrugtet, hvor der var 50 pct. chance for, at fosteret, der blev Hitler, ville være blevet af hunkøn.«

På trods af det ernærer tusindvis af såkaldte eksperter sig, især i medierne, ved at analysere fortiden og på den baggrund forudsige fremtidens økonomiske og politiske udvikling. Men grundige undersøgelser viser - med Kahnemans ord - at disse selvsikre og oftest højt betalte eksperter udfærdiger dårligere forudsigelser end »dartkastende aber«, som rammer tilfældige skiver med forskellige udfaldsmuligheder.

Bogen rummer et sandt overflødighedshorn af aha-oplevelser, dybe indsigter og fascinerende perspektiver på den menneskelige psyke. Det er en ægte intellektuel og dertil dybt humanistisk sværvægter, der taler her. Endvidere er værket skrevet i et relativt ligefremt sprog, båret af humor og en livslang begejstring for den menneskelige bevistheds veje og vildveje. Det er virkelig en bog, man bliver klogere af - fuld af fremragende råd om, hvordan man undgår at falde ned i sindets utallige faldgruber.

Sjældent har man læst en bog, som i den grad angår ethvert menneske. Gid at den må blive oversat til dansk - og blive en bestseller herhjemme.B