Carsten Jensen: »Hvis jorden var en coronapatient, lå den allerede på intensiv«

Boganmeldelse: »Øvelser i afsked« er et stykke sprogligt veloplagt beredskabslitteratur, der med sine foruroligende perspektiver og klare argumenter ligner en oplagt julegave til klimaminister Dan Jørgensen,« skriver boganmelder Jørgen Johansen om Carsten Jensens bog.

Carsten Jensens bog »Øvelser i afsked« får fire stjerner i denne anmeldelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra omslagets flap ser Carsten Jensen ud på læseren med næse og mund dækket af en maske. Meddelelsen er klar. Vi befinder os midt i en global pandemi, og vores verden er i færd med at forandre sig.

Mange spor løber sammen i Carsten Jensens aktuelle udspil med den stærkt alarmerende titel »Øvelser i afsked«, de helt personlige spor og de fælles globale. Den 6. februar 2020 døde Raph, forfatterens stedsøn, 25 år gammel af en udiagnosticeret hjertefejl. Den 11. marts lukkede Danmark ned på grund af pandemien og den hurtige vækst i antallet af corona-smittede, og den 12. marts sad forfatteren i lufthavnen i Los Angeles på vej til Danmark efter en forelæsningsrække på et universitet, midt i den desillusionerende amerikanske valgkamp.

»Med bogen, der har fået undertitlen »En coronakrønike«, lægger Carsten Jensen den personlige sorgs savn og smerte ind i et mønster sammen med den angst og de afkald, men også de perspektiver, pandemien skaber.«


Med bogen, der har fået undertitlen »En coronakrønike«, lægger Carsten Jensen den personlige sorgs savn og smerte ind i et mønster sammen med den angst og de afkald, men også de perspektiver, pandemien skaber, og med de politiske overvejelser, figuren Trump og ikke mindst populisten Trumps appel til mange amerikanere leverer stikordene til.

Patchwork

På mange måder antager »Øvelser i afsked« karakter af et stort anlagt patchwork af iagttagelser, overvejelser, signalementer, referater, meninger og udfald. En væsentlig del af bogens gennemgående korte kapitler er blevet til som opslag på Facebook i perioden 13. marts 2020 til 22. august 2020 og er samlet netop under overskriften »Coronakrøniken«.

Kunsten at mobilisere den nødvendige skarphed i diagnosen er en af Carsten Jensens forcer. Under overskriften »Diskussion i et brændende hus« skriver han den 23. juni 2020:

»Permafrosten smelter, og når permafrosten smelter, slippes uhyre mængder af metangas løs i atmosfæren. Hvis jorden var en coronapatient, lå den allerede på intensiv. Men vi tøver stadigvæk med at ringe efter ambulancen. Det er telefonregningen, vi tænker på. Vi må ikke belaste erhvervslivet med for mange udgifter, siger erhvervslivet. Men vi må gerne belaste kloden og kommende generationers overlevelsesmuligheder.«

Carsten Jensen er ikke bange for patos og brugen af de store ord. Men når han skriver sig tæt på Raphs død og den store sorg, omformes tabets og savnets mørke til en sprogligt lysende hyldest til den unge mands engagement og handlingsorienterede tilslutning til klimakampen og aktionsgruppen Extinction Rebellion.

Portrættet af Raph sættes i tankevækkende relief af en række hurtige signalementer af de studerende fra universitetet, hvor Carsten Jensen var gæsteforelæser. Fælles for mange i den amerikanske Generation C, coronagenerationen, er den store usikkerhed omkring fremtidsudsigterne. Pandemien, klimaforandringerne og den amerikanske drøm! Hvad kommer der til at ske?

Sprogligt bevæger Øvelser i afsked sig ud ad vidt forskellige spor med en spændvidde fra den store alvors patos over de søgende tilnærmelser til dødens væsen og formuleringerne af sorgen til de aggressive og syreætsende karakteristikker af politikere og andre taknemmelige ofre fra Trump til de hjemlige coronaskeptikere og klimasyndere. De veloplagte, retoriske skud - til tider også over målet - er en del af Carsten Jensens sproglige mobilisering og talent.

Carsten Jensens »Øvelser i afsked«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politikens Forlag.

Shelleys sørgesang

Når forfatteren skriver om Apokalypsen forklædt som hverdag, skildrer kulturkampen omkring masken, aflæser krydstogtskibet som et billede på vores civilisation, eller udlægger corona-mobiliseringen som den store beredskabsøvelse, er det oplæg til eftertanke. At provokere til diskussion og til tider også modsigelse er en af polemikeren Carsten Jensens styrker.

Til forfatterens øvelser i afsked hører nedslagene i en række bøger og film, der kaster deres særlige lys over både pandemi- og klimatrusler mod menneskehedens overlevelse. Det er for eksempel både fascinerende og stimulerende læsning, når litteraten Carsten Jensen giver sig i kast med Mary Shelleys roman fra 1826, »The Last Man«, der får selv hendes gyser Frankenstein til at blegne. Han læser Mary Shelleys sørgesang over livet og menneskene, så perspektiverne på samme tid tegner sig lyslevende og dødeligt skræmmende.

Det giver god mening at læse Øvelser i afsked som en bog, der er skrevet til minde om stedsønnen Raph eller Iggy Fox som hans Extinction Rebellion tilnavn var. Det er blandt andet i hans ånd, bogens afsluttende opfordring bliver formuleret:

»Hvis vi selv vil det, så hæver vi i fællesskab den tryllestav, der består i handling, protest og oprør, og standser de kræfter, der vil dække planeten med aske.«

Øvelser i afsked er et stykke sprogligt veloplagt beredskabslitteratur, der med sine foruroligende perspektiver og klare argumenter ligner en oplagt julegave til klimaminister Dan Jørgensen.

Øvelser i afsked – En coronakrønike
Forfatter:
Carsten Jensen. Sider: 354. Pris: 250 kr. Forlag: Politikens Forlag.