Bogpris på 100.000 kr: Læserne valgte bogen om Kim Larsen

Med 23 pct. af stemmerne blev forfatteren Jens Andersens biografi om Kim Larsen den overbevisende vinder af Læsernes Bogpris 2019.

Jens Andersen har skrevet en række biografier, bl.a. om kronprins Frederik, Astrid Lindgren og Ole Lund Kirkegaard. Nu får han Læsernes Bogpris 2019 for sin biografi om Kim Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Med sin biografi om nationalskjalden, gavflaben og sangskriveren Kim Larsen har forfatteren Jens Andersen skrevet sig direkte ind på danskernes boghylder.

Hans biografi, »Kim Larsen - mine unge år«, har ikke kun fået fremragende anmeldelser. Læserne har også i stor stil taget den til sig. Bogen har solgt over 120.000 eksemplarer, hvilket er usædvanligt højt tal i Danmark.

Torsdag aften modtog Jens Andersen Læsernes Bogpris, som ud over æren er på 100.000 kr. Prisoverrækkelsen fandt sted på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i Esbjerg og overværet af kommunalpolitikere, bibliotekarer og bibliotekschefer fra hele landet.

Forsiden på Jens Andersens biografi, »Kim Larsen - mine unge år«, som får Læsernes Bogpris 2019. Fold sammen
Læs mere

Berlingskes litteraturredaktør, Jeppe Bangsgaard, holdt talen for vinderen.

»Jens, dit blik for den gode historie, for bøger, der rammer en bred almen interesse, er uovertruffent. Dit talent for at komme ind, hvor andre ikke har været eller levere en del af historien, vi ikke kendte før,« sagde Jeppe Bangsgaard i sin tale for Jens Andersen, der tidligere har skrevet roste biografier om bl.a. H.C. Andersen, kronprins Frederik og Astrid Lindgren.

Normalt vælger Jens Andersen selv, hvem han vil skrive biografier om, men med Kim Larsen-biografien var det omvendt. Flere forfattere havde forsøgt at få Kim Larsen i tale, men han afslog og valgte selv, at Jens Andersen skulle skrive en biografi om ham.

Jeppe Bangsgaard sagde i sin tale, at Jens Andersen, der er ph.d. i nordisk litteratur, er en storslået formidler. Han skriver »ikke mudret, men mundret, elegant og altid med et humoristisk twist,« sagde Jeppe Bangsgaard:

Litteraturredaktør Jeppe Bangsgaard til Jens Andersen

»Du skriver ikke mudret, men mundret, elegant og altid med et humoristisk twist.«


»Jens Andersen får det svære til at glide let, uden at det bliver dumt eller banalt. Man mærker den legesyge dreng, Jens Andersen stadig er, selvom han for længst har rundet de 60 år.

Mon ikke det altsammen er noget af det, Kim Larsen har set i dig, Jens - og måske genkendt fra sig selv? Kim Larsen formåede om nogen også at forene det dybe med det folkelige. At bevare en drenget begejstring og åbenhed. At ramme melodier og tekster, alle kunne synge med på, men som samtidig har den kvalitet, der gør, at sangene bliver stående,« sagde Jeppe Bangsgaard.

Biblioteksforeningen og Berlingske

Det er Danmarks Biblioteksforening og Berlingske, som står bag prisen, som i år uddeles for 16. år i træk, og det er Berlingskes læsere og brugere af landets biblioteker, der kan deltage i afstemningen.

Med 23 pct, af stemmerne var Jens Andersen en overbevisende vinder af årets pris. På 2. og 3. pladsen i afstemningen kom hhv. Anne-Cathrine Riebnitzsky, der var indstillet for sin roman »Smaragdsliberen«, og Thomas Thomas Korsgaard, der var indstillet for sin debutroman »En dag vil vi grine af det«.

Jens Andersen en cand.phil. i dansk og ph.d. Han har arbejdet som anmelder på Kristeligt Dagblad, Politiken, Weekendavisen og Berlingske, hvor han også var litteraturredaktør. Siden 2013 har han ernæret sig som forfatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Det øvrige indstille til prisen var i vilkårlig rækkefølge: Svend Brinkmann for »Det sørgende dyr - om sorgen, selvet og samfundet«, Lone Hørslev for digtsamlingen »Dagene er data«, Niels W. Olesen under medvirken af Thorsten B. Olesen for »De danske ministerier - Poul Schlüters tid 1982-1993«, Knud Romer for romanen »Kort over Paradis«, Malene Sølvsten for »Ravnenes hvisken - bog 3«, Alberte Winding for »Kastevind - erindringsglimt fra en barndom« og Theis Ørntoft for »Solar«.

Læsernes Bogpris blev uddelt første gang i 2004, hvor Jette A. Kaarsbøl fik den for »Den lukkede bog«. Siden har bl.a. Bjarne Reuter, Leif Davidsen, Hanne-Vibeke Holst, Tom Buk-Swienty, Hans Edvard Nørregård-Nielsen, Sissel-Jo Gazan og Sara Omar modtaget prisen.

Hvert år nominerer Berlingske og Danmarks Biblioteksforening ti bøger til prisen.