Berlingskes litteraturredaktør: Her er 5 bøger, jeg glæder mig til i 2019

2019 bliver efter alt at dømme et interessant bog-år, hvor der er nyt på vej fra bl.a. Peter Øvig, Karl Ove Knausgård og Margaret Atwood. Berlingskes litteraturredaktør Jeppe Bangsgaard har rettet læsebrillen mod nogle af det kommende års store udgivelser.

Michel Houellebecq, Christina Hagen, Karl Ove Knausgård, Margaret Atwood, og Peter Øvig Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL MEDINA, Claus Bech, Jens Nørgaard Larsen, LISA O'CONNOR, Thomas Priskorn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et signalstof forbundet med lykke

Det er en roman, og den har titlen »Serotonin«. Det er stort set, hvad vi med sikkerhed ved om Michel Houellebecqs nye bog, der skyder bogåret i gang i Frankrig. Forlaget vil ikke sige et ord om bogen, måske fordi den seneste roman, »Underkastelse«, blev genstand for en heftig debat om islam og taget til indtægt for alt muligt, inden folk overhovedet havde læst et ord i den.

Omvendt giver uvisheden rig lejlighed til spekulation. For hvorfor hedder den nye roman »Serotonin«, der jo er navnet på det signalstof, som forbindes med velvære og som påvirkes af lykkepiller? Og er der en sammenhæng med det store essay af Michel Houellebecq, som det amerikanske kulturtidsskrift Harper’s Magazine bringer i deres januarudgave, og som med vanlig sans for at provokere kultureliten har titlen »Donald Trump er en god præsident«?

Sikkert er det, at Houellebecq har en helt særlig evne til at ramme tiden, den fordærvede vestlige verden, vores forskruede følelsesliv. Til at træde på de ømmeste tæer. Hvad enten det handler om sexturisme, overforbrug eller den moderne tilværelses generelle uudholdelighed. Vil man læse »Serotonin« på dansk, må man vente til april, hvor Rosinante udgiver den i Niels Lyngsøs oversættelse.

Michel Houellebecq: Serotonin.
Udkommer 4. januar i Frankrig og 12. april herhjemme, på forlaget Rosinante

Den kontroversielle franske forfatter Michel Houellebecq. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ.

 

Praised be: Nyt på vej fra Atwood

»Jeg er ikke profet. Science fiction handler om nu og her,« har Margaret Atwood sagt i forbindelse med »Tjenerindens fortælling«. Den sandhed gør blot den canadiske forfatters afsindigt uhyggelige nyklassiker fra 1985 endnu mere uhyggeligt nærværende. Gilead, det overvågningssamfund, Atwood beskriver med al sin syge kontrol og undertrykkelse af kvinder, er ikke bare en fjern dystopi, men inspireret af den virkelige verdens fortrædeligheder.

»A Handmaid's Tale«, som romanen hedder på engelsk, har i den grad fået en revival, efter at HBO har gjort den til en nerveflossende TV-serie, og i 2019 skal bogen også nok få masser af opmærksomhed. Til september præsenterer Atwood nemlig - efter 24 år - en efterfølger. »The Testaments« foregår 15 år efter, at vi i bogen forlod den kvindelige hovedperson, Offred. Denne gang fortalt fra tre kvinders perspektiv. »The Testaments« er ikke direkte forbundet med TV-serien, som i forvejen - med Atwoods hjælp - er fortsat i forhold til bogforlægget. Men spændende og uhyggeligt skal det nok blive. Praised be, som de siger i Gilead.

Margaret Atwood: The Testaments.
Udkommer verden over i september. I Danmark på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Den karakteristiske uniform, som tjenerinderne skal bære i Magaret Atwoods roman, er blevet verdenskendt gennem TV-serie-versionen af »Handmaid's Tale«.   Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON.

 

Skam Dem!

For et par år siden vakte den danske forfatter Christina Hagen forargelse med sin bog »Jungle« og ikke mindst udsagn som: »Jeg er infantil og overfladisk, jeg har racistiske tanker, jeg foretrækker mænd med store pikke.« Det var for skrap kost, for politisk ukorrekt for mange.

I sin kommende bog fortsætter Hagen tilsyneladende ad samme spor. Med at lufte forbudte tanker. Titlen er »Korrekthedsbibelen« og mottoet for den er ifølge forlaget: Skam Dem! I bogen bliver enhver handling, enhver ytring, ethvert synspunkt udskammet. Bogen stiller spørgsmålet: »Hvordan ville De have det, hvis De ikke var offer for noget?« Relevant i en tid, hvor identitetspolitikken i den grad hersker.

Christina Hagen: Korrekthedsbibelen.
Udkommer 1. februar 2019 på Gyldendal.

Christina Hagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Priskorn/PR PRISKORN.

 

Dæmoner

Fra sin første bog, »Er du da sindssyg« fra 1987, har den dokumentariske forfatter Peter Øvig været draget mod sindets mørke sider. Nok blandt andet fordi han selv har oplevet psykisk sygdom på nærmeste hold. Hans mor led af svære depressioner i hans barndom, og i det tidlige efterår 2017 blev han selv ramt. I sin kommende bog er det netop udgangspunktet. »Min mor var besat - da jeg mødte depressionens dæmon« kommer den til at hedde. Hvornår den præcis udkommer er endnu ikke fastlagt, men det bliver i løbet af 2019. At dømme efter Øvigs beretninger fra Rigshospitalets psykiatriske afdeling på Facebook er der interessant og vigtig læsning i vente.

Peter Øvig: Min mor var besat - da jeg mødte depressionens dæmon.
Udkommer i løbet af 2019 på Gyldendal.

Peter Øvig, journalist og forfatter Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

 

Hvad nu, Knausgård?

»I mit liv findes der ikke mere at udforske litterært,« sagde Karl Ove Knausgård, da han for nylig blev interviewet i Aftenposten. Og umiddelbart virker udsagnet plausibelt: Nordmanden, der stadig uden sammenligning er Nordens største forfatterstjerne, har skrevet rundt regnet 10 bøger med udgangspunkt i sig selv ( »Min Kamp«-sekstetten og årstids-kvartetten) plus det løse. Omvendt påstod Knausgård også i slutningen af »Min kamp 6«, at han ikke længere ville være forfatter, og det kom som bekendt ikke til at holde stik, så man skal ikke tage alt, han ytrer, for gode varer.

Alligevel håber jeg inderligt, at det er rigtigt, at han nu er i gang med en helt anderledes roman. Hvad han skriver om, og om bogen overhovedet bliver en realitet, er endnu uvist, men lad os håbe, at 2019 bliver året, hvor Knausgård genopfinder sig selv og skaber en ny litterær bølge. Som den hans autofiktive værker førte med sig.

Karl Ove Knausgårds kommende roman er endnu ikke programsat.

Karl Ove Knausgård Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.