Balladeforfatter på vej med ny bog: I hans seneste roman fik Frankrig en islamisk præsident

En af Europas mest kendte forfattere – franske Michel Houellebecq – er snart aktuel med en ny roman, der ifølge flere medier skriver sig ind i debatten om protestbevægelsen »De Gule Veste«. Houellebecqs seneste værk vakte stor debat med dens beskrivelse af et fremtidigt Frankrig under ledelse af Det Muslimske Broderskab.

4. januar udkommer forfattereren Michel Houellebecqs nyeste roman i Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL MEDINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

7. januar 2015 udkom den franske forfatter Michel Houellebecqs seneste roman, dystopien »Soumission«, og det gik ikke stille af sig.

Bogen med den danske titel »Underkastelse« handler bl.a. om en snigende islamisering af Frankrig efter et præsidentvalg i 2022, hvor ingen af de to traditionelt regeringsbærende partiers kandidater når videre til anden valgrunde. I stedet indtager lederen af Det Islamiske Broderskab præsidentposten efter en duel med det indvandringskritiske Front Nationals Marine Le Pen.

Samme dag som bogen udkom i Frankrig, angreb islamistiske terrorister satirebladet Charlie Hebdo i Paris, og »Underkastelse« blev følgeligt en af det års mest omtalte bøger. Ikke bare i Frankrig, men i hele Europa.

»Hele verden har en holdning til den franske provocateur-forfatter Michel Houellebecq,« lød det f.eks. dengang i Berlingskes anmeldelse af »Underkastelse«, der fortsatte:

»Allerede inden bogen udkom, blev den dadlet som en slet skjult højreekstremistisk profeti om muslimsk overtagelse af den franske republik, og i lyset af den seneste uges tragiske begivenheder i Frankrig er kritikken ikke blevet mindre.«

Nu er Michel Houellebecq snart aktuel med en ny roman, »Sérotonine«, skriver flere medier, heriblandt franske Le Monde og britiske The Times. Ja, »allerede 4. januar finder næste års store litterære begivenhed i Frankrig sted«, kan man læse i norske Morgenbladet.

Og ifølge The Times rammer Michael Houellebecq også denne gang lige ned i en yderst følsom og højaktuel debat. »Sérotonine« omhandler nemlig angiveligt en vrede over at være hægtet af udviklingen, som er til stede i den franske provins.

En vrede, der – skriver The Times – for alvor brød ud i lys lue med protestbevægelsen »De Gule Veste«. »De Gule Veste« startede med protester i den franske provins over afgiftsforhøjelser på benzin, men har siden udviklet sig til massedemonstrationer og uroligheder i flere franske byer. Optøjerne er endda blevet sammenlignet med studenteroprøret i 1968.

Ifølge France24 er hovedpersonen i »Sérotonine« en »dybt deprimeret« landbrugsingeniør, der »vender tilbage til sine rødder i et provinsielt Frankrig ødelagt af globaliseringen«, som det hedder. Bogen blev dog – tilføjer mediet – skrevet længe før, at urolighederne i Frankrig tog fart og bragte den franske præsident, Emmanuel Macron, ud i sin hidtil største krise.

Michel Houellebecqs forfatterskab har tidligere budt på romaner som »Elementarpartikler« og »Platform«.