Anne Sophia Hermansen er ikke i tvivl: Her er årets vildeste og mest velskrevne bog

Morten Papes barske opvækst på Amager er udgangspunktet for årets vildeste og mest velskrevne bog.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Digteren Per Højholt sagde engang, at man aldrig måtte tage af hovedstolen. Men det er en gang latterligt vås. Det viser årets vinder af BogForums Debutantpris, Morten Pape, med sin autobiografiske roman »Planen«, der handler om forfatterens opvækst i Urbanplanen på Amager. Stedet var i 60erne et prestigeprojekt for daværende overborgmester Urban Hansen, som på bedste socialdemokratiske vis ville skaffe billige boliger til københavnerne. Men Urbanplanen eroderede menneskeligt i løbet af 80erne og navnlig 90erne, hvor den i stedet for at være et minimalistisk velfærdssamfund blev hjemsted for dårlig integration.

Her vokser Morten Pape op. Nørdet og bebrillet i en familie, der også langsomt er ved at erodere. I et boligområde med flere tørklæder end tylskørter, og hvor drømme er for de dumme. Og i et »Fluernes herre«-univers, hvor den stærke har ret, og den dygtige er en sølle svagpisser.

Selv skriver han om stedet: »For mange år siden blev hovedstadens lort og affald opmagasineret på disse kanter. Lorteøen Amager var dér hvor man kunne gemme det grimme væk. I dag er lossepladssymbolikken ikke til at overse. Nu er dette stedet du ikke ønsker dine børn i nærheden af.«

I parallelklassen går et medlem af Danmarks mest kriminelle familie, lillebroren bliver fodboldtrænet af Amagermanden, og papbroren, der som barn spiser Malaco-slik og franske kartofler i lædersofaen, bliver senere kendt medskyldig i drabet på avisbuddet Deniz Uzun. Urbanplanen er i det hele taget så dubiøst et sted, at hvis Urban Hansen kunne stå op af sin grav og se, hvad han havde lagt navn til, ville han falde død om én gang til.

Hen over 548 sider beretter Morten Pape om, hvad trusler, chikanerier og evindelige kampe for ikke at havne nederst i hierarkiet gør ved et barn. Men også om, hvordan selv ikke et ubehageligt og betændt kvarter som Urbanplanen kan måle sig med frustrationen over at have en far, der er ligeglad, og en mor, der for længst har givet op.

Barskt, men mærkeligt nok er »Planen« en af de mest livsbekræftende bøger, jeg længe har læst. Den fortæller os, at vi godt nok alle kommer med hver vores pis i posen og lort i lagkagen, men at det er, hvad vi har - og nu gælder det om at få det bedste ud af det.

Det må Morten Pape siges at have fået, og han demonstrerer med sin bemærkelsesværdige romandebut, hvorfor forfattere hellere skal tage rub og stub af hovedstolen og skrive EN usædvanlig roman, end skrive noget halvdårligt, kommercielt og uden hjerte, der kan udkomme op til BogForum, og som man som læser har glemt dagen efter. Det kommer man ikke til med »Planen«.

Det bliver spændende at se, om Morten Pape med denne brosten af en roman vil gå ind i den offentlige debat og blande sig i indvandrersamtalen på linje med eksempelvis Yahya Hassan. Hvis ikke burde man sende romanen til samtlige integrationsordførere, for her er der tale om politisk pligtlæsning. »Planen« er årets vildeste og mest velskrevne bog. Den er fremragende, intet mindre.

Titel: Planen. Forfatter: Morten Pape. Sider: 548. Pris: 300 kroner. Forlag: Politikens Forlag