Anmelder: Jøsses, denne krimi slår slet og ret benene væk under en!

Boganmeldelse: Alle med hang til sneklædt og vindblæst nordic noir bør servere sig selv denne historie, som trods et par skønhedsfejl er en sand lækkerbisken, man sluger i én mundfuld.

»Mørket« er trods sine 323 sider lynhurtig overstået, og anmelderen slugte den desværre på rekordtid. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOIC VENANCE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis navnet Ragnar Jónasson ikke umiddelbart får en gedigen krimiklokke til at bimle og bamle, så er det ikke noget, man skal gå rundt og skamme sig over. I hvert fald ikke på egen hånd.

For selvom den 45-årige islænding efterhånden har solgt halvanden million bøger, der er blevet oversat til 32 sprog, så kendte jeg indtil for få dage siden intet til ham. Men det gør jeg nu. For jeg har læst hans bog »Mørket«, der netop er udkommet i dansk oversættelse. Og jøsses, hvor står navnet Ragnar Jónasson nu med store bogstaver på frontallappen. Og det skyldes ikke mindst bogens slutning, der – bedst som man troede, at alt var regnet ud – slet og ret slår benene væk under en. Men det skyldes i særdeleshed også alt det, der fører op til »Mørkets« tæppefald, og her har Ragnar Jónasson fra start til slut placeret Hulda Hermannsdottir på midten af scenen, badet i spotlight, helt ude på kanten.

Jakob Genz

»Bogen er en simreret med smagssmæk på finishen og med en god, lang eftersmag.«


Indhentes af fortiden

Hulda Hermannsdottir er en 64-årig politikommissær fra Reykjavik politi, der tvinges på pension før tid og vælger at bruge de sidste dage af sit arbejdsliv på en cold case, som ingen tilsyneladende bekymrer sig en dyt om, og som handler om en ung, kvindelig, russisk asylansøger, der ender sine dage på en kold, mørk strand, langt væk fra alting.

Men den unge Elena er ikke ene om at dø i »Mørket«, og sideløbende med, at sagen vokser, og ingen af de involverede eller tidligere ansvarlige synes at fortælle hele sandheden, indhentes Hulda Hermansdottir gradvis af sin egen, ellers så dybt fortrængte fortid. En fortid, hvor svigt, synd og syndsforladelse slås med selvtægt, hævn og tilgivelse.

Og det er denne konstante vekselvirkning mellem fortid og nutid, og sågar også fremtid, Ragnar Jónasson på eminent vis – og tilsat den ene smukke naturbeskrivelse efter den anden – formår at røre sammen til en lækkerbisken af en historie, som alle med hang til sneklædt og vindblæst nordic noir-krimi bør servere for sig selv.

Men regn ikke med blodigt bulder og brag fra islandske vulkaner. Og glem alt om et flow, der pisker afsted med chokbølger i hælene. For sådan er »Mørket« ikke. Bogen er en simreret med smagssmæk på finishen og med en god, lang eftersmag.

Foto: Gads Forlag.

Så man skal gøre sig selv den tjeneste at tygge langsomt, drikke vin til og i det hele taget gøre et nummer ud af læsningen. For »Mørket« er trods sine 323 sider lynhurtigt overstået, og undertegnede slugte den desværre på rekordtid.

Lidt speedy opklaring

Når det er sagt, så er der også ingredienser, der trækker (smags)oplevelsen en anelse ned.

For ja, smagen af antiheltinden Hulda Hermannsdottir er fantastisk, men den er måske en anelse for markant i forhold til selve bogens krimiplot, ligesom hovedpersonens efterforskningsarbejde og fund af morder måske foldes lige lovlig hurtigt ud. Piller man fortiden ud af »Mørket«, så er det nemlig kun mørkt i cirka tre dage.

Det ændrer dog ikke ved det samlede positive indtryk, der er fire store stjerner værd. Og det mindsker heller ikke forventningerne til hverken næste bind i trilogien om Hulda Hermannsdottir eller til Ragnar Jónassons forfatterfremtid, der i kraft af »Mørket« nu burde være endnu lysere, end den tilsyneladende var i forvejen.

Mørket
Forfatter:
Ragnar Jónasson. Oversætter: Rolf Stavnem. Sider: 323. Pris: 249,95 kroner. Forlag: Gads Forlag.