Anmeldelse: »Ølbrødre« dufter af familiedrama med dybde, men smager af bitter banalitet

Forfatteren kæmper forgæves med at hæve brødrefejden mellem de enæggede tvillinger og ølkonger, Mikkel og Jeppe Bjergsøe, op over en banal tvist, der reelt burde kunne klares over en kold øl.

»Ølkongerne« og de enæggede tvillinger, Mikkel (t.v.) og Jeppe Bjergsøe, har ikke talt sammen i syv år. Beskåret billede fra omslaget til »Ølbrødre«. Fold sammen
Læs mere

Man kan godt forstå, at journalist og forfatter Rasmus Emborg har valgt at skrive en bog om Mikkel og Jeppe Bjergsø. De enæggede tvillinger er nemlig en god historie.

Hver for sig og hånd i hånd, men mest af alt, fordi de gennem flere år har været i åben krig med hinanden.

»»For hvorfor er det egentlig lige, at Mikkel og Jeppe Bjergsø ikke snakker sammen, sådan ansigt til ansigt?««


Det hele startede ellers så godt. Inde i mors mave.

Her lå Mikkel og Jeppe, side om side, og trak vejret i takt. Og selv om den barndom, de kom ud til i slutningen af 70erne, ikke altid var en dans på roser, så voksede brødrene sig store og stærke i hinandens spejlbilleder.

Men så kom ungdommen, hvor en intern rivalisering, der måske altid havde ulmet under overfladen, brød ud i lys lue. Primært på løbebanen, hvor Mikkel og Jeppe konkurrerede om det danske kongerige.

Iværksætter og ølentusiast ­Mikkel Borg Bjergsø er manden bag ­ølmærket Mikkeller (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Rivaliseringen når dog nye højder, da der i begyndelsen af voksenlivet, så at sige, kommer øl på bordet. De skal nemlig ikke bare drikkes, men også udvikles, brygges og sælges.

Og Mikkel og Jeppe er gode til det hele.

Endda i en sådan grad, at de enæggede tvillinger ikke bare ender med at revolutionere det danske ølmarked. De ender også med at erobre lukrative og prestigefyldte markedsandele rundtom i det store udland, hvor de i dag, i en alder af 44 år, begge bestyrer brands i verdensklasse.

Episk og røvbanalt

Men lige så fascinerende og beundringsværdig Mikkel og Jeppe Bjergsøs erhvervseventyrer end er, lige så triste og tragiske er de så også.

For undervejs i jagten på verdensherredømmet har brødrene mistet hinanden.

Faktisk har Mikkel og Jeppe ikke snakket sammen i syv år. Og sidst, de havde chancen – for et par år siden på et fortov i det indre København – gik de bare forbi hinanden.

Uden at sige et ord.

Eller det vil sige; Mikkel og Jeppe har rent faktisk haft en hel del kontakt med hinanden de sidste mange år.

Kommunikationen er bare ikke foregået face to face, men derimod via de sociale medier og med hjælp fra (verdens)pressen, hvor brødrene kontinuerligt har svinet hinandens gøren og laden til.

Derfor er disputten mellem ejeren af Mikkeller (Mikkel) og Evil Twin (Jeppe) måske heller ikke ligefrem ukendt stof for de fleste.

Alligevel kommer det (ved læsningen af »Ølbrødre«) bag på én, hvor spinkelt grundlaget for brødrenes åbenlyse had til hinanden synes at være.

Dermed er »Ølbrødre« heller ikke kun en episk fortælling om to enæggede tvillinger, der erobrer verden, men mister hinanden undervejs.

Bogen indeholder også et banalt og til tider voldsomt irriterrende (hverdags)drama, der er vanskeligt at være vidne til.

Et lidt langt bekendtskab

Det er dog ikke Rasmus Emborgs skyld. Tværtimod, fristes man til at sige.

For han spottede i sin tid en god historie, tog kontakt til de to brødre, fulgte dem gennem et år, skrev en bog og afleverede den til Gyldendal. Hvorfra skulle han vide, at den velduftende øl, han stod med i hånden, rent faktisk havde en gennemtrængende smag af bitter banalitet.

Heldigvis har Rasmus Emborg en journalistisk baggrund samt et stringent og nøgternt sprog, og derfor opretholdes der en flot balance i skitseringen af ølbrødrenes interne stridigheder, hvor begge parter ender med at komme lige meget til orde.

Jeppe Jarnit-Bjergsø brygger øl langt fra Danmark – og har stor succes i New York. Arkivfoto: Signe Birch/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Men særligt bogens sidste tredjedel kunne godt have brugt en strammere redigering. Der optræder simpelthen for mange gentagelser af noget, der allerede er blevet fortalt. Ikke mindst, når »snakken« falder på facts fra øllets verden.

Når det er sagt, så er det en gave fuld af glæde, at Rasmus Emborg har valgt at krydre det irriterende (hverdags)drama med en supervelsmagende indføring in the weird and wonderful world of craft beer.

For på den måde handler »Ølbrødre« ikke bare om Mikkel og Jeppes genvordigheder, men i lige så høj grad om den verden, de begge forsøger at indtage, vel vidende at der i bund og grund ikke er plads til dem begge.

Drik dog en øl

Men her på falderebet må vi ikke glemme humlen ved det hele.

For hvorfor er det egentlig lige, at Mikkel og Jeppe Bjergsø ikke snakker sammen, sådan ansigt til ansigt?

Det giver hovedpersonerne selv flere bud på i løbet af »​Ølbrødre«. Og den seneste udlægning er, at Mikkel(ler) i påsken 2019 luftede tanken om at åbne en bierstube i København, klos op ad en ølbar, der engang var Jeppes.

Er det dér, vi er? Det burde sgu kunne klares over en kold øl.

»Ølbrødre – de danske tvillinger, som erobrede ølverdenen, men mistede hinanden«

Forfatter: Rasmus Emborg. Sider: 312. Pris: 300. Forlag: Gyldendal.