Alla al-Aswany: Nogle borgere fortrækker diktaturets ro og orden

Den egyptiske forfatter Alla al-Aswany undersøger eksistensen af diktatorer og autokratier som symptomer på syge samfund. Hans bog er interessant og letlæst, men forfalder indimellem til lommepsykologi.

Alaa Al-Aswany får fire stjerner for sin bog »Diktatursyndromet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alaa al-Aswany stammer fra Egypten, hvor han blev uddannet tandlæge. Han er imidlertid først og fremmest kendt som forfatter til flere romaner, der er slået igennem internationalt. Ved siden af revser han i artikler – og nu også i bogen »Diktatorsyndromet« – den miserable tingenes tilstand i et Mellemøsten med mangel på demokrati og menneskerettigheder.

I »Diktatorsyndromet« tager al-Aswany det, han kalder diktatorsyndromet, under (lægelig) behandling. Som titlen antyder, ser han eksistensen af diktatorer og autokratiske ledere som tegn på, at samfundet er grundlæggende sygt.

»Diktatorer, når de endelig kommer til magten, gennemgår tre stadier: Han koncentrerer magten hos sig selv, han lader sig hylde, og han isolerer sig fuldkommen i en parallel verden.«


Ifølge al-Aswany har diktatorsyndromet en række karakteristika, der gælder generelt. Det vigtigste er, at der findes en stor gruppe borgere, der ganske frivilligt underkaster sig diktatoren. Det gjaldt fx under Saddam Hussein, Muammar Gaddafi og Gamal Abdel Nasser. »Den gode borger«, som al-Aswany ironisk kalder den frivilligt underkastende borger, foretrækker diktaturets ro og orden frem for den uro, der kunne følge med, hvis samfundets bånd løsnedes, thi vedkommende interesserer sig først og fremmest for sin families ve, vel og fremgang. Det får endda »den gode borger« til aktivt at bekæmpe dem, der ønsker mere frihed og demokrati.

»Den gode borger« interesserer sig kun for det større samfund, når det drejer sig om fodbold og religion. I fodbolden finder han eller hun alt det, der mangler i en hverdag fyldt med nepotisme, magtmisbrug og korruption: Fair og ensartede regler, der gælder for alle, gennemsigtige afgørelser og en meritokratisk proces.

Ofte er også de intellektuelle at finde blandt gruppen af » gode borgere«. De tilpasser sig ofte velvilligt diktatorernes gøren og laden, men det sker eventuelt på deltidsbasis ved, at de ved siden af at bakke diktatoren op har en legitimerende sidegeschæft med at bekæmpe børnearbejde og vold mod kvinder.

»Diktatorsyndromet« af Alaa al-Aswany. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gads Forlag.

Svigt og tæsk

Nogle gange bliver al-Aswany måske lovlig lommepsykologisk, når han påstår, at diktatorer som alt overvejende hovedregel har haft en barndom med svigt og tæsk, hvor de har skilt sig ud fra deres kammerater ved at være »stille, isolerede, gådefulde og dystre«. Samtidig har han nok ret i, at diktatorer, når de endelig kommer til magten, gennemgår tre stadier: Han (de har hidtil altid været en han) koncentrerer magten hos sig selv, han lader sig hylde, og han isolerer sig fuldkomment i en parallelverden.

Al-Aswanys bog er let læst og ikke uinteressant. Han kommer ikke med en egentlig analyse, men med et langt essay om diktatorfænomenet, som har kender fra første hånd, og som han har reflekteret kritisk over. Nogle gange tager han os ind et sted, hvor det er svært at se den røde tråd. Hvorfor skal vi f.eks. høre om, hvordan et besætningsmedlem om bord på det fly, der i 1945 kastede atombomben over Hiroshima, ikke fortryder forehavendet. Mener han, at USA dengang var et diktatur?

Diktatorsyndromet er oversat fra engelsk, og den engelske udgave koster cirka det halve af den danske. En del potentielle læsere vil nok lige så godt kunne læse dén.

Diktatorsyndromet
Forfatter: Alaa al-Aswany. Oversat fra engelsk af Uffe Gardel. Sider: 198. Vejledende pris: 250 kroner. Forlag: Gads Forlag.