Adam Holms fortrinlige bog om Syriens »doktator« kunne være blevet endnu bedre

Boganmeldelse: Den syriske præsident Bashar al-Assad er en person med et Janusansigt: På den ene side beleven og imødekommende, på den anden siden ansvarlig for titusindvis af dræbte og millioner af fordrevne.

Forfatteren Adam Holm har skrevet et portræt af Syriens præsident, Bashar al-Assad. »Det er der kommet en rigtig god bog ud af, som dog kunne være blevet endnu bedre, hvis vi have fået noget mere kontekst,« skriver Peter Nedergaard. Arkivfoto af vægmaleri af Assad i Bab Tuma, i centrum af Damaskus. Krigen i Syrien menes at have kostet 360.000 mennesker livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOUAI BESHARA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Adam Holm har skrevet et portræt af Syriens præsident, Bashar al-Assad. Det er der kommet en rigtig god bog ud af, som dog kunne være blevet endnu bedre, hvis vi have fået noget mere kontekst.

Forfatteren gør et nummer ud af, at Assad er uddannet øjenlæge, og det skinner igennem, at allerhelst ville han have fortsat som sådan i stedet for at ende som doktator (doktor + diktator). Det var pligten over for familien og den alawittiske religiøse gruppering, som gjorde, at han påtog sig opgaven efter faderen, Hafez al-Assad, da Assads storebror – og udsete arvtager til præsidentposten – døde i en bilulykke.

»Adam Holm har forudsætningerne for at skrive en endnu bedre, som måske oven i købet kunne udkomme internationalt. Indtil den skrives, er den foreliggende bog uomgængelig for alle, som er interesseret i Mellemøsten.«


Pointen i bogen er, at selv om Assad er en veluddannet præsident, der kender verden, og som arbejdede i London, før han tog hjem, og selv om han har giftet sig med en endnu mere vestligt orienteret kvinde, så betyder det ikke, at han er en mindre hårdhændet diktator end faderen, Hafez al-Assad.

Adam Holm viser, at det ikke er personen, det skaber rollen. Det er rollen, som bestemmer, hvordan personen agerer. I hvert fald i familiedynastiet Assad.

Det er en velresearchet bog, der er baseret på besøg i Syrien gennem mange år, hvor Adam Holm har talt med kilder i forskellige kredse. Også kilder uden for Syrien og en omfattende gennemtrawling af alt tilgængeligt skriftligt materiale danner underlaget for bogen med det nuancerede, men også kritiske portræt af den syriske præsident, som efterhånden har siddet på posten i 20 år.

Dannet torturbøddel

Assad er dobbeltbundet ud i det ekstreme. På den ene side er han en høflig, dannet, velartikuleret og imødekommende far i en familie, hvor man demokratisk beslutter, hvad man skal have at spise, og med en kone, som i familien er diktatoren (ifølge hende selv). På den anden side er Assad også ansvarlig for hovedparten af de dræbte og fordrevne i den syriske borgerkrig. Han er også ansvarlig for en politistat, hvor vilkårlige fængslinger og tortur hører til dagligdagen.

Alt dette får Adam Holm godt fortalt. Sproget fungerer effektivt. Assads Janusansigt er til stede som en rød tråd bogen igennem. Der er således ingen grund til, at forfatteren flere gange i bogen fortæller os, at han ikke tilhører Assads fanskare. Det fremgår tydeligt af det skrevne.

Så langt, så godt. Når jeg alligevel ikke synes, at portrættet er helt vellykket, skyldes det, at det meste hænges op på Assads dobbeltbundethed. Det er motoren i bogen. Det ville imidlertid have været rart at få inddraget mere kontekst.

Hvad betyder Assads tilhørsforhold til alawitterne præcist ud over, at grupperingen frygter tilsidesættelse eller det, som er værre, hvis de ikke sidder på magten? Hvad betyder Assads tilhørsforhold til Baath-partiet baseret på arabisk nationalisme og socialistisk planøkonomi for den førte politik? Hvad betyder Syriens rolle til andre dele af den arabiske verden for Assads varetagelse af præsidentrollen? Der måtte også gerne have været mere om de syrisk-russiske relationer, og hvad det har betydet konkret for Assads magtudøvelse.

Med andre ord: Inddragelsen af disse mere strukturelle faktorer i portrættet af Assad ville have givet portrættet større fylde. Det betyder ikke, at det ikke er en fortrinlig bog, men Adam Holm har forudsætningerne for at skrive en endnu bedre, som måske oven i købet kunne udkomme internationalt. Indtil den skrives, er den foreliggende bog uomgængelig for alle, som er interesseret i Mellemøsten.

Diktatoren i Damaskus. Et portræt af Bashar al-Assad
Forfatter: Adam Holm. Sider: 256. Pris: 250 kr. Forlag: Gyldendal.