6 stjerner: Gotfredsens bog er et eksistentielt Kinder-æg for voksne

Boganmeldelse: »Som Sørine læser Bibelen« er fra ende til anden tale om opbyggelig bog, der henvender sig til det moderne rodløse menneske.

Jeg er ikke enig i alle Sørines (på billedet) standpunkter, men det behøver man bestemt heller ikke at være for at kunne finde både indsigt og trøst i »Som Sørine læser Bibelen,« skriver Pia Søltoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sørine Gotfredsen har skrevet er moderne bibelhistorie, som bør ligger i enhver hustand. Den er velskrevet, sproget er ukrukket og flydende, og bogen er båret af den lethed og fortælleglæde, der følger af et indgående og indlevet kendskab til den store bog, der har formet værdigrundlaget i den vestlige verden.

Gennem ti skarpe og velkomponerede kapitler tager Sørine Gotfredsen sin læser med gennem hele Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente. Hver kapitel bærer en overskrift, der meget præcist viser, at det handler om hendes forhold til og fortolkning af Bibelen. Og lige præcis den indfaldsvinkel er genial. For den viser med al tydelighed, at Bibelen er en bog, der skal fortolkes. Af det enkelte menneske til enhver tid.

»Bibelen er fortællingen om at intet, der er blevet gjort til noget, nogensinde bliver intet igen.«


Bibelen er en bog, der handler om dig og mig, og Sørine Gotfredsen lykkes til fulde med at vise, at ethvert menneske kan finde den vigtigste fortælling om sig selv i den.

Den konkrete opstandelse

I »Som Sørine læser Bibelen« får man tre gaver. Det er som et eksistentielt Kinder-æg for søgende voksne. For det første får man som sagt gedigen bibelhistorie for fulde gardiner. Velfortalt og aktualiseret med eksempler og hele tiden gjort personlig gennem forfatterens egne overvejelser. At jeg mener, at bogen alene af den grund bør være at finde i enhver husstand, skyldes, at ingen kender Bibelen mere. Men læs denne bog, og du forstår sammenhængen mellem Det Gamle og Det Nye Testamente. Du forstår, hvad lov, dommere, konger og profeter har af betydning, og hvad Jesus Kristus betyder for kærligheden, og hvorfor opstandelsen er afgørende som en konkret begivenhed.

For det andet får man noget at vide om tiden. Vores tid. Bogens andet geniale greb er, at der indføres en modfortælling til de bibelske fortællinger. Gennem veninden Rose, der står for et ikke-religiøst syn på tilværelsen, der er præget af tanken om, at alt kan forklares psykologisk med dårlig opvækst og manglende selvværd, præsenteres den generelle tendens i vor tid: Tendensen til at mene, at skylden bærer du selv og de andre, og derfor er du og de også alene om at kunne tilgive. Sørine Gotfredsen tager kærligt kampen op med Rose, som hun vil have til at forstå, at alt ikke er relativt. At der er en absolut sandhed, og at det vil hun, Rose, og vi læsere, forstå, hvis vi læser Bibelen.

Nihilisten Brøgger

For det tredje får man også noget at vide om Sørine Gotfredsen selv. Om hendes opvækst, forældre, søskende, veninde- og kærlighedsforhold. Om hendes gudsforhold og hendes kamp med de store eksistentielle spørgsmål og med at få Bibelen til at give svar. Om hendes helte og heltinder, Søren Kierkegaard og Charlotte Brontë. Og om hendes yndlingsaversioner: identitetspolitikken, flygtningestrømmen, 1968-opgøret og den efterfølgende værdinihilisme, hvortil Suzanne Brøgger regnes som ypperste repræsentant, men også Jordan B. Peterson og Svend Brinkmann, for blot at nævne de meste markante. Hun peger i forlængelse heraf på en interessant sammenhæng mellem »brutal ironi, yngre mænd, storbykultur og manglende sans for det guddommelige.«

Jeg er ikke enig i alle Sørine Gotfredsens standpunkter, men det behøver man bestemt heller ikke at være for at kunne finde både indsigt og trøst i »Som Sørine læser Bibelen«. Der er fra ende til anden tale om en opbyggelig bog, der henvender sig til det moderne rodløse menneske. Og er der noget, der står lysende klart, når man har vendt sidste side, er det, at vi mennesker ikke er vores eget ophav. Ingen fødes alene, og ingen dør alene. Vi er altid forviklede med andet og andre. Vi er hver især en del af en større historie, slægtes historie og den historie, der begyndte, da intet blev til noget. Bibelen er fortælling om, at vi har fået livet med alle dets vilkår og tilfældigheder, vi har fået det for at leve det, nyde det og tage vare på det og på hinanden. Bibelen er fortællingen om at intet, der er blevet gjort til noget, nogensinde bliver intet igen.

Som Sørine læser bibelen
Forfatter:
Sørine Gotfredsen. Forlaget: Bibelselskabets Forlag. Sider: 264. Vejl. pris: 259,95 kr.