4 stjerner: International bestseller om enhver forælders værste mareridt læser sig selv

Boganmeldelse: Romy Hausmanns »Kære barn« om en mystiske børnekidnapning ligner noget, man har læst før, men evner alligevel at få nakkehårene til at rejse sig.

»Kære barn« er en velskreven og spændende thriller med et godt og uigennemskueligt plot, den handler blandt andet om enhver forældres værste mareridt – at ens barn forsvinder sporløst – og den har paralleller til nogle af virkelighedens grumme kidnapningssager. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIAN STRATENSCHULTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange gode grunde til, at tyske Romy Hausmanns debutroman, »Kære barn«, er blevet en international bestseller. Den er en velskrevet og spændende thriller med et godt og uigennemskueligt plot, den handler blandt andet om enhver forælders værste mareridt – at ens barn forsvinder sporløst – og den har paralleller til nogle af virkelighedens grumme kidnapningssager.

Men »Kære barn« ligner også i sin dramaturgi og noget tamme persontegning så mange andre mainstream-kriminalromaner, at den i den henseende ikke skiller sig synderligt ud. Det gør den ikke til nogen dårlig bog, slet ikke, den læser så at sige sig selv og får nakkehårene til at rejse sig på den, der lader sig indfange i dens univers. Den ligner bare noget, man har læst før.

»Kære barn« er en flerstemmig fortælling, hvor en håndfuld forskellige figurer giver hver deres version af det, der er sket. Ingen af dem er helt troværdige, deres hukommelser er hullede af fortrængninger, traumer og tilpasninger, og de forsøger mere eller mindre bevidst at dække over egne fejl og mangler samt mindre flatterende karakteristika. Det fungerer langt hen ad vejen udmærket, men formen bliver også en smule fladtrådt i længden med dens overlapninger og stereotype stemmer.

»Det ændrer ikke ved, at 'Kære barn' er en nervepirrende natte-spoiler og har klart bestseller-potentiale, også her til lands.«


Spændingen omkring hvem der gjorde hvad og hvorfor holdes imidlertid i ave til noget nær sidste side, og de små hints, der lægges ud undervejs, hjælper kun delvist én på vej. Ofte viser det sig at være forfatterens små drillende vildspor, og det er dygtigt leveret.

Handlingen foregår i München og omegn, hvor en ung kvinde bliver påkørt af en bil og efterfølgende bringes på hospitalet. Hun har ingen papirer på sig, men fortæller, at hun hedder Lena. Hun har desuden et ar i panden identisk med det, som en ung pige med samme navn, der 13 år tidligere forsvandt sporløst efter en aften i byen, også havde.

Foto: Superlux.

Pigen og aspergers

Den forsvundne Lenas fortvivlede forældre hentes derfor ind til identifikation, men det viser sig, at kvinden ikke er deres datter. Til gengæld ligner den lille pige, Hannah, som hævder at være den sårede kvindes datter, og som var med i ambulancen, deres Lena til forveksling.

Hannah er lille af vækst, men er 13 år gammel. Hun virker overbegavet, men også socialt udfordret, og lægerne mener, at hun måske har aspergers. Pigen er dog først og fremmest et barn, der har oplevet grufulde ting i den afsidesliggende skovhytte, hvor hun, en lillebror og moren har levet indespærret i årevis, afsondret fra verden.

Hvad der er foregået, hvor Lena er, og hvem der er faren, der har holdt dem fanget, fortæller hverken pigen eller kvinden. Politiet er på lige så bar bund, som de har været i de 13 år, hvor Lena har været forsvundet, og det er først, da Lenas far på sin desperate og brovtende facon begynder at kradse i overfladen, og en skygge fra fortiden rører på sig, at der sker en udvikling i sagen.

I forhold til det fermt sammensatte plot og den stigende spændingskurve er opklaringen dog en lidt flad omgang, hvor baggrunde, bevæggrunde og beviser jappes igennem på få sider til sidst. Samtidig savner man en mere nuanceret persontegning – kun pigen har den psykologiske dybde, som gør hende til en interessant, facetteret og foruroligende figur.

Men det ændrer ikke ved, at »Kære barn« er en nervepirrende nattespoiler og har klart bestsellerpotentiale, også her til lands.

Kære barn
Forfatter:
Romy Hausmann. Oversætter: Jacob Jonia. Sider: 335. Pris: 249,95 kroner. Forlag: Superlux.