Biltest: Range Rover smider stiletterne og tager et par sneakers på

Den nye Range Rover Evoque er stadigvæk den essentielle modeterrænbil til jetsettet. Den imponerer især i kabinen, men tallet ud for nålen på badevægten er et problem for den barmsvære model.

Range Rover Evoque er blevet en anelse større, og prisen er blevet markant lavere på det danske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dreboldt

Jeg skal indrømme, at jeg var skeptisk, da Range Rover for snart 10 år siden viste Range Rover Evoque frem for offentligheden første gang. Der var ingen tvivl om, at her var tale om en vogn, der mere sigtede efter forsidefruerne end deres velhavende mænd. En bil undfanget til shopping og et liv i stormagasinernes parkeringskældre mere end til en tilværelse med offroadkørsel og rævejagt – hvilket traditionelt har været Range Rovers hjemmebane. Som automobilpuritaner værdsætter jeg historien og bilmærkers rene DNA, og det her var næsten for spidst for min sarte traditionshyldende anmeldernæse.

»Den gamle Evoque solgte dårligere end alkoholfri øl til en svensk polterabend i Nyhavn på en varm sommerdag.«


Men bilindustrien har de seneste 20 år budt på adskillige imageskovture, hvor bilmærker er gået på jagt uden for deres traditionelle kundesegmenter. Porsche bygger i dag firehjulstrækkere, det samme gør Lamborghini, og begge har kæmpe succes med det. Det fik Range Rover også med Evoque, der siden 2011 er solgt i omkring 800.000 eksemplarer. Så min skepsis blev gjort til skamme, og de mange testture, jeg har haft i Evoque siden, har vakt min begejstring for vognen. Også selv om jeg ikke har brugt den til shopping.

Range Rover Evoque er blevet en anelse større, og prisen er blevet markant lavere på det danske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dreboldt.

Men i Danmark blev den aldrig nogen succes. Den gamle Evoque solgte kort sagt dårligere end alkoholfri øl til en svensk polterabend i Nyhavn på en varm sommerdag. Det var der to gode grunde til: pris og konkurrence. Priserne var simpelthen for høje, og inden Evoque havde nået at etablere sig, var konkurrenter som Audi Q3, Mercedes GLK, Volvo XC60 og BMW X1 og X3 løbet med kunderne. Måske var Evoque den mest moderigtige, men den var for dyr og for lille til, at massemarkedet herhjemme var klar til at omfavne den. Hvis man altså kan tale om et massemarked for luksus-SUVer i Danmark ...

Forgængeren fra 2011 var en gedigen succes, så Range Rover har holdt fast i den samme visuelle stil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dreboldt.

Mindre stilethæl og mere sneakers

Det første, der slår mig ved afløseren, er, i hvor høj grad den ligner den første generation. Den har samme skarpskårne profil og pilespidsform. Alligevel er den ændret. Akselafstanden er blevet længere – hvilket har givet bedre plads på bagsædet, hjulene synes større og mere dominerende, og i kabinen er Range Rover gået helhjertet digitalt amok. Nuvel – i billigste basismodel kan du stadigvæk få den med analog instrumentering, men testbilen er som størstedelen af Evoque-programmet udstyret med digital instrumentering bag rattet til speedometer og omdrejningstæller med mere, mens midterkonsollen prydes af to store digitale skærme til at styre alt fra multimedieafspilning til klimaanlægget. Den er akkurat så digitalt effen som livsstilsstoreborderen Range Rover Velar. Efter lidt legen med menuerne giver systemet god mening, så rent funktionelt er den nye Evoque bestået i kabinen. Bagagerummet er også vokset lidt, så det nu byder på 591 liter under hattehylden.

Kabinen er fuldt digitaliseret og følger den linje, Range Rover har lagt, siden introduktionen af Velar med to store infotainmentskærme i midten og digitalt display til brønden bag rattet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dreboldt.

Men Range Rover Evoque har aldrig handlet om funktionalitet og praktisk anvendelighed. Den har handlet om stil og en aura af eksklusivitet. Her holder den nye Evoque skindet på næsen. Men den kan ikke løbe fra at være blevet en anelse mere snusfornuftig end forgængeren. Både den tre-dørs-varianten og cabriolet-udgaven er udfaset, og med dens nyfundne praktiske dyder, er den ikke så kompromisløst målrettet. Der er blevet mindre stilethæl og mere sneakers over Evoque. Et træk, der ud fra en forretningsmæssig logik synes helt igennem fornuftigt. For det gør modellen attraktiv for flere, uden at dens særegenhed er gået helt tabt.

Bagagerummet er vokset til 591 liter og slår fint til i forhold til de flestes hverdagsbehov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dreboldt.

Mere aluminium – tak!

Testbilen er en First Edition. Det vil sige, at den er gavmildt udstyret med mange af de Range Rover-lækkerier fra de større og dyrere modeller, som nu har fundet vej til Range Rover Evoques udstyrsarsenal – fra Merdian-lydanlæg til den udvidede køreassistentsystempakke med adaptiv fartpilot og højhastighedsnødbremsesystem. Derudover har First Edition en række unikke visuelle detaljer: fra kobberfarvede eksteriørelementer over panoramatag og læderkabine til 20-tommers fælge.

Akselafstanden er vokset en anelse på den nye Evoque, og så udgår både tredørsversionen og cabrioleten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dreboldt.

Motorprogrammet er bygget op omkring Land Rover-gruppens firecylindrede 2,0 liters Ingenium-motor, der både fås i benzin- og dieselversioner. Udvalget består af tre dieseludgaver med betegnelserne D150, D180 og D240, og tre benzinversioner, der hedder P200, P250 og P300 – og så kan I nok regne ud, hvor mange hestekræfter de enkelte modeller har. Testbilen er en 180D, og med et moment på 430 Nm og en nitrins gearkasse er der lagt i ovnen til en overskudsagtig køreoplevelse.

Den længere akselafstand har givet bedre bagsædeplads, så nu kan en person på 181 cm sidde bag sig selv, hvis også forsædet er indstillet til en person på 181 cm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dreboldt.

Men desværre har Range Rover Evoque samme handicap som Jaguar E-Pace: Den er simpelthen for barmsvær. Den køreklare vægt på testbilen lyder på 1.891 kilo. Storebror Range Rover Velar med samme 180 hk dieseldrivlinje vejer kun 1.829 kilo – og den er en halv meter længere og et par centimeter højere og bredere. Vægten betyder, at Evoque føles lidt tung at danse med i svingene, og motorens kraftoverskud på papiret oversættes ikke til en fornemmelse af overskud i trafikken. 0-100 km/t. på 9,3 sekunder er heller ikke imponerende i 2019 – ikke at 0-100 km/t.-accelerationen i sig selv er vigtig, men tallet siger noget om bilens overskud, og her består Evoque blot uden at imponere. Nu har Range Rover aldrig handlet om at knuse kurver som en sportsvogn, men Evoque føles mindre agil end både Range Rover Velar og Range Rover Sport, og det overrasker, da den er både mindre og nyere.

Forklaringen er, at Range Rover ikke har benyttet aluminium i samme omfang på den nye Evoque som i f.eks. Range Rover Velar. En skam, når nu JLR (Jaguar Land Rover – moderselskabet bag Range Rover) har masser af erfaring med aluminium. Range Rover siger, at det er, fordi en stålkonstruktion er mindre pladskrævende end en aluminiumskonstruktion med samme styrke, og ved at benytte stål kan man bevare Evoques kompakte ydre mål og samtidig gøre den mere rummelig end forgængeren. Det er naturligvis en afvejning, som de har lavet i forhold til målgruppen. Men da vægt er fjenden, både når det handler om køredynamik og brændstoføkonomi (som i øvrigt heller ikke imponerer med under 15 km/l), så ville jeg have foretrukket en anelse mindre kabine- og bagsæde-plads i bytte for en bil, der kørte skarpere i kurverne og længere på literen.

De elektriske dørhåndtag popper ud, når bilen låses op, og forsvinder ind, når bilen begynder at køre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dreboldt.

Apropos brændstoføkonomi – så har den i næsten alle udgaverne et 48-volt elsystem. Der er altså tale om mild-hybrider med et kraftigere start-stop-system, hvor motoren slår fra, allerede når farten kommer under 17 km/t. Senere følger en pluginhybrid med en endnu ikke offentliggjort rækkevidde på ren eldrift.

Konklusion

Visuelt og funktionelt er den nye Evoque en vellykket evolution af originalen. Læg dertil, at priserne er blevet et nøk lavere med introduktionspriser fra 551.880 kr. Modellen er med andre ord bedre klædt på til at erobre de danske juniorluksus-SUV-købere, end forgængeren var det. Den holder fast i sit meget unikke design og leverer en pakke med fokus på offroadtalenter (alle modeller til det danske marked har firehjulstræk), komfort og et kompromisløst design, som ingen af konkurrenterne matcher. Den er stadigvæk den essentielle modeterrænbil til jetsettet. Men vægten og konsekvensen for køredynamik og brændstoføkonomi efterlader mig ikke blæst bagover. Hvis man er ligeglad og ofte skal ud på løst underlag i sin luksus-SUV, så er Evoque en vinder. Men selv om jeg er besnæret, så kan jeg ikke give den mere end fire ud af seks stjerner.