Der findes efterhånden ikke den automobilniche, der går de tyske luksusbilsproducenters næse forbi, og eksisterer den ikke, så opfinder de den selv. I 1996 opfandt Audi den kompakte luksusbil med A3, og siden er BMW og Mercedes fulgt trop med henholdsvis 1-serien og A-Klassen. I 2004 opfandt Mercedes firedørs coupeen, da de lancerede Mercedes CLS – siden fulgte BMW 6-serie og Audi A7. BMW kan også være firstmover. De lancerede BMW X6 i 2006, og siden er fulgt Mercedes GLE Coupé og Audi Q8. I kan selv fortsætte listen. Det er ligesom med teenagepiger og påklædningstips. Når først Cirkeline har købt et par rosa sandaler, så har hele gymnasieklassen dem ugen efter.
»Som efter en plan udarbejdet af Egon Olsen er BMW nu klar med deres modsvar til Mercedes CLA. For sådan er den indbyggede logik bilproducenterne imellem.«
Mercedes startede som ovennævnt trenden med de firedørs coupeer med CLS i 2004, og i 2013 fulgte de op med CLA. Altså stadig en firedørs coupé, men baseret på den lille forhjulstrukne A-Klasse-platform. Størrelsesmæssigt bed den C-klassen i haserne, og den var et oplagt funky alternativ til den mere konservative C-Klasse. Kunderne var begejstrede, og jeg blev også lidt småforelsket i shooting brake-udgaven af CLA – altså en stationcar, som Mercedes lancerede i 2015. Der var de langstrakte coupédimensioner mere vellykkede end på den firedørs CLA, som syntes lige kompakt nok til at kunne bære coupéformatet. En nød, som BMW også slås med at knække.
Slås med dimensionerne
Som efter en plan udarbejdet af Egon Olsen er BMW nu klar med deres modsvar til Mercedes CLA. For sådan er den indbyggede logik bilproducenterne imellem. Den hedder BMW 2-serie Gran Coupé og er ligesom CLA en firedørs coupé baseret på en forhjulstrukken hatchbackplatform. 2-serie Grand Coupé står på samme undervogn som den nye 1-serie, og det er en af de mest køredynamisk vellykkede kompaktbiler, så udgangspunktet synes helt perfekt. At den ikke deler platform med den to-dørs 2-serie Coupé, kan synes ulogisk. Men den 2-dørs coupé står på den gamle 1-serie-platform og er på vej på pension. Derfor er 2-serie Gran Coupé baseret på den nyeste miniplatform i BMW-familien.
Visuelt ser den forrygende ud. I hvert fald forfra. Bred, muskuløs og kompakt. Som et rovdyr klar til spring. Hen til b-stolpen er jeg fan, men derefter falder min entusiasme. Det er det klassiske designdilemma for firedørs coupeer mellem på den ene side hovedhøjdeplads på bagsædet og på den anden side den lange og lavtflyvende coupéprofil. Akselafstanden på 267 cm og bilens totallængde på 453 cm er simpelt hen ikke lang nok til, at man kan lykkes med det perfekte kompromis. Storesøsteren 4-serie Gran Coupé er gudesmuk, men den er også lige de 14 centimeter længere mellem akslerne, og det gør forskellen.
På bagsædet af 2-serie Gran Coupé kan du ikke presse voksne på over 1,80 meter ind, uden at de skal sidde med hoved på skrå, og alligevel synes hækken på 2-serie Gran Coupé lige højrøvet nok. Bagagerummet er på 430 liter – hvilket synes flot, men fordi bagklappen er en klassisk sedanbagklap, er adgangsforholdende ned til bagagerummet ikke imponerende. Sidst men ikke mindst synes baglygterne overdimensioneret i forhold til resten af bilen, så lige så begejstret jeg er for bilen forfra, ligeså så højrøvet og gumpetung fremstår den, hvis man ser den skråt bagfra.
Germansk effektivitet
I Danmark lander den nye 2-serie Gran Coupé til at starte med som en 218i med 140 hk, en 220d med 163 hk og en M235i med 306 hk. De to første har forhjulstræk, mens M235i har xDrive firehjulstræk. Testbilen er en M235i xDrive med 8-trins sportsautomatgear, og den er en fornøjelse. Især styretøjet er skarpt og præcist som en nysleben sushikniv. Da 2-serie Gran Coupé er baseret på samme platform som BMWs nye 1-serie, kunne man fristes til at tro, at M235i kører præcist som M135i. Men faktisk er M235i sat en anelse blødere op end M135i. Forklaringen er ifølge BMW, at 1-serien hovedsageligt er tænkt til det europæiske publikum, der er meget køredynamisk fokuseret, mens 2-serie Gran Coupé er udviklet til at tale mere til det amerikanske og asiatiske publikum – og de vægter traditionelt komfort over køredynamik. De fleste vil dog formodentlig ikke umiddelbart kunne mærke forskel.
Ud over styretøjet kan M235i takket være firehjultrækket sparke tilstrækkeligt mange kræfter ned i underlaget via baghjulene til, at den ikke føles forhjulstrækkernæsetung, men faktisk kan give antydningen af et baghjulstrækssvirp med halen på vej ud af en hurtig kurvekombination, og det er jeg ret begejstret for. M235i er hurtig og effektiv. 0-100 km/t. er ekspederet på 4,8 sekunder, og den 8-trins gearkasse lægger gearene ind med en fascinerende germansk effektivitet.
Overflødig nichemodel
Visuelt kan bilen diskuteres, men køredynamisk er den bestået som BMW. Den er skarp og underholdende, og på den måde hylder den de klassiske køreglædeidealer som BMW ynder at forfægte.
Men i BMWs iver for at opdyrke nye nicher, er de i min optik desværre endt med en bil, som synes overflødig. I hvert fald på det danske marked. Er du i markedet for en kompakt muskelbil med 306 hk, så er M135i på alle måder et federe alternativ. Den er lidt over 30.000 kr. billigere, den kører marginalt skarpere, og selv om bagagerummet er 50 liter mindre end i M235i, er det væsentligt mere brugbart takket være den tophængslede bagklap.
Insisterer du på sedanformatet med det klassiske bagagerum, vil jeg anbefale en BMW 330i M-sport i stedet. Den har godt nok kun 258 hk mod M235is 306 hk. Men den er 60.000 kr. billigere, har rent baghjulstræk og et bagsæde og bagagerum, der er markant mere brugbart end 2-serie Gran Coupé.
Så selv om der vil være asiatiske markeder, hvor den nye 2-serie Gran Coupé formodentlig vil være en succes, ligner den en decideret nicheforeteelse til danske kunder, og derfor kan den ikke trække mere end tre stjerner. Der findes simeplt hen markant bedre alternativer også i BMWs eget modelprogram.