Berømte storbygæs i farlig gåsegang

En advarselstavle med en gås, fartbegrænsing, chikane eller vejbump vil kunne redde gåseliv, mener Dansk Ornitologisk Forening.

Grågæs lever liver farligt ved Utterslev Mose. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kender allesammen plakaten med politibetjenten, der holder trafikken tilbage, så en andemor og hendes ællinger kan komme trygt over vejen.

Noget lignende - fartbegrænsning, advarselstavler med gåsesymboler, chikaner eller vejbump - ville være gavnligt for grågæssene i Utterslev Mose ved København, der lever livet farligt, når de i gåsegang forsøger at komme over Grønnemose Allé.

Verdensberømt bestand


Det mener Dansk Ornitologisk Forening, (DOF), der med bekymring følger mosens bestand af tillidsfulde storbygrågæs, der er verdensberømt i ornitologiske kredse og som tæller 150-175 ynglepar.

Hver dag fodres fuglene i mosens eneste våge ved Grønnemose Allé i den nordlige ende af mosen, og grågæssene, der er grovsultne efter den lange vinter, ænser ikke trafikken, når de i gåsegang eller lav flyvehøjde krydser den stærkt befærdede vej, og bilisterne glemmer at tage hensyn til dem, skriver dof.dk

Ramt af bil

-  I denne uge så jeg en grågås blive ramt af en bil. Sådanne kollisioner finder desværre sted med jævne mellemrum. Det er tydeligt, at de fleste bilister efter forholdene kører alt for stærkt på Grønnemose Allé. Jeg har tidligere henvendt mig til Park & Natur i Københavns Kommune for på strækningen at få sat skilte op, der kan advare bilisterne mod de grågæs, der krydser kørebanen, siger Hanne Kapala, der holder særligt øje med fuglene i Utterslev Mose for DOF.

Der er nu 300 grågæs i mosen, hvoraf de 20-30 er overvintrende fugle,  mens resten er grågæs, der er vendt tilbage til mosen efter at have søgt andre græsgange for vinteren.

- Når bestanden er størst er her op til 800 fugle, hvoraf de 450 er voksne og resten gæslinger, siger Hanne Kapala.

Foruden i isvintre er der hvert forår problemer med grågæssene, når gæslingerne af deres forældre bliver ført over den trafikerede vej for ar nå de gode græsarealer. Også til den tid vil skiltning og dæmpning af farten kunne redde gåseliv, mener DOF.