Bendtsen klar til pensionsindgreb

Pensionsbranchen har sat økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsens (K) tålmodighed på prøve. Han er klar til at lovgive om gennemsigtige omkostninger, hvis branchen ikke leverer.

Selv en fynbos tålmodighed slipper op. Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K)er klar til at lovgive om gennemsigtighed i prisen på pensionsordninger, hvis branchen ikke selv leverer varen. Det er to år siden, at han bad branchen om at sørge for, at kunderne kunne se, hvor meget de betaler for hvad og til hvem.

Brancheforeningen Forsikring & Pension er selv kommet med et udspil til en frivilig ordning, og den er allerede blevet kritiseret for ikke at indeholde et eller flere samlede pristal for en pensionsordning og dermed ikke give mulighed for umiddelbart at sammenligne forskellige tilbud.

"Hvis kritikken viser sig at være berettiget, så er det noget vi må tage hånd om. Jeg ser helst, at branchen selv finder en løsning. Men det er klart, at min tålmodighed allerede allerede er sat på prøve. Så hvis branchen ikke leverer hurtigt, er jeg åben over for at lovgive på området," siger Bendt Bendtsen.

Blandt kritikerne er erhvervsordførerne fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

”Det må kunne lade sig gøre at lave et enkelt omkostningstal. Og hvis de ikke kan finde ud af det, så må vi gøre noget ved det,” sagde Colette Brix, Dansk Folkeparti, i fredags, da Business.dk kunne afsløre indholdet af pensionsbranchens udspil.

Siden da er også Socialdemokraterne kommet på banen.

"Det virker som om, F&P har misforstået opgaven, for deres forslag giver ikke kunderne tilstrækkeligt overblik over, hvor meget de årligt må betale i direkte og indirekte administrative omkostninger," siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav i en pressemeddelelse. Han påpeger, at Forsikring & Pension foreslår, at selskaberne selv kan afgøre hvilke oplysninger, de vil offentliggøre, og hvor tit det skal ske. Dermed kan selskaberne skjule meget store forskelle i administrationsomkostninger, mener han.

"Det kan ikke være rigtigt, at selskaberne på den ene side har fuldstændig styr på, hvor meget den enkelte kunde skal betale i administration, mens de på den anden side påstår, at de ikke kan oplyse det beløb en gang årligt til den selv samme kunde. Socialdemokraterne vil rejse den her sag overfor ministeren, for nu må kunderne sikres muligheder for økonomisk gennemsigtighed," siger Orla Hav.

Bendt Bendtsen kalder dog branchens udspil for "et skridt i den rigtige retning." Men han vil nu tage et møde med erhvervsordførerne i Folketinget for at finde ud af, om det skal skrappere midler til at sikre sammenlignelige priser.