Ban Ki-moons uheldige start i spidsen for FN

Der er ikke noget værre for en ny leder end at få en rigtig dårlig start. Men sådan er det desværre gået for FNs nye generalsekretær, Ban Ki-moon, som på det første pressemøde efter at være tiltrådt stik imod FNs principper og charter undlod at tage afstand fra henrettelsen af Saddam Hussein. Dødsstraf er, mente den nye generalsekretær, et spørgsmål, som må afgøres i hvert enkelt medlemsland.

Få timer senere var Ban Ki-moons stab i fuld gang med at udrede misèren, der langt overgik den uheldige fremtræden i forrige måned, da det på et andet pressemøde viste sig, at generalsekretæren trods forsikringer om det modsatte ikke mestrede fransk særlig godt - den slags synes man ikke er sjovt i Frankrig, hvorfor det da også er en uskreven lov, at man kun kan indtage FNs toppost, hvis man taler dette sprog.

Konklusionen må være, at Ban Ki-moon ubetinget har fået en noget klodset start som verdensorganisationens førstemand. Alvorligst er naturligvis udtalelsen om dødsstraffen, som muligvis giver varme linjer til to af FNs supermagter, USA og Kina, der begge foretager mange henrettelser hvert år, men som ikke desto mindre er stærkt uheldig. Men det er tidligt for Ban Ki-moon. Mange har stadig tiltro til, at han er dygtig og i stand til at reformere FN på en tiltrængt måde. Sker det, vil den uheldige start blot blive husket som en irriterende svipser.