Avisen kridter løbeskoene

For første gang nogensinde står Berlingske Tidende bag et løb - FriLøbet, som bl.a. går gennem Tivoli. Forud for søndagens københavnerløb har der været mange praktiske detaljer - og et par forhindringer - som ikke umiddelbart har meget med journalistik at gøre.

Henrik Jørgensen, der har ført læserne gennem sommerens løbeskole, og livsstilsredaktør Nina Rølle pudser stilen af til FriLøbet søndag, hvor mere end 2.500 løbere vil præge bybilledet i København. Foto: Nanna Kreutzmann Fold sammen
Læs mere
____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Stoppe for rødt lys!

Der er fem dage til FriLøbet, da jeg bliver ringet op af en fortvivlet formand for Københavns Idrætsforening (KIF), Willy Larsen. Han fortæller, at hjemmeværnspolitiet har meddelt, at der i polititilladelsen står, at det er et motionsløb, og at vi skal overholde de gældende færdselsregler. Og altså stoppe for rødt.

Panikken breder sig, for man kan da ikke sige til ca. 2.500 entusiastiske løbere, at de skal stoppe for rødt lys, når de deltager i så ambitiøst et løb som FriLøbet og går højt op i den tid, de tilbagelægger den 10 kilometer lange rute på. Forrest i feltet har vi så prominente navne som den legendariske løber Henrik Jørgensen - hvad vil han ikke tænke? Han stoppede næppe for rødt lys, da han vandt London Marathon i 1988.

Løbeskole
Umiddelbart har det at arrangere et løb og journalistik intet med hinanden at gøre. Og så alligevel. For en moderne avis skal være mere end den daglige nyhedsformidler, den skal også være et oplevelsesunivers, som engagerer læserne. Derfor har FriLøbet gennem de seneste fire måneder også været en fast del af det redaktionelle indhold i vores lørdagssektion Fri.

Ideen til løbet er født på redaktionen, da jeg længe havde gået med en drøm om, at Berlingske Tidende skulle have sit eget løb. Jeg kontaktede derfor Willy Larsen fra KIF, og det viste sig, at han længe havde haft en drøm om at realisere et københavnerløb, der skulle gå gennem Tivoli. Det var tilbage i februar måned i år.

FriLøbet er en stor satsning, og det ville vi selvfølgelig bakke op redaktionelt. Journalist Marchen Jersild blev ankermand på projektet, og vi udviklede i samarbejde med Danmarks bedste løber gennem tiden, Henrik Jørgensen, en løbeskole, som skulle køre frem til FriLøbet 25. september. Marchen Jersild og fotograf Nanna Kreutzmann tog til Bornholm for at interviewe Henrik Jørgensen en sommerdag i maj som startskud til løbeskolen, og siden har Henrik Jørgensen hver anden lørdag i Fri leveret træningsprogrammer til begynderen, den letøvede og den øvede. Ideen med løbeskolen var netop, at fulgte man den, så ville alle have en chance for at gennemføre den 10 kilometer lange distance - også selv om man startede fra punkt nul.

Sofakartoffel
Som bekendt er eksemplets magt jo altid godt. Så på redaktionen kom vi frem til, at Berlingske Tidendes chefredaktør Niels Lunde selvfølgelig skulle deltage i løbeskolen - og FriLøbet - for mange læsere ville formentlig kunne identificere sig med ham: i starten af 40erne, fuldt ræs på karrieren, familiefar - og ingen motion. Med andre ord en mand med en livsstil, som eksperterne kalder risikofyldt. Eller en »sofakartoffel« som én på redaktionen udtrykte det.

Niels Lunde indvilligede i at kaste sig ud i projektet, og læserne har hver lørdag kunnet følge, hvordan han har slæbt sig gennem Henrik Jørgensens løbeprogram for begyndere i klummen »Lundetrav«.

Derudover har der været al logistikken, som ikke har meget med journalistikken at gøre. Når man skal arrangere et løb af den kaliber, er der mange detaljer, der skal på plads: dato for løbet, tilmelding, løberute, vanddepot, højttaleranlæg, toiletter, sponsorer, tilladelse fra Vej & Park om parkeringsstop ved startområdet, bestilling af parkeringsforbudsskilte, engagere samaritter, vejvisere og hjemmeværnspoliti og vigtigst af alt polititilladelsen. Den kom i hus i sidste øjeblik - ved hjælp af en flink chefinspektør og dennes assistent.

Selve løbet dækker vi grundigt på webben søndag og i avisen mandag. Den efterfølgende lørdag bringer vi i Fri alle løbernes tider.PS. Bare rolig, vi skal ikke stoppe for rødt lys på søndag. Det lykkedes i 11. time at rede trådene ud - takket være ovennævnte chefinspektør - så alle løbere kan passere rutens lyskryds uden at bryde færdselsreglerne. Og uden at få en ringere tid af den grund.

www.berlingske.dk/frilobet