Her er boligmarkedets sorte pletter

Ingen andre steder i Danmark er priserne faldet så meget som i to omegnskommuner til København. Se top 20-listen her.

Foto: Bax Lindhardt
Huspriserne er på landsplan steget med 1,5 procent fra første kvartal 2007 til første kvartal 2008. Men for husejere i de københavnske omegnskommuner må det være som at læse om prisudviklingen i et helt andet land, for her er priserne raslet ned.

I Greve og Solrød er der høvlet næsten 30 procent af friværdien på bare ét år, og det placerer de to kommuner på førstepladsen over kommuner med største prisfald.

Skat har da også netop sat ejendomsvurderingen ned for et stort antal husejere i netop Greve og Solrød. Den oprindelige vurdering havde ikke taget højde for den massive nedtur i de to kommuner det seneste år, og det fik et stort antal borgere til at klage. Og de har altså nu fået medhold i, at deres huse ikke er så meget værd som først antaget af Skat.

Det er ejendomsmæglerkæden Home, der har sammenlignet de faktiske salgspriser fra hele landet:

»Det viser med al tydelighed, at det er de københavnske omegnskommuner, der er hårdest ramt af prisfald på boliger. De selvsamme kommuner oplevede store prisstigninger, da det gik hedt for sig på boligmarkedet, men nu peger pilen altså den modsatte vej,« siger Homes kommunikationschef, Niels H. Carstensen.

Tilflyterne kommer ikke mere

Mens Greve og Solrød er i en liga for sig med prisfald på 30 procent, udgør Frederiksværk-Hundested, Glostrup, Allerød, Gribskov, Dragør, Vallensbæk, Lejre og Rudersdal resten af top 10 med prisfald mellem 20 og 13 procent fra første kvartal 2007 til første kvartal 2008.

Handelsbankens cheføkonom mener, at de massive prisfald i Greve og Solrød skal forklares med færre interesserede købere:

»De to kommuner har været gennem en stor opblomstringsperiode med især mange tilflyttere fra København, som solgte deres lejlighed med stor gevinst, men stadig ikke havde råd til at købe hus i de nordsjællandske kommuner. Disse tilflyttere er væk nu, fordi folk ikke kan sælge deres boliger i København og samtidig får langt færre penge for deres lejlighed, når et salg endelig lykkes,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Husejerne i Greve og Solrød må forvente at se deres friværdi skrumpe yderligere det næste år – dog i et langsommere tempo end det seneste års fald på 30 procent. Dermed vil de blive overhalet af andre kommuner:

»En tilsvarende liste næste år vil formentlig gøre det tydeligt, at især huse i de nordsjællandske kommuner skal ned i pris. De vil derfor bevæge sig højere op på listen,« siger Niels H. Carstensen fra Home.

Vær realistisk

Priserne på huse i Københavns Kommune er faldet med 8.7 procent, og det placerer kommunen på en samlet 23. plads på listen over kommuner med de største prisfald:

»Selve København kommer ind på en 23. plads. Man skal altid være varsom med statistik, men det skyldes jo nok, at der rent faktisk ikke er så mange villaer i selve København, så de er ikke faldet helt så meget som i kommuner længere væk, hvor udbuddet til salg er steget meget,« siger Niels H. Carstensen.

Han opfordrer boligsælgere til at være realistisk i forhold til forventningerne til salgsprisen. Markedet bevæger sig stadig for langsomt i forhold til den pukkel af boliger, der er til salg på markedet.

Selv om det er Sjælland, som er hårdest ramt lige nu, vil udviklingen langsomt men sikkert nå ud til kommuner også på Fyn og i Jylland:

»Det kan betragtes som en bølge, der først rammer København og herefter fortsætter til omegnskommunerne for til sidst at nå ud til resten af Danmark. Sådan gik det med prisstigningerne, og sådan vil det også gå med presset på boligpriserne,« siger Niels H. Carstensen.

Læs også:
Mæglernes tip til røverkøb af bolig