Stor på alle måder

Charlton Heston, der er død i en alder af 84 år, huskes især som magtfuld fremstiller af historiens mægtige mænd.

Foto: Bertrand Guay / AFP

Han var ikke verdens mest nuancerede skuespiller, men til gengæld udstrålede han stor målbevidsthed og autoritet, og hans speciale blev at fremstille markante historiske figurer fra Moses til Michelangelo.

Nu er Charlton Heston død i en alder af 84 år, og man mindes hans stovte og stolte fremtræden i klassikere som Cecil B. DeMilles "De ti bud" fra 1956, William Wylers "Ben-Hur" fra 1959 - der blev hædret med ikke færre end 11 Oscar-statuetter - Anthony Manns "El Cid" fra 1961 og Basil Deardens "Khartoum" fra 1966.

Til gengæld vil man her ved hans død helst glemme hans lettere konfuse fremtræden i Michael Moores dokumentarfilm "Bowling for Columbine" fra 2002, hvor han blev interviewet i sin kapacitet af præsident for den våbenglade National Rifle Association, og hvor det virkelig lykkedes for den frække Moore at få den aldrende Heston på glatis.

Den høje skuespiller med de lidt grove ansigtstræk filmdebuterede i 1950 og gjorde sig siden gældende i mange genrer - ikke kun i det storslåede historiske epos, der så at sige blev hans varemærke, men også i film som Sam Peckinpahs urimeligt oversete western "Major Dundee" fra 1965, Tom Gries' fremragende lille western "Will Penny" (1968), som Markus Antonius i Stuart Burges Shakespeare-filmatisering "Julius Cæsar" fra 1970, som den onde kardinal Richelieu i Richard Lesters respektløse udgave af "De tre musketerer " fra 1973 og ikke at forglemme som astronauten, der havner på en planet regeret af aggressive aber, i Franklin J. Schaffners "Abernes planet" fra 1968.

Menneskeligt format
Charlton Heston forsøgte med andre ord ofte at forny sig, selv om hans mest naturlige rollefag forblev sammenbidte og heroiske - eller stoisk forpinte - mænd af en særlig stærk støbning.

Også som privatperson ragede han mere op end de fleste andre, og foruden sit omdiskuterede formandskab for National Rifle Association fandt han tid til at være sine kolleger en god talsmand som præsident for det amerikanske skuespillerforbund Screen Actors Guild og som bestyrelsesformand for American Film Institute.

Man kan diskutere graden af subtil følsomhed i Charlton Hestons præstationer foran kameraet, og man kan være uenig med hans stærkt konservative synspunkter, men man kan ikke anfægte hans menneskelige og professionelle format.

Han forblev aktiv højt op i årene, indtil sygdommen alzheimer i 2003 tvang ham til at afslutte karrieren. Glemt bliver han aldrig, og man vil andægtigt se ham for sig som Moses på vej ned ad bjerget med de ti bud på stentavler eller som Ben-Hur i rasende romersk kapløb i stridsvogn. Charlton Heston var STOR.

Charlton Heston blev født den 4. oktober 1924. Han døde den 5. april 2008.