En dag går det galt...

Økonomiprofessor Jakob Brøchner Madsen kan få enhver boligejer til at ryste i bukserne, når han taler om økonomisk nedtur og dramatiske dyk i priserne. Kigger man på hans udtalelser de sidste fem år er konklusionen klar: Manden er standhaftig pessimist.

Priserne på det danske boligmarked er stærkt overvurderede. En ny økonomisk model viser, at priserne ligger mellem 30 og 40 procent over det niveau, de burde befinde sig på. Og det er kun et spørgsmål om tid, inden priserne falder ned i deres naturlige leje.

Sådan lød meldingen i søndags fra økonomiprofessor ved Københavns Universitet Jakob Brøchner Madsen, der havde talt med Ritzaus Bureau - en melding, der blev fulgt op i et hav af medier.

"Lige nu får overudbuddet af boliger på markedet priserne til at falde langsomt, men hvis arbejdsløsheden eller renterne begynder at stige, så vil de styrtdykke. I bedste fald vil priserne have nået det naturlige leje i løbet af ti år, i værste fald i løbet af tre år, " hed det fra Jakob Brøchner Madsen.

Prisernes naturlige leje beregnes ifølge professoren på baggrund af blandt andet byggeomkostninger og jordpriser.

Analysechef Niels Christiansen, Infomedia, siger:

"Manden er jo gennemført pessimist og har de sidste fem år forudsagt mange grimme ting såsom verdensrecession. Problemet er, at han jo helt sikkert statistisk set får ret. Hvis man - som ham – år ud og år ind siger, at festen slutter, så får han jo helt sikkert ret på et eller andet tidspunkt. Og det er det, han gør."

Klik på linket til højre for denne artikel og læs medie-kommentarer siden januar 2003 fra Danmarks måske mest pessimistiske professor.