BIGs nye New York-skyskraber har danske kendetegn

Big har tegnet et højhus til New York. Med inspiration fra klassisk dansk boligarkitektur.

Tegnestuen BIG’s bygning i New York er placeret ved Hudson-floden. Pressefoto Fold sammen
Læs mere

NEW YORK: New York rummer så mange dristigt udformede højhuse med skæve beskæringer, overraskende farvesætning eller frapperende dekoration, at det ikke er en konkurrence, det er umagen værd at begive sig ind i.

Det er heller ikke det, BIG har gjort med tegnestuens nye højhus til den amerikanske storby – selv om også VIA 57 West, som bygningsværket hedder, overrasker med sine skarpe vinkler og en konstruktion, som om der er skåret en bid af huset. Det er der for så vidt også i forhold til en konventionel skyskraber på Manhattan. Og her ligger en af pointerne.

VIA 57 West er en beboelsesejendom placeret ved Hudson-floden. Tidligere et område der ikke blev betragtet som særligt attraktivt at bo i, for industrianlæggene havde forurenet gennem tiderne, så her boede mange lavindkomstgrupper. Men som det gradvist sker over hele den vestlige verden, forsvinder den forurenende industri fra byerne, og middelklassen rykker ind og overtager området.

Den del af den øvre middelklasse, der lejer en bolig i VIA 57 West, møder en ny fortolkning af en bestemt dansk bygningsarv. BIG’s tidligere boligprojekter – i København 8-tallet og VM-husene – var et forsøg på at komme væk fra den klassiske karrestruktur, der på godt og ondt har præget dansk boligbyggeri i mange år. Altså lejligheder med en indre gård. Praktisk med ungerne. Individuel adgang til fælles faciliteter og grønne områder. Tryghed og social kontrol i samme greb.

Lejlighederne i VIA 57 West er med få undtagelser ikke store.

Men ligesom i VM-husene er vinduerne i de 709 boliger optimalt placeret. Både i forhold til udsigten over floden og så det lysindfald, der også var så vigtig for de modernistiske arkitekter, hvis arv BIG søger at løfte.

De relativt små lejligheder passer til mennesker med smag for en compact living-livsstil. Til gengæld er en række tilbud tilgængelige i komplekset. VIA 57 West er - udover den bemandede reception - udstyret med en lang række fælles faciliteter som fitnessrum, basketballbane, biograf, pool- og pokerrum, selskabslokale med køkken, bibliotek og et sted, man kan øve sine golfslag.

Der er altså lagt op til fællesskab mellem beboerne. Og så er der gårdhaven, der både tilbyder mindre terrasser med udsigter over Hudson – og motorvejen langs floden – og kultiverede bede, grønne træer og hyggekroge. Med andre ord: Karreprincippet oversat til amerikansk. Som dansk kigger man sig måske rundt efter Weber’en eller blot et askebæger. Men så stærk har den danske indflydelse trods alt ikke været.

Her er snarere tale om en fusion mellem to kulturer som det også demonstreres i stolen designet til bygningen i en stil, der kaldes scan-american. Som udgangspunkt stramheden og de rene linjer i klassisk skandinavisk møbelkunst – men modificeret på en sådan måde, at stolen bliver mere komfortabel.

Via 57 West. Arkitekter: Big. Hvor: 57th West Street, New York