Stor lysfestival har en særlig fordel i år: »Det er helt ideelt«

Om få dage fyldes byen af lys, men Copenhagen Light Festival er allerede tyvstartet. Blandt andet med Københavns Rådhus, som sender stråler ud til byens kvarterer. Paradoksalt nok giver energikrisen en enkelt fordel, når de mange kunstværker tændes.

Har du også bemærket, at Københavns Rådhus lyser for tiden? Det gør det hele vejen til Brønshøj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christoffer Askman, vnr. Tv, Cop
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er noget ved tårnet på Københavns Rådhus, som er anderledes for tiden. I hvert fald når mørket falder på. I en uges tid har spiret udsendt kraftige lysstråler, som rammer punkter i byens forskellige kvarterer.

Copenhagen Light Festival starter ellers først 3. februar, men har så småt taget forskud på glæderne, inden det for alvor går løs.

Festivalen finder sted for sjette gang, og i år rykker flere end 35 værker ind i byen. De fleste er placeret langs havnens kanaler, i Baunehøj, på Refshaleøen og i Ørestad. I Indre By vil der være ruter på henholdsvis to, fem og ti kilometer, hvor man kan gå eller cykle og betragte kunsten.

Når rådhuset lyser, hænger det sammen med, at København er udråbt af UNESCO til at være arkitekturhovedstad 2023. Værket »White Beams« er skabt i den forbindelse og i samarbejde med blandt andre Københavns stadsarkitekt.

Værkerne repræsenterer udviklingen i de forskellige bydele.

»Frem for at lyse på de traditionelle kirkespir i byen blev vi enige om at finde en række markører i de forskellige københavnerkvarterer,« siger talsmand Jesper Kongshaug om lysværket, der blandt andet rammer Brønshøj Vandtårn, Grundtvigs Kirke, B&W-hallerne og Grønttorvet i Valby.

»Værkerne repræsenterer de bydele, rådhuset dækker. Det er uden sammenligning det største projekt, der har været i København af den her slags,« tilføjer han.

Lysfestival – midt i en energikrise

I en tid, hvor mange sparer på strømmen, understreger Copenhagen Light Festival, at der ikke er nogen grund til at forarges, når byen snart lyses op i hele tre uger. Installationerne har et meget lavt strømforbrug, forklarer Jesper Kongshaug. Blandt andet fordi der kun anvendes led-lys. Al strøm er desuden grøn.

hjemmesiden kan man se en udregning, som viser, at festivalen på en dag bruger det samme som tre fuldt opladte elbiler, mens forbruget på hele festivalen svarer til to tredjedele af det, et fodboldstadion fyrer af på en aften.

»Der er ikke noget, som bare buldrer formålsløst derudad. Vi har set grundigt på tallene. Varmelamperne på et hvilket som helt sted sluger mere strøm,« siger Jesper Kongshaug.

Energikrisen giver rent faktisk en uforudset fordel. Den betyder blandt andet, at der er skruet ned for både varmen i offentlige bygninger, som heller ikke længere belyses om aftenen.

En gåtur på Vestre Kirkegård byder på lysere aftener lige for tiden. Værkerne er en del af Copenhagen Light Festival, som for alvor begynder i næste uge. Her er det »Time & Place« af kunstgruppen Tokyo Blue, placeret i Søndre Kapel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tokyo Blue.

»Det har på en måde forstærket vores bagtæppe af byens mørke og gjort det nemmere at skabe pejlemærker. Så det er helt ideelt, at der som udgangspunkt er mindre lys på arkitekturen,« siger Jesper Kongshaug.

Nyt lys til byrum

Der vil både være danske og udenlandske kunstnere repræsenteret på lysfestivalen, som har tre spor – henholdsvis »kunst«, »arkitektur« og »oplevelse«. Man kan for eksempel gå på skattejagt og tage på flere guidede ture.

Allerede nu kan man se lyset på Vestre Kirkegård, der også har taget hul på glæderne med fire midlertidige værker inde på kirkegården.

»Lys kan være med til at give et nyt blik på et byrums kvalitet eller potentiale. Det er midlertidigheden i lyset, der er så vidunderlig. I en periode har man undersøgt eller sanset et område i lys, og det kan give en ny opfattelse og nogle nye perspektiver på stedet, når lyset slukkes igen,« siger Jesper Kongshaug.

Se hele programmet her.