Snart bliver rådhustårnet pakket ind i stilladser – og får et helt nyt look

Tårnet på Københavns Rådhus skal renoveres. I løbet af marts bliver det pakket ind i stilladser, mens et alternativt tårn får lov at pryde den historiske bygning.

I ti måneder skal rådhustårnet pakkes ind. Københavnerne kommer ikke til at kigge på et stillads, men derimod på en ny version af tårnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle læsere husker sikkert tiden, hvor tårnet på Københavns Rådhus var pakket ind i et stillads. I hele to år fra 1975 til 1977 var der således afdækning til op over spiret på Martin Nyrops røde bygning.

Nu sker det igen. Fra om cirka seks uger skal tårnet renoveres – og svøbes i net og stål.

Der er dog to væsentlige forskelle fra dengang i 70erne. For det første tager det denne efter planen ikke mere end ti måneder. For det andet får københavnerne udsigt til et alternativt tårn.

Sådan så rådhustårnet i København ud på en endog meget våd vinterdag i 1976. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kurt Nielsen/Ritzau Scanpix (arkiv).

Sammen med Det Kongelige Akademi udskrev Københavns Kommune for nylig en konkurrence om at tegne et tårn, der skal pryde det store lærred, som toppen af rådhuset skal pakkes ind i, mens renoveringen står på.

Inspireret af våbenskjold

To studerende – Anne Marie Stahl og Nikolaj Exner Carstens – vandt med deres bud på et rådhustårn anno 2023.

Det består af tre søjler, som refererer til Københavns våbenskjolds tre tårne, og er på lærredet – som det nuværende – produceret i røde tegl.

»Vores forslag er inspireret af tre ting: hverdagen, naturen og historien. Et rådhustårn er jo for alle – vi har fremhævet uret, for det er dét, man som københavner har brug for,« udtaler Anne Marie Stahl og Nikolaj Exner Carstens i en pressemeddelelse:

»Naturen har vi brugt i udsmykningen, og de historiske elementer består af, at vi har brugt de samme materialer som det oprindelige tårn.«

Manden bag rådhuset

Netop i år kommer København til at emme af arkitektur. Byen er således udråbt som til Arkitekturhovedstad 2023, og det betyder, at der allerede nu foregår en masse i den forbindelse.

De tre søjler refererer til Københavns våbenskjolds tre tårne, fortæller de studerende bag det midlertidige udtryk på rådhustårnet. Fold sammen
Læs mere

Læs Holger Dahls reportage fra åbningen her.

Der er for eksempel flere gode grunde til at lægge vejen forbi rådhuset, hvor man kan opleve udstillingen »Martin Nyrops tegnestue – Skabelsen af Københavns Rådhus«. Den går, som navnet antyder, bag om arkitekten, der tegnede Københavns Rådhus, og har blandt andet rekonstrueret hans arbejdsplads med originale tegninger, møbler og tegneredskaber.

Nyrop var angiveligt inspireret af rådhuset i Siena, og fra 1892 til 1905 blev den røde bygning opført. Tårnet er stadig med sine godt 105 meter et af de højeste i København.

I forbindelse med renoveringen skal fugerne i ydermuren og teglsten udskiftes. Når stilladset pilles ned, vil det originale tårn igen pryde pladsen.