Politiker vil opkalde københavnerplads efter kendt rektor: »Vi skal hylde vores velfærdshelte«

Hun var med til at vise, at sløjd og kemi ikke var forbeholdt drenge, og at piger og kvinder ikke skulle lade sig begrænse. Nu foreslår politiker fra Østerbro, at Ingrid Jespersen skal lægge navn til en plads foran Fælledparken få meter fra den skole, hun grundlagde i 1800-tallet.

Pladsen ved museet Enigma, metrostationen og Fælledparken kan måske gå hen og få et navn – for første gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun blev et kendt navn, da hun i slutningen af 1800-tallet oprettede det første danske skolelaboratorium til fysik og kemi på en pigeskole og samtidig gav pigerne mulighed for at tage sløjd som eksamensfag.

I dag ligger Ingrid Jespersens Gymnasieskole stadig på Nordre Frihavnsgade og tiltrækker børn og unge fra hele byen. Det gælder også prinsesse Isabella, der netop er begyndt i 9. klasse på skolen, der i sit værdigrundlag bygger på »åndsfrihed og demokrati«.

Nu ønsker et medlem af Borgerrepræsentationen, at en plads tæt på østerbroskolen bliver opkaldt efter den visionære grundlægger af uddannelsesinstitutionen, der også tilbød piger at tage en studentereksamen. Pladsen ligger ved museet Enigma og op ad metrostationen Trianglen.

Politikeren er Andreas Keil (S), der forleden fremlagde forslaget i KøbenhavnLiv. Han er selv opstillet på Østerbro.

»I en tid, hvor kvindens plads oftest var i hjemmet, gik Ingrid Jespersen forrest og var ude og vise, at kvinder kunne uddanne sig, blive mere selvstændige og få en karriere. Skolen betyder desuden meget for hele området og for Østerbro,« siger Andreas Keil, der er født og opvokset i bydelen og tidligere sad i Teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune.

»Vi har alt for få pladser og statuer opkaldt efter kvinder, men det handler også om, at vi skal fokusere på nogle af samfundets andre grupper, når vi opkalder steder i byen. Man glemmer nemt dem, der har været med til at gøre en forskel for både kvinder og børn, og som har været bannerførere for en masse nye ting. Vi skal hylde vores velfærdshelte,« tilføjer han.

»Et godt forslag«

Helle Bonnesen repræsenterer De Konservative i Teknik- og Miljøudvalget og sidder desuden i Vejnævnet, som skal behandle forslaget, inden det eventuelt ryger videre i systemet. Også hun har boet på Østerbro i mange år og er positivt indstillet over for forslaget, der i parentes bemærket blev stillet, inden det blev meldt ud, at prinsesse Isabella skal gå på Ingrid Jespersens Gymnasieskole.

»Jeg synes, det er et godt forslag. Det er godt, at vi strækker os ud i andre professioner, end vi plejer, og hylder nogle andre, end vi er vant til,« siger Helle Bonnesen, som dog påpeger, at navnet endnu ikke har været diskuteret i Vejnævnet.

»Der kan være andre navne, vi også kunne tage hensyn til. Så vi har ikke haft debatten endnu, men jeg synes, Ingrid Jespersen er et godt forslag, som jeg vil tage seriøst, og som jeg gerne vil holde op mod andre potentielle forslag,« siger hun.

Ingrid Jespersen var en pioner inden for uddannelse, og hendes skole få meter fra pladsen ved museet Enigma, metrostationen og Fælledparken er stadig populær. Det har fået lokalpolitiker til at foreslå hendes navn til pladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Helle Bonnesen lægger blandt andet vægt på, at skolen er en vigtig institution i København.

»Ingrid Jespersen skabte en skole, som har bestået i mange år, og som er en fast del af bybilledet. Selvom det er en østerbroskole, kommer der mange elever andre steder fra. På Trianglen om morgenen kan jeg se, at det myldrer med børn, som krydser fra metroen på vej til skolen.«

Mellem Metroen og Fælledparken

​I dag hedder pladsen ikke noget. Men netop det, at der er kommet en metrostation, og at museet Enigma er åbnet, har gjort det aktuelt at give pladsen et navn, mener Helle Bonnesen.

»I forbindelse med metrostationerne opstår der små, nye lommer og pladser, der måske ikke har været så defineret tidligere. Jeg har altid opfattet det hjørne som starten på Fælledparken. Men nu, hvor der er kommet en metro, cykelstativer og et højprofileret museum, giver det måske mere mening at give pladsen et navn. Vi kan ikke rigtig kalde den Trianglen. Det nytter ikke, at vi har Trianglen, der spreder sig over to pladser, så jeg synes, den skal have sit eget navn,« siger hun.

Samme budskab kommer fra den socialdemokratiske kollega.

»Pladsen bliver nok umiddelbart karakteriseret som Trianglen på grund af metroen, men for mig er Trianglen »Suppeterrinen« i midten. Så jeg betragter den som en plads uden navn og en plads, som der ligger en metrostation på,« siger Andreas Keil.

Flere kvindelige navne

Der er generelt kommet større fokus på at opkalde veje og pladser efter kvinder, som har gjort en forskel.

På Frederiksberg har man besluttet at opkalde otte nye pladser efter kulturpersonligheder i kommunen – blandt andre Helle Virkner, der ud over sit virke som skuespiller var socialdemokrat, og Lis Møller, der var konservativ og journalist. Helle Gotved har også fået sin egen plads.

Metrostationen Trianglen bliver en lille »plads på pladsen«, hvis det lykkes at få navngivet den store plads ind mod Fælledparken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Mens Andreas Keil lægger vægt på, at det kvindelige aspekt er vigtigt, betyder det mindre for den konservative politiker.

»Det er vigtigt, at hun er kvinde, men det skal ikke være altafgørende. Hvis det giver god mening, synes jeg, vi skal kigge på det. Det er ikke noget, der trækker ned, men jeg synes først og fremmest, det er historien bag, som er afgørende. Det er positivt, at vi tilgodeser hele paletten af danskere,« siger hun.

Navnet bliver nu indstillet til Vejnavnenævnet. Senere kommer det måske i op i Borgerrepræsentationen, og så skal det forbi Teknik- og Miljøudvalget.

»Viser det sig, at der ikke kan findes en løsning i forhold til pladsen, synes jeg stadig, Ingrid Jespersen er aktuel. I så fald synes jeg, man skal kigge på andre steder på Østerbro, for eksempel i det nye Nordhavn eller på ydre Østerbro. Men det ville være bedre centralt på Østerbro og tæt på skolen,« siger Andreas Keil.