Nu pakkes rådhustårnet ind. Sådan kommer det til at se ud

Københavns Rådhus skal renoveres. I mellemtiden pryder et alternativt tårn den historiske bygning.

I ti måneder skal rådhustårnet pakkes ind. Københavnerne kommer ikke til at kigge på et stillads, men derimod på en ny version af tårnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke første gang, det sker.

I to år – fra 1975 til 1977 – var tårnet på Københavns Rådhus pakket ind i et stillads, og det var afdækket  op over spiret på Martin Nyrops røde bygning.

Nu sker det igen. I denne uge begynder opsætningen af et stillads og en afdækning, som kommer til at dække bygningen resten af 2023. Samtidig får københavnerne udsigt til et alternativt tårn.

Sammen med Det Kongelige Akademi udskrev Københavns Kommune sidste år en konkurrence om at tegne et tårn. Det skal pryde et stort lærred, som toppen af rådhuset skal pakkes ind i, mens renoveringen står på.

Inspireret af våbenskjold

To studerende – Anne Marie Stahl og Nikolaj Exner Carstens – vandt med deres bud på et rådhustårn anno 2023.

Det består af tre søjler, som refererer til Københavns våbenskjolds tre tårne, og er på lærredet – som det nuværende – produceret i røde tegl.

De tre søjler refererer til Københavns våbenskjolds tre tårne, fortæller de studerende bag det midlertidige udtryk på rådhustårnet. Fold sammen
Læs mere

»Vores forslag er inspireret af tre ting: hverdagen, naturen og historien. Et rådhustårn er jo for alle – vi har fremhævet uret, for det er dét, man som københavner har brug for,« har Anne Marie Stahl og Nikolaj Exner Carstens tidligere udtalt.

»Naturen har vi brugt i udsmykningen, og de historiske elementer består af de samme materialer som det oprindelige tårn,« tilføjer de.

Klokkerne ringer stadig

Selvom arbejdet begynder nu, er hele tårnet først pakket ind fra gadeniveau til tagniveau i midten af april, hvorefter man kan se den alternative udsmykning.

Renoveringen betyder også, at det resten af året ikke er muligt at få en rundvisning i tårnet. Udsigten er ellers god fra de 105,6 meter, som rådhuset måler. Da det stod færdigt i 1905, var det Københavns højeste punkt. Siden er det som bekendt blevet overhalet.

Sådan så rådhustårnet i København ud på en endog meget våd vinterdag i 1976. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kurt Nielsen/Ritzau Scanpix (arkiv).

»Københavns Rådhus er en stor del af byens identitet og sjæl – alle københavnere har et forhold til bygningen. Det skal vi værne om. Det er vigtigt, at vi passer godt på rådhuset, så vi sikrer, at den by, vi giver videre til vores børn og børnebørn, kan fortælle vores fælles historie,« siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen til Ritzau i forbindelse med renoveringen, som kommer til at koste cirka ti millioner inklusiv et nyt taghus.

Nok bliver det ikke muligt at se det originale rådhustårn inklusiv tårnuret de næste ni-ti måneder, men rådhusklokkerne spiller stadig den kendte melodi.