Ikonisk bygning ved Frederiksberg Runddel står snart tom. Nu har politikerne store planer for fremtiden

Riises Landsted på Allégade er blevet ledigt i forbindelse med, at det tidligere revymuseum, Alhambra, og Storm P. Museet skal samles under et tag. Nu er der udsigt til, at den historiske bygning skal huse et lokalt bymuseum og formidlingscenter.

Alhambre (det tidligere revymuseum) er rykket ud af Riises Landsted. Det betyder, at de historiske bygninger skal bruges til et nyt, kulturelt formål. Står det til flere lokalpolitikere, bliver det et lokalmuseum og formidlingscenter, som rykker ind bag de gule mure. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Gundersen / Realdania By & Byg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Revymuseet Alhambra og Storm P. Museet er blevet samlet til et museum for humor og satire.

Derfor står en af Frederiksbergs historiske bygninger tom og skal bruges til noget nyt. Det drejer sig om Riises Landsted, som ligger på Allégade 5 et stenkast fra Frederiksberg Runddel.

Siden 2005 har bygningen været ejet af foreningen Realdania By & Byg, som har stået bag en større renovering, og nu tyder alt på, at det historiske landsted fra 1860 kommer til at huse et lokalt museum og formidlingscenter.

»I dag dækker Bymuseet i Stormgade også Frederiksberg, men det er langtfra fyldestgørende. Derfor har vi besluttet, at vi i samarbejde med Realdania, fonde og sikkert også Slots- og Kulturstyrelsen skal oprette et museum og formidlingscenter,« siger Nikolaj Bøgh (K), formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Frederiksberg Kommune.

I en tillægsaftale til budgettet for 2022 har Konservative sammen med Venstre og SF i første omgang afsat et beløb på 780.000 kroner til projektet, der skal have fokus på »Frederiksbergs kulturhistorie, slotshavernes historiske og kulturelle betydning og fremtidens stærkere fokus på natur og miljø i byen«, som det er formuleret i forslaget.

På mandag vedtages budgettet formelt på et møde i Kultur- og Fritidsforvatningen, men der er på forhånd flertal for planerne.

»Bygningen ligger jo lige midt i Frederiksbergs historiske hjerte, så det er et oplagt sted at fortælle om Frederiksberg,« tilføjer han.

»Masser af fortællinger«

​Radikale Venstre er ikke et af de partier, der var med til at stemme om tillægsbudgettet.

Det skyldes, at Radikale, Enhedslisten og Socialdemokratiet valgte ikke at være en del af det toårige budget, der blev indgået i 2019. Derfor kunne de af tekniske årsager heller ikke være del af tillægsaftalen.

Medlem af udvalget og borgmesterkandidat for Radikale Venstre Lone Loklindt er dog også interesseret i at omdanne bygningen til et lokalt museum og formidlingscenter.

Hun har tidligere foreslået at rykke en del af Stadsarkivet fra Frederiksberg Rådhus til Riises Landsted. Forslaget blev på et møde i august udskudt på grund af manglende finansiering.

Riises Landsted er fra 1860 blev renoveret i 2005. Derfor er bygningen i god stand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Gundersen / Realdania By & Byg.

»I Stadsarkivet findes der masser af fortællinger om det levede liv på Frederiksberg, men meget af det ender i kælderen under Frederiksberg Rådhus, hvor der ligger billeder og historie, som burde komme flere til gode. Derfor mener jeg, at man med rette kan rykke den del, der drejer sig om at formidle Frederiksbergs historie,« siger Lone Loklindt.

Hun mener også, at et museum skal formidle aktuelle nyheder om Frederiksbergs kultur- og erhvervsliv.

»Jeg mener, det er vigtigt både at formidle fortiden og behandle nutiden og fremtiden. Når vi her på Frederiksberg for eksempel udvikler hospitalsgrunden til en nyt kvarter, er det oplagt at fortælle historien om, hvad der var før, og hvad der kommer til at være på området,« siger hun.

Ledigt efter nytår

Alhambra og Storm P. Museet fusionerede sammen med Bakkehuset, Cisternerne og Møsting Hus til den selvejende institution Frederiksbergmuseerne i 2013.

Siden har Frederiksbergmuseerne lejet sig ind i Riises Landsted, men flyttede for flere måneder siden ud af bygningerne. Når museet åbner for sin nye satsning, »STORM«, 15. oktober, bliver det i den gamle politistation på Frederiksberg Runddel, hvor Storm P. museet har boet hidtil.

Det varer dog lidt, før planerne kan føres ud i livet. TV 2 har lejet sig ind på adressen i forbindelse med deres dækning af kommunalvalget, men fra årsskiftet står bygningen tom.

»Det kan være med til at styrke frederiksbergidentiteten, som jo heldigvis er stærk i forvejen. Der er desuden tale om en bygning af en størrelse, hvor der er plads til lidt af hvert. Både formidling og andre aktiviteter,« siger Nikolaj Bøgh, som understreger, at detaljerne endnu ikke er på plads.

»Det er noget, der er blevet drøftet med Realdania, siden Alhambra rykkede ud, og nu er der så sat penge af i budgettet for 2022 til at komme skridtet videre,« siger han.