Han ville være fyldt 100 år i dag: Tidligere statsminister får en mindeplade, hvor han trådte sine barnesko

13. juli ville Anker Jørgensen være fyldt 100 år. Selvom de fleste forbinder den tidligere statsminister med Sydhavn, blev han født på Amager og boede i en årrække på Christianshavn. Nu får han en mindeplade, som skal sidde på huset, hvor han tilbragte en del af sin barndom.

Mange forbinder Anker Jørgensen med Sydhavn, men hans liv begyndte på Amager og Christianshavn. Det er også her, han nu får en mindeplade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aage Sørensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For fem år siden blev Anker Jørgensens Plads indviet i Sydhavn, hvor den tidligere statsminister er blevet foreviget i form af en statue. Selvom de fleste af os forbinder ham med netop denne del af København, begyndte hans sit liv et andet sted. På Amager. Her blev han født 13. juli – i dag for præcis 100 år siden – i et havehus på Højdevangs Allé 32.

Da faren døde kun et år senere, flyttede hans mor, Karen Marie, til en lille lejlighed i Amagergade 4B. Bygningen var senere ramme om værtshuset Rottehullet i tv-serien »Huset på Christianshavn«.

Nu får han en mindeplade på facaden på opfordring af Christianshavns Lokalhistoriske Forening.

»Vi havde besøg af Anker Jørgensen for mange år siden. Han spurgte selv, hvorfor der ikke sad en mindeplade. Den har simret lidt siden, og nu var der en god anledning,« siger formand for foreningen, Asbjørn Kaasgaard, som bor i samme bygning.

»Han gik jo også i børnehaven Asylet inde ved siden af – den eksisterer stadig,« tilføjer Asbjørn Kaasgaard om institutionen, der blev stiftet som social hjælpeforanstaltning i 1800-tallet til børn, hvis forældre begge var udearbejdende.

Tarzanhæfter i mørket

​Som femårig mistede Anker Jørgensen også sin mor. Herefter flyttede han til sin faster i Bådsmandsstræde og blev plejebarn hos hende, fortæller Alex Frank Larsen, journalist og forfatter til flere bøger om Anker Jørgensen.

»Hun kørte ham ned til hans bedstefar i Osted mellem Roskilde og Ringsted og spurgte, hvad han ville stille op med barnebarnet, der nu var blevet forældreløst. Og så sagde han: »Ja, men den må kommunen vel tage sig af,« hvortil fasteren svarede: »Jeg skal give dig kommune«. Så hun tog Anker med hjem og blev hans egentlige mor,« siger Alex Frank Larsen, der kendte Anker Jørgensen personligt, og som derfor kender adskillige anekdoter.

Også om tiden på Christianshavn, hvor den senere statsminister sov på en sofa og kunne læse sine Tarzan-hæfter og sportsbøger i lyset fra gaslampen på gaden.

Anker Jørgensen i sin barndomsgård i Bådsmandsstræde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adelson.

»Biblioteket i Ølandsgade blev til gengæld der, hvor han for alvor fordybede sig. Når han havde fri, gik han derhen, og så tog han nogle gange en tilfældig bog ud og begyndte at læse. Det kunne være alt mellem himmel og jord – men det betød, at han som voksen var meget belæst. Senere flyttede familien til Øresundsvej,« forklarer Alex Frank Larsen og understreger, at der var »ikke så lidt« Amager i Anker Jørgensen:

»Han fik sin første politiske tillidspost, da han blev næstformand i DSU Sundby, han blev konfirmeret i Sundby Kirke, spillede fodbold i Fremad Amager, var arbejdsdreng på en låsefabrik i Jenagade, cykelbud og senere lagerarbejder på FDB i Njalsgade. Og så gik han til bal i Den kvikke kanin i Markmandsgade. Jo, der var meget Amager i statsministeren fra Sydhavn.«

Blev voksen i Sydhavn

​Det var kærligheden, som fik Anker Jørgensen væk fra Amager. Han mødte sin kommende hustru, Ingrid, til et HK-bal i 1948.

»Da de blev gift og skulle flytte sammen, rykkede de i første omgang ind hos hans plejemor på Øresundsvej, indtil de stod i kø en nat i håb om at få deres eget sted at bo. Det fik de i Sydhavn i det, man kalder Musikkvarteret. Senere fik de lejligheden på Borgbjergsvej, hvor han boede med sin familie, frem til han kom på plejehjem,« husker Alex Frank Larsen.

Anker Jørgensen vendte dog ofte tilbage til Christianshavn og Amager.

Det er især Sydhavn, man forbinder med Anker Jørgensen. Her mindestatuen på Anker Jørgensens Plads, da denne blev afsløret i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

»Både Amager og Christianshavn betød noget særligt for ham. Han var jo ærkekøbenhavner. Som 18-årig var han bydreng hos FDB – han cyklede rundt og lærte byen at kende, og han elskede den,« siger Alex Frank Larsen og tilføjer:

»Han voksede op på Christianshavn og blev voksen i Sydhavn. Han var meget loyal overfor begge bydele.«

Nu er der andelsboliger

​​Mindepladen er i messing, og på den vil stå, at Anker Jørgensen boede de første år af sit liv i bygningen, der stadig bærer navnet »Rottehullet«.

»Der kommer i forvejen mange turister og andre interesserede og kigger, fordi de har set »Huset på Christianshavn«. Det er da fint, at man se, at her også har boet en senere statsminister,« siger Asbjørn Kaasgaard, som fortæller, at bygningen i dag huset en andelsboligforening på en af byens mest eftertragtede adresser.

Amagergade på Christianshavn med Rottehullet til venstre. Det er her, mindepladen skal hænge fra 24. august. Billedet er fra 2000. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Gennem årene har vi gennemrenoveret bygningen og lagt flere lejligheder sammen. Det er måske ikke helt i Ankers ånd, men på den anden side boede de dengang på 25 kvadratmeter. Det er der nok ikke mange, der ville affinde sig med i dag.«

Pladen afsløres ved Amagergade 4 onsdag 24. august klokken 18.30, hvorefter Alex Frank Larsen holder et foredrag om Anker Jørgensen i Beboerhuset i Dronningensgade klokken 19.