Danmarks næststørste fagforening behandler flere sager om sexchikane end nogensinde før

Fagforeningen HKs advokater har længe ført gennemsnitligt en sag om sexchikane årligt. Nu er antallet af sager om sexchikane eksploderet, og det er der to hovedårsager til.

Efter #MeToo og senest Sofie Lindes udmeldinger oplever HK en mangedobling af sager om sexchikane. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix

Hos HK er antallet af sager om sexchikane mangedoblet.

I ti år har fagforeningens advokater ført omkring én sag om sexchikane årligt. Men nu strømmer antallet af sager om seksuel chikane til HKs juridiske afdeling, hvor man siden 1. januar 2019 har oprettet hele 19 sager.

Den massive stigning i antallet af sager sker af to grunde, mener HKs forbundsnæstformand Martin Rasmussen.

Først og fremmest har #MeToo-bevægelsen og senest TV-værten Sofie Lindes udmeldinger skabt et rum, hvor man kan åbne sig og tale om seksuel chikane.

»Og så har vi siden januar 2019 kørt en skærpet indsats, hvor vi har klædt vores egne afdelinger på til at opdage og føre sager om seksuelle krænkelser,« siger Martin Rasmussen.

Sexchikane kamufleres som stress

Centralt i den skærpede indsats står HK-advokat Maria Elisabeth Reimer Rasmussen, som forsker i seksuel chikane på arbejdsmarkedet med »juridiske briller«. Derudover er hun primus motor i at føre HKs 19 sager om sexchikane.

Siden januar 2019 har Reimer Rasmussen uddannet HKs medarbejdere i at »spotte« sager om seksuel chikane. Oftest kommer sager, der bunder i seksuel chikane, nemlig til HK kamufleret som en stress- eller sygemeldingssag

»Vi oplever, at rigtigt mange medlemmer henvender sig om, at de er blevet syge med stress. Når vi så får stillet de rigtige spørgsmål, så dukker det op, at man i virkeligheden er sygemeldt, fordi man gennem en længere periode er blevet sexchikaneret,« fortæller Maria Elisabeth Reimer Rasmussen.

HK-advokaten forklarer, at der er fællestræk i de sager, hun har ført. For det første er ofrene i alle sager kvinder. Og så er det »typiske« forløb, at kvinden i en periode har været udsat for tiltagende sexchikane, hvilket er kulmineret i en sygemelding med stress som begrundelse.

Når kvinden derefter når op på et vist antal sygedage, fyrer arbejdsgiveren kvinden – og dermed ender sagen, der har rod i sexchikane, på HKs skriveborde som en afskedigelsessag på grund af stress.

Maria Elisabeth Reimer Rasmussen er dog også af den overbevisning, at sexchikanen ofte forklædes som stress, fordi de involverede parter ikke ved, at der er tale om sexchikane.

»Der er rigtigt mange i samfundet generelt, tror jeg, som har troet, at seksuel chikane kun handler om fysiske krænkelser. Men det handler også om verbale og non-verbale krænkelser,« siger Maria Elisabeth Reimer Rasmussen.

Toppen af isbjerget

Hos HK kender man ikke det fulde antal anmeldelser om sexchikane. I 2018 viste en undersøgelse blandt HKs medlemmer, at 26,4 procent af de adspurgte har oplevet krænkende adfærd inden for de seneste 12 måneder.

De 19 sager er også blot »toppen af isbjerget«, påpeger forbundsnæstformand Martin Rasmussen.

»Det er sager, som er gået i hårdknude, der ender hos vores juridiske afdeling. Altså sager, hvor man har forhandlet og forsøgt at indgå forlig – uden held,« siger Martin Rasmussen og henviser til, at sagerne lander hos den juridiske afdeling, fordi man forbereder, at sagerne skal for retten.

Modsat løses størstedelen af HKs sager om sexchikane med et forlig uden om retten og HKs juridiske afdeling.

Selv om den juridiske afdeling har fået travlt, håber HKs forbundsnæstformand ikke, at advokaternes skriveborde kommer til at bugne af endnu flere sexchikanesager fremover.

»Vi håber, at debatten efterhånden får arbejdspladserne til at få en god snak om seksuelle krænkelser, og hvordan arbejdspladserne kan få det stoppet,« fortæller Martin Rasmussen.