Zoologiske haver og forlystelsesparker må åbne igen, men det bliver ingen »guldgrube«: »Vi vil gerne i gang«

Det udendørs kulturliv kan snart byde gæster velkommen igen. Nu efterspørger en række kulturinstitutioner de konkrete retningslinjer og påpeger, at det ikke er givet, at det vil give økonomisk mening at åbne dørene.

»Vi er meget positive, og vi vil meget gerne åbne op. Vi vil gøre alt for at sikre, at gæsterne får en god og sikker oplevelse,« siger direktør i forlystelsesparken Bakken, Ole Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Fra 1. marts må udendørs kulturinstitutioner som forlystelsesparker, zoologiske haver og udendørs museer igen slå dørene op.

Men for at komme ind er der dog et krav om, at man skal fremvise en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel.

Alligevel er direktør i forlystelsesparken Bakken, Ole Andersen, positivt stemt over, at forlystelsesparken igen kan slå dørene op.

»Vi er meget positive, og vi vil meget gerne åbne op. Vi vil gøre alt for at sikre, at gæsterne får en god og sikker oplevelse,« siger han.

Forlystelsesparken planlægger at åbne dørene fra 26. marts, fordi det er dér, sæsonen var planlagt til at gå i gang igen. Direktøren påpeger dog, at det ikke kommer til at blive nogen »guldgrube« for forlystelsesparken.

»Det kommer til at kræve ekstra bemanding at åbne dørene, fordi vi skal kunne kontrollere, om gæsterne er blevet testet inden for 72 timer. Men vi vil gerne i gang, selvom det kommer til at koste noget ekstra. Omvendt kommer vi jo formentlig heller ikke til at kunne åbne for indendørs forlystelser og restauranter. Jeg ved ikke, om det kommer til at give mening for os økonomisk at åbne dørene igen,« siger Ole Andersen.

Han påpeger, at forlystelsesparken stadig mangler nærmere information om, hvordan den skal håndtere faktorer som afstandskrav og forsamlingsforbud.

»Men det skal vi nok finde ud af,« siger han og fortsætter:

»Det vigtige er, at vi kan holde en coronasikker åbning af parken, og det er jeg sikker på, at vi kommer til at kunne håndtere.«

Åbner ikke endnu

Det er ikke kun forlystelsesparken Bakken, der afventer med at genåbne. Også Tivoli i København planlægger først at åbne i slutningen af marts.

Til Berlingske siger pressechef i Tivoli, Torben Plank, at han ikke kan sige så meget om genåbningen endnu. Han understreger, at de hos Tivoli er glade for, at de kan åbne til påske, som det hele tiden har været planen.

»Men lige nu afventer vi retningslinjerne og præmissen for genåbningen, før vi udtaler os præcist om hvordan og hvorledes. 2020 har vist os, at vi kan tilpasse os mange restriktioner, og det kan vi også gøre igen. Vi har en stor velassorteret og gennemprøvet værktøjskasse, som vi kan gribe i, når vi skal finde de rette løsninger – herunder kontrol af, at vores gæster har en negativ coronatest, når de besøger Tivoli,« siger Torben Plank.

I Aarhus har Tivoli Friheden planlagt at åbne 1. april, og det samme har Knuthenborg Safaripark på Lolland, skriver Ritzau.

Hos Den Gamle By i Aarhus siger direktør Thomas Bloch Ravn til Berlingske, at det er en udbredt misforståelse, at mange folk tænker, at museet er udendørs og derfor kan åbne fra næste uge.

»Den Gamle By er mest af alt en indendørs oplevelse. Derfor ændrer de nye restriktioner ikke noget for os. Vi har under nedlukningen haft gratis adgang til vores udendørs bymiljø, og det planlægger vi fortsat at have. Men langt det meste foregår altså inden for i de forskellige bygninger, og derfor sker der inden ændringer herfra,« siger direktøren.

Svært at åbne zoo

DR Nyheder skriver, at Aalborg Zoo er klar til at åbne op for udendørsarealerne fra næste uge, men den zoologiske have efterlyser også klarere retningslinjer for, hvordan genåbningen konkret skal udformes.

»Vi er også meget spændt på de test, som det lyder til, at vi skal i gang med. Hvad er konditionerne for det, og hvad kommer det til at betyde for antallet af gæster,« siger direktør Henrik Johansen til DR Nyheder.

Tirsdag i Politiken sagde Helle Hegelund, der er formand for foreningen Daza, der repræsenterer de største zoologiske haver, at zoologiske haver vil få brug for kompensation, hvis de skal slå dørene op igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Men tirsdag i Politiken sagde Helle Hegelund, der er formand for foreningen Daza, der repræsenterer de største zoologiske haver, at det måske ikke vil give økonomisk mening for mange zoologiske haver at åbne dørene under vilkårene for genåbningen.

»Mange af de dyr, man går ind for at besøge i en zoologisk have i øjeblikket, er de indendørs dyr. Og der vil også være en del af de udendørs dyr, som ikke er aktive udenfor i anlæggene endnu. Så oplevelsen vil være begrænset, hvis vi ikke kan åbne op under normale vilkår med de indendørs anlæg også,« lød det fra Helle Hegelund i Politiken, der også påpegede, at de zoologiske haver ikke er gearet til at skulle håndtere de besøgendes negative coronatest:

»Vores helt klare ønske har været, at når vi skal genåbne, så skal vi genåbne hele vores institution på normale vilkår. Det er svært for os at genåbne med så begrænsende restriktioner. Det er svært at få økonomi i, og det er svært at styre.«