Zenia Stampe: Forslag om OL i København er »en slags månelanding«

Radikal kulturordfører roser et forslag fra den ligeledes radikale kultur- og fritidsborgmester i København om at bringe OL til København.

»Lige da jeg læste det, tænkte jeg, at det bliver svært,« siger Zenia Stampe (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal være plads til at drømme om en bæredygtig, nytænkt superevent i København. Det mener De Radikales kulturordfører, Zenia Stampe, om sin partifælles opsigtsvækkende forslag.

Mandag morgen udkom et interview med Mia Nyegaard, den Radikale kultur- og fritidsborgmester i København, i Berlingske, hvori hun fortalte om sin vision om at få OL til København i 2036. Mia Nyegaard betegner OL som »det ypperste«, og hun mener, at det kan være en ny måde til at tænke »langsigtet og bæredygtig byudvikling«, når man stiler efter at blive vært for så massiv en begivenhed.

Og det er Nyegaards partifælle på Christiansborg, Zenia Stampe, helt enig med Nyegaard i.

»Lige da jeg læste det, tænkte jeg, at det bliver svært, men nu kan jeg godt se, at det kunne gøres på en måde, så det udvikler Københavns byrum, og at det kunne udvikle måden, man holder OL på. En slags månelanding – altså et mål i horisonten, der kan bruges til at skabe byudvikling,« siger Zenia Stampe.

Ifølge den radikale borgmester skal det undersøges, hvor i Danmark man kan placere nogle af de olympiske discipliner uden at skulle foretage for store investeringer. Hun nævner windsurfing ved Cold Hawaii, som er surferslang for området ved Klitmøller ved Vestkysten, og landevejscykling på Lolland-Falster eller langs den rute, som Tour de France-feltet cykler til sommer.

Mia Nyegaard foreslår også, at man kunne bruge OL-byen til studie- eller familieboliger efter OL, og at man i det hele taget skulle tænke i bæredygtige, langsigtede løsninger.

Zenia Stampe, OL i London i 2012 kostede 90 milliarder kroner at afholde. Selvom man præsenterer en billigere og mere bæredygtig version, tror du så, man kan finde et antal milliarder til OL?

»Jeg ved simpelthen ikke, om det er realistisk, om de penge kan findes – det fremgår ikke af forslaget. Men det er frækt og det er friskt at tænke på det på den måde. Om det er realistisk, må vi lade tiden vise.«

I stedet for bare at slukke drømmen

Visualisering af åbningsceremonien til OL i Paris i 2024, som muligvis skal foregå på Seinen fremfor i et stort, nybygget stadion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paris 2024/Florian Hulleu/Handout via REUTERS.

Det er svært bare at få lov til at bygge lejligheder på Amager. Hvor mener du, det er realistisk, at man ville kunne bygge en bæredygtig OL-by?

»Hele udgangspunktet er jo bæredygtighed, og præmissen for et sådant byggeri skulle være, at det var noget, der kunne bruges fremover og ikke bare pakkes sammen og smides ud. Men det er forfriskende at drømme, og nu må vi se, om drømmen kan blive til virkelighed.«

Vil den radikale folketingsgruppe være med til at få det til at ske?

»Det skal vi først have en diskussion om – også med Mia Nyegaard. Vi vil gerne være med til at se på det, i stedet for bare at slukke drømmen med det samme. Hvis det så viser sig ikke at være realistisk, kunne det jo være, der er noget ved det, vi kan bruge fremover, eller andre, lidt mindre arrangementer, vi kunne tiltrække med de samme ideer. Nogle gange kan drømmen kaste noget af sig, selvom den ikke bliver til virkelighed.«

Mia Nyegaard står ikke alene med sin tanke om at ville gentænke OL til at være mere bæredygtig og kræve mindre investeringer.

Arrangørerne af de næste Olympiske Lege i Paris i 2024 har lovet, at det skal blive det mest bæredygtige OL nogensinde. Man har blandt andet annonceret, at 95 procent af begivenhederne skal anvende eksisterende eller midlertidige bygninger, ligesom man vil sprede begivenhederne ud over hele Paris, Paris' forstæder og delvis også til resten af Frankrig.

Dansk Erhverv og Dansk Industri mener, at Mia Nyegaards vision er god – omend en anelse urealistisk. Det kan du læse mere om her.