YouTube har fået nok af had og vrøvl: Skoleskyderier findes, og Jorden er ikke flad

Flere hundrede tusinde videoer, der prædiker vold og diskrimination eller kommer med åbenlyse usandheder, vil nu blive fjernet fra YouTube. Men for nogle kommer tiltaget for sent.

Pårørende til elever på Sandy Hook Elementary School efter massakren, som konspirationsteoretikere hævder aldrig fandt sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT

YouTube vil fra og med denne uge fjerne videoer, der hævder, at nogle befolkningsgrupper er mere værd end andre, og som diskriminerer på basis af alder, køn, religion og seksuel orientering. YouTube vil samtidig fjerne indhold, der hævder, at veldokumenterede tragedier som Holocaust og skoleskyderierne på Sandy Hook Elementary i 2012, hvor 20 børn i 6-7-års-alderen og seks voksne blev dræbt, aldrig har fundet sted.

Det skriver YouTube på sin officielle blog, youtube.googleblog.com.

»Men som altid er konteksten også vigtigt, så videoer kan få lov til at blive på YouTube, hvis deres mål er at diskutere aktuel lovgivning, at fordømme eller eksponere had eller at analysere aktuelle begivenheder,« skriver YouTube videre. Det fremgår også, at YouTube-brugere ikke længere skal kunne se videoer, der viderebringer åbenlyst vrøvl, såsom at Jorden er flad, og at der skal gribes ind over for videoer om virkningsløse mirakelkure eller andet potentielt skadeligt indhold.

Alt i alt vil det ifølge YouTube selv vare »flere måneder«, før alle tiltag er gennemført, og de anslået mange hundrede tusinde videoer er blevet fjernet.

Skaden er sket

En advokat, Josh Koskoff, der repræsenterer de 10 familier, som mistede nære slægtninge ved Sandy Hook-massakren, siger til CNN Business, at han er glad for YouTubes overordnede beslutning, men »at det er for sent«, hvad hans klienter angår, »for skaden er sket«. Josh Koskoff henviser blandt andet til den kendte konspirationsteoretiker Alex Jones, der hævder, at massakren var et falsum, iscenesat af mennesker, der ønsker at stramme den amerikanske våbenlovgivning.

Alex Jones´ og andre højreorienterede konspirationsteoretikeres profiler blev allerede sidste år fjernet fra Facebook. Dengang reagerede USAs præsident, Donald Trump, med vrede tweets og beklagelser over, at »konservative« får det »værre og værre« på de sociale medier.

YouTube skriver afslutningsvis på sin blog, at »YouTube har været med til at fremme kreativitet og adgangen til information«, og at selskabet ser det som sin opgave at forhindre, at platformen bliver brugt til at skabe  »had, chikane, diskrimination og vold«.

»Vi er forpligtede til at tage de nødvendige skridt for at leve op til dette ansvar - i dag, i morgen og i årene, der kommer,« konkluderer YouTube.