Weinstein anker sin fængselsdom: Føler sig unfair behandlet

Filmproducer Harvey Weinstein blev kendt skyldig i voldtægt og seksuelle overgreb ved domstol i New York sidste år, men vil have dommen anket.

 
Harvey Weinstein er dømt for sexovergreb. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den fængslede filmskaber Harvey Weinstein har anket en dom på 23 års fængsel, som han fik sidste år.

Weinstein blev i marts 2020 dømt for voldtægt og seksuelle overgreb. Afsløringerne af disse overgreb i 2017 var ifølge BBC et afgørende øjeblik i #metoo-bølgen.

Weinsteins advokater mener imidlertid, at dommeren i sagen begik flere fejl undervejs, hvilket skulle have gjort retssagen uretfærdig.

De siger blandt andet, at flere kvinder, der havde beskyldt Weinstein for seksuelt overgreb, men hvis beskyldninger ikke indgik i anklagepunkterne, ikke burde have fået lov til at vidne.

»Nu, et år efter, når følelserne har lagt sig lidt, bekræfter retsudskrifterne, hvad vi mente: At hr. Weinstein ikke fik en fair retssag,« siger Arthur L. Aidala, der er forsvarsadvokat for Weinstein, i en meddelelse til BBC.

Advokaterne insisterer derfor på, at Harvey Weinsteins dom skal ændres.

100 kvinder

Gennem hele forløbet har Harvey Weinstein nægtet sig skyldig. Derfor var det ventet, at han ville anke sagen, selv om der er gået mere end et år, siden dommen faldt.

Den 69-årige Harvey Weinstein sidder i et topsikret fængsel i New York.

Han afventer også en ny retssag i Los Angeles om anklager om voldtægt og seksuelle overgreb, der involverer fem kvinder.

I alt har 100 kvinder beskyldt Harvey Weinstein for forskellige former for seksuelle overgreb – heriblandt voldtægt – gennem flere årtier. Sagen begyndte først rigtig at rulle, efter at The New York Times afslørede, at Harvey Weinstein i flere årtier havde betalt kvinder for at tie stille om overgrebene. En af de kvinder, der stod frem i den amerikanske avis, var den berømte skuespillerinde Ashley Judd.

Harvey Weinstein har afvist beskyldningerne. I stedet har han sagt, at der var tale om frivillige handlinger.

I maj sidste år fortalte en kvinde blandt andet, at hun som 17-årig i 1994 var blevet overfaldet af Harvey Weinstein på et hotelværelse under en filmfestival i udlandet.

Ifølge kvinden inviterede han hende op på sit hotelværelse for at drøfte hendes mulige filmkarriere.

Her blev hun angiveligt »overfaldet, lukket inde, seksuelt mishandlet og voldtaget« af Harvey Weinstein. Efterfølgende truede han hende med, at hun aldrig ville komme til at være med i en film, hvis hun anmeldte ham.

Derfor anker de

I den 166 sider lange anmodning om at anke dommen skriver Harvey Weinsteins advokater ifølge BBC, at der blandt andet kan være tvivl om et jurymedlems upartiskhed. Det pågældende jurymedlem har nemlig udgivet en bog, som handler om en ældre mands overgreb på en yngre kvinde.

Derudover er advokaterne utilfredse med, at man lod kvinder vidne om ældre sager, som ikke var under behandling i den retssag, hvor Weinstein blev dømt. Herunder et vidneudsagn fra Annabella Sciorra, som anklagede Harvey Weinstein for at voldtage hende i 1993.

Han blev ikke sigtet for den angivelige voldtægt, og derfor mener hans advokater, at det ikke var rimeligt at tage den med i retssagen i maj.

Nu skal statsanklagerne have mulighed for at svare på Weinsteins advokaters indvendinger, inden en dommer skal tage stilling til, om sagen skal gå om, skriver BBC.

/ritzau/AFP