Warner Bros. sagsøgt efter streamingpremiere: Gjorde »alvorlig skade« på filmserie

Udgivelsen af »The Matrix: Resurrections« på HBO Max er nu årsag til et juridisk slagsmål mellem to filmgiganter.

 
Trailer til filmen »The Matrix Resurrections«. Video: Warner Bros. Pictures Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filmselskabet Warner Bros. er blevet sagsøgt af Village Roadshow, der medfinansierede »Matrix«-efterfølgeren »The Matrix Resurrections«, der havde premiere i 2021.

Årsagen til søgsmålet er, at Warner Bros. udsendte »The Matrix Resurrections« på streamingplatformen HBO Max, samtidig med at filmen kom i biografen. Det skriver The Guardian.

Warner Bros. gav  filmen premiere på HBO Max på grund af pandemien, men Village Roadshow hævder, at beslutningen fuldstændig ødelagde filmens chancer for at klare sig godt billetsalgsmæssigt.

I den amerikanske filmbranche er netop billetsalget i biograferne, de såkaldte box office-tal, exceptionelt vigtige for en films indtjening og for investorers villighed til at investere i fremtidige film i en given filmserie.

Selvom der verden over er blevet købt biografbilletter til  »The Matrix Resurrections« for knap én milliard kroner, er det ifølge søgsmålet langt under forventning. Til sammenligning blev der købt biografbilletter for 4,8 milliarder kroner til den bedst sælgende film i rækken, »The Matrix Reloaded« fra 2003.

»Warner Bros. strategi sikrede dels, at »The Matrix Resurrections« blev et flop ved box office, dels gjorde strategien alvorlig skade på hele »Matrix«-filmserien,« står der ifølge The Guardian i søgsmålet, som fortsætter:

»Der kan ikke være tvivl om, at det elendige billetsalg for  »The Matrix Resurrections« fortynder værdien af denne filmserie, som ellers skulle have været et af filmselskabets bærende søjler, fordi en given filmens manglende indtjening generelt afholder filmstudier fra at investere i efterfølgere og spin off-film.«

»Useriøst« søgsmål

Filmens premiere blev rykket fra april 2021 til slutningen af året, og filmen fik blandede anmeldelser i medier verden over. Berlingskes anmelder gav filmen tre stjerner og skrev, at det var »svært at få øje på filmens berettigelse«.

I Danmark fik  »The Matrix Resurrections« oprindeligt kun premiere på streamingtjenester, men den kan i denne uge ses i et lille antal danske biografer.

Søgsmålet minder om det søgsmål, stjerneskuespilleren Scarlett Johansson anlagde mod Disney. Scarlett Johansson var blevet lovet en del af biografbilletindtægterne fra filmen »Black Widow«, men den film blev også udsendt samtidig på en streamingplatform, Disney+. Scarlett Johansson og Disney indgik et forlig for et ukendt beløb.

Warner Bros. kalder søgsmålet et »useriøst forsøg« fra Village Roadshow på at slippe for sine kontraktlige forpligtelser, som allerede er årsag til en voldgiftssag mellem de to selskaber, skriver The Guardian.

Village Roadshow har gennem de seneste 20 år nvesteret mere end 29 milliarder kroner i samarbejdet med Warner Bros.