Vrede kunstnere i åbent brev: Drop Israel som vært for Eurovision

BBC bør lægge pres på European Broadcasting Union for at få flyttet Eurovision Song Contest til et andet land end Israel. Det mener Roger Waters, Peter Gabriel og 48 andre kendte briter, der kritiserer Israel for grove krænkelser af menneskerettighederne.

For enhver kunstner med samvittigheden i behold vil det være »en tvivlsom ære« at deltage i dette års Eurovision, hedder det i et åbent brev fra 50 britiske kulturpersonligheder.   Fold sammen
Læs mere
Foto: José Sena Goulao/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Selv om Eurovision er let underholdning, skal der stadig tages hensyn til menneskerettighederne.«

Det skriver den tidligere Pink Floyd-bassist Roger Waters, filminstruktøren Ken Loach, skuespilleren Julie Christie, musikeren Peter Gabriel, designeren Vivienne Westwood og 45 andre fremtrædende britiske kunstnere og kulturpersonligheder i et åbent brev, hvori de kræver, at dette års Eurovision Song Contest afholdes et andet sted end i Israel.

I brevet, der er blevet offentliggjort i The Guardian, hedder det blandt andet, at »diskrimination og eksklusion« har dybe rødder i Israel, at Israel er et land, der knægter ytringsfriheden, og at det kommende Eurovision-værtsland systematisk undergraver palæstinenseres menneskerettigheder. Derfor klinger det ifølge brevskriverne hult, når Eurovision officielt vil fremstå som en hyldest til mangfoldighed og tolerance.

Kulturpersonlighederne ønsker, at den store britiske public service-udbyder, BBC, lægger pres på European Broadcasting Union for at få organisationen til at droppe Israel. Landet blev tildelt værtsskabet, efter at israelske Netta Barzilais sidste år vandt med sangen »Toy«.

Ifølge de 50 britiske brevskrivere vil det for »enhver kunstner med samvittigheden i behold« være »en tvivlsom ære« at deltage i dette års Eurovision, og det forhold, at BBC 8. februar sender et program med titlen »You Decide«, hvor det skal afgøres, hvilke britiske musikere og sangere der skal sendes til Tel Aviv i maj, gør ifølge brevskriverne kun ondt værre: Princippet »You Decide« gælder lige præcis ikke, hedder det, for de palæstinensere, der ikke selv kan vælge, om de vil leve med »apartheid« og »israelsk besættelse«.

Den eneste formidlende omstændighed ved hele affæren er, forstår man på brevskriverne, at Eurovision Song Contest er planlagt til afholdelse i Tel Aviv og ikke, som først annonceret af såvel Netta Barzilai som den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, i »det besatte« Jerusalem.