Voksen-lommepenge redder skænderierne

Hos familien Wulff i Bagsværd nordvest for København giver penge ikke anledning til skænderier. Lis og Henrik har været sammen i knap 30 år, og har planlagt sig ud af pengeskænderierne.

Lis og Henrik Wulff skændes ikke om økonomi, de deler alt lige og giver hinanden lommepenge, så der ikke er noget at blive uenige om. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi sætter begge vores indtægter i en fællespulje på en konto, hvorfra alle vores faste udgifter bliver trukket, og så har vi budgetteret sådan, at vi hver især får et fastbeløb i lommepenge om måneden til vores privatforbrug,« siger Lis Wulff.

Hun og gemalen Henrik har i mere end 25 år delt økonomi og på trods af, at deres indkomster har svinget og det til tider har været småt med indkomsten, har penge aldrig været noget, der har fået dem til at fare i totterne på hinanden.

»Der skal være ligeværd i det fællesskab, man har, når man er et ægtepar. Vi har venner, der hver især spæder ind til fællesudgifterne, og det de så har tilbage, er så det beløb, de har til rådighed. Men når man ikke tjener lige meget, kan det jo give en enorm skævvridning, hvor en har rigtig mange penge, og en ikke har så mange. Det, synes jeg, virker meget mærkeligt i et ægteskab, hvor man egentlig burde være ligeværdige. For skal man så også til at regne ud hvor meget tid, man hver især har brugt der hjemme og lægge det til,« siger Lis Wulff.

Parret har siden de i slutningen af 80erne købte deres første lejlighed sammen haft en fuldstændig transparent fællesøkonomi, hvor alle de penge, de har tjent er blevet postet i én fælles pulje, ligesom deres arv også er noget, de har delt ligeligt.

»I starten prøvede vi at betale procentdele ind hver især. Lis var studerende, og jeg arbejdede, og det gik bare ikke. Så vi fik den her fællesøkonomi, som vi har i dag. Det er bare en lettere måde at gøre det på,« siger Henrik Wulff.

»Jeg kan for eksempel godt lide ure, og på den her måde er der ikke noget med, at hvis jeg vil have et nyt ur, så skal Lis også have en ny frakke. Vi styrer fuldstændig selv, hvad vi vil bruge vores lommepenge på,« siger Henrik Wulff.

Lighedsprincippet er helt grundlæggende i Lis og Henrik Wulffs økonomiske anskuelser. De taler åbent om pengene og tager flere gange årligt budgettet op til gennemgang.

Det var da også ved en større gennemgang af deres finanser, at de i første omgang fandt på at indføre lommepengesystemet, som cirka fem procent af den danske befolkning gør brug af. Det afslører den måling om danskernes økonomi, som Gallup netop har foretaget for Berlingske.

»Vi var hverken rabundus eller havde overtræk. Vi tjente godt, men vi kunne ikke forstå, hvorfor vi ikke havde penge til at lave en opsparing. Vi kunne se, at når vi havde betalt vores regninger, havde vi stadig så og så mange tusind kroner tilbage, og så prøvede vi, at lave en styring. I starten var det ren matematik, hvor vi afsatte penge til alle vores faste udgifter, til opsparing og så, så vi til sidst, hvad vi havde tilbage til lommepenge. Og egentlig tror jeg ikke, at vi ville have synes, det var rimeligt, at have flere penge i lommepenge, end vi har nu,« siger Henrik Wulff.

Lommepengesystemet, som familien Wulff har indført, sætter ikke bare en stopper for alle de potentielle skænderier, der ligger på lur i en fællesøkonomi. For Lis og Henrik Wulff betyder det nøje overblik også, at de generelt har mere ro i sindet.

»Vi har haft tidspunkter, hvor vi har siddet kummerligt i det. Da vores søn var lille, jeg var på SU, og vi havde to huslejer, havde vi ved gud ikke særlig mange penge, men også den gang havde vi jo et budget, så vi planlagde os ligesom ud af det, og derfor har økonomi aldrig været en kilde til skænderier for os. Så længe man får lige mange penge, og man ikke blander sig i, hvad pengene bliver brugt på, så er det et rigtig, rigtig godt system,« siger Lis Wulff.