Vinterskoven kalder

Skoven er ikke lukket om vinteren, tværtimod. »Der er utroligt smukt i skoven om vinteren og så er der større chancer for at se rådyr,« siger forstfuldmægtig Lars Bendix Poulsen. Se vores forslag til gode vinterskovture.

Den smukke strækning mellem Eremitage slottet og Fortunen. Fold sammen
Læs mere

Nøgne træer og temperaturer under ti grader. Blæst og risiko for byger. Den slags får mange til at holde sig indendøre, langt væk fra skovene i vintermånederne.

Men det er der ingen grund til. Vinterskoven har sin egen kølige charme, og som Lars Bendix Poulsen, forstfuldmægtig i Skov- og Naturstyrelsen, siger, så holder skoven ikke vinterlukket.

»Man kan året rundt bruge skoven til at gå en tur, få motion og være sammen med familien – præcis det, som vi ofte ikke har tid til i hverdagen. Man kan gå eller cykle en tur, lige som om sommeren, og man kan endda tage frokosten med og spise ude uden at komme til at fryse, hvis man finder en sted med læ eller bruger en af skovens bålpladser,« siger han.

Bortset fra jul og nytår, hvor mange af os bruger skoven til at slå mave oven på de store frokoster, så er perioden fra november til marts skovenes lavsæson. Årsagen er nok, at det grønne er væk. Folk har ikke sans for vinterskovens diskrete charme.

»Men der er faktisk utroligt smukt i skoven om vinteren. Kombinationen af løvtræernes slanke, nøgne stammer og vinterlyset er meget æstetisk. Og så er mulighederne for at se rådyr meget større om vinteren, fordi dyrene ikke kan gemme sig,« siger Lars Bendix Poulsen.

Der er 75 mio. besøg i de danske skove årligt. Skov- og Naturstyrelsen har ikke sikre tal for, hvor mange besøg, der er pr. måned, men man ved, at maj måned har flest besøg. Det mest besøgte område er Dyrehaven nord for København, hvor alene Jægersborg Dyrehave har fem mio. besøg årligt – tælles de besøgende på Bakken med, er tallet 7,5 mio. Derefter følger Rømø Strand med to mio. besøg og Hornbæk Plantage med én mio. besøg.

På de følgende sider giver vi en række forslag til flere slags vinterture i skoven: Den første er for de legesyge og giver forslag til ture med bålpladser og naturlegepladser. Den anden er for livsnydere – de, som gerne vil kombinere skovturen med et restaurant- eller cafebesøg. Sidste og tredje kategori er for de tilbagelænede – de, som ønsker en kort skovtur i et fladt terræn, fordi de har barnevogn og små børn med, eller fordi de er dårligt gående.