Vil du ændre dit liv fundamentalt?

Hver tredje dansker drømmer om at ændre grundlæggende forhold i deres tilværelse. Opfordringen til dem, der vil have mere ud af livet fra en psykolog, en præst og en professionel vanebryder er klar – spring ud i det!

Som 49-årig valgte Vilhelm Stender at udleve en livsdrøm. Han solgte alle sine ejendele og flyttede til Tonga-øerne. Læs hele hans historie: Fra Tveje-MErlæse til Tonga. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har drukket champagne, sendt hundredvis af raketter til himmels og haft en grundig omgang tømmermænd. Og nu er vi i gang med det – det nye år. Med uanet potentiale og uendelige muligheder. Vi kan løbe et maraton, starte en ny karriere eller få en anden kone.

Og det ser ud til, at lysten til et nyt liv er der. Faktisk drømmer hver tredje dansker om at ændre grundlæggende forhold i deres tilværelse. Det viser en ny rundspørge foretaget af PsykiatriFonden blandt 5.000 repræsentativt udvalgte danskere.

Charlotte Diamant, som er psykolog i PsykiatriFonden, mener, at man skal tage drømmen om et andet liv seriøst. Hun tror ligefrem, det kan være farligt, hvis man ignorerer sine lyster i livet.

»Hvis man ikke gør noget ved sine drømme, risikerer man at blive deprimeret. Og det er ganske enkelt trist at gå rundt og lave noget, som man ikke har lyst til,« siger Charlotte Diamant.

Hun fortæller, at en fundamental livsændring kan være mange ting. Det kan være at tabe ti kilo, få opereret næsen mindre eller stoppe med at ryge. Det afgørende for, at en ændring kan kaldes fundamental, er, at den forandrer en persons selvforståelse.

Læs historien om Vilhelm Stender, der solgte alle sine ejendele og flyttede til Tonga:
 Fra Tveje-Merløse til Tonga

Selv om godt hver tredje dansker erkender, at de har en drøm om et liv, der er markant anderledes end det, de lever i dag, kan der være uendeligt langt fra tanke til handling, siger Torben Wiese, der arbejder med at hjælpe virksomheder og mennesker, som vil foretage seriøse ændringer.

»Der er rigtig mange mennesker, der gerne vil ændre fundamentale ting i deres liv. Men det, der holder dem tilbage, er, at de føler en tryghed i det, de kender,« siger Torben Wiese.

Han kalder sig selv for en »professionel vanebryder«, og er meget optaget af, hvad det er, der får os til at henfalde til vaner. En af grundene er, at vi som art har været dybt afhængig af vaner siden tidernes morgen. Vaner har nemlig den klare fordel, at de sparer os kræfter. Vi behøver ikke tage nogle nye beslutninger, da vi allerede har en fast rutine, som vi følger. På den måde kan vi på komfortabel vis gøre det samme igen og igen.

Torben Wiese er dog også overbevist om, at vi for alt i verden skal forsøge at bryde vanen og ændre de forhold i vores liv, som vi er utilfredse med. Lige meget, hvor grundlæggende de er.

»Du bliver frustreret, hvis du ikke forsøger at udleve dine drømme i livet. Det er meget bedre at stå til sidst og sige, jeg prøvede, men det ville ikke lykkes. I stedet for at ville ønske, at man havde prøvet og være uforløst,« siger han.

Det er især de unge, der drømmer om et andet liv.

Næsten halvdelen af de 18-30-årige i PsykiatriFondens rundspørge, svarer, at de ønsker at ændre fundamentale ting i deres tilværelse. Til sammenligning ligger tallet på 36 pct for de 30-40-årige og 25 pct hos de 50 -60 årige.

Læs også:
Fælles oplevelser ændrer vores selvbillede
Personlige kriser er gode for ny livsstil
5 ting vi fortryder ved livets slutning

Psykolog Charlotte Diamant, der i sit daglige arbejde beskæftiger sig med børn og unge, mener som udgangspunkt, at det er positivt, at de unge har ambitioner i deres liv. Men hun sætter samtidig spørgsmålstegn ved, hvad det er, der ligger bag de unges ønske om et andet liv.

I visse tilfælde er det nemlig virkelighedsopfattelsen, der skal justeres, og ikke fundamentet i livet.

»Jeg har oplevet flere gange, at en ung siger til mig, at han eller hun ville ønske, de havde det ligesom de andre i deres klasse, fordi de har det så godt. Og når jeg spørger dem, hvor de ved det fra, siger de, at det kan de se på Facebook. De tror kun, at det er dem selv, der har problemer, fordi de kan se, at deres venner har det sjovt på Facebook med glit og glimmer,« siger Charlotte Diamant.

Hun oplever, at netop de unge kan have svært ved at afstemme deres forventninger til livet med virkeligheden. Især når de oplever deres venners liv på sociale medier, hvor problemer og de negative sider af tilværelsen sjældent finder vej ind i billedmapperne og statusopdateringerne. Det kan i sidste ende betyde, at de unge føler sig marginaliseret og tror, at ingen andre har problemer.

Charlotte Diamant understeger dog, at det for det meste er mennesker, der i forvejen mistrives, som lader sig vildlede på de sociale medier.

Læs mere om danskernes lyst til at forandre hverdagen på næste side

Psykiatrifondens rundspørge fortæller ikke noget om, hvad det er, danskerne drømmer om at ændre. Vanebryderen, Torben Wiese er dog ikke i tvivl: Vi drømmer om at ændre forhold ved jobbet.

Han oplever gang på gang, at arbejdet har taget magten i folks liv, og at mange helt har glemt også at være mennesker i deres fritid.

Læs historien om Vilhelm Stender, der solgte alle sine ejendele og flyttede til Tonga: Fra Tveje-Merløse til Tonga

Helt hvor galt det stod til, fandt han ud af, da han fik lavet en undersøgelse blandt 46.000 mennesker på danske arbejdspladser.

»Beskriv dine vigtigste mål inden for de næste 3-6 måneder,« lød spørgsmålet. Og svaret var tankevækkende.

»90 pct. af alle deltagerne angav, at deres mål var at opnå noget på deres arbejde. De skulle nå budgettet, blive gode ledere, implementere en ny strategi eller ansætte nogle dygtige medarbejdere. Det var forbavsende få, der havde et mål for, hvad de ville opnå privat,« siger Torben Wiese.

Han mener ikke, at det er en god idé at lade arbejdet stå i vejen for personlige mål og ændringer i livet. Det kan nemlig nemt blive en undskyldning, at der er for travlt på jobbet til at lave andet end at slappe af derhjemme.

Spørger man præsten Poul Joachim Stender, går han så langt som at sige, at det giver åndelig fattigdom at satse på jobbet i stedet for livet. For hvis der er noget, du kan stole på, så er det, at livet ikke varer evigt.

»Jeg undrer mig vanvittigt over, at folk ikke gør noget ved deres planer. Jeg har flere gange oplevet folk, der siger til mig, at når de bliver pensioneret, så køber de en lystyacht eller flytter til udlandet. Men jeg har nået at begrave dem, inden de nåede den alder,« siger Poul Joachim Stender, der selv har mærket, hvordan hans liv blev trivielt.

Læs også:
Fælles oplevelser ændrer vores selvbillede
Personlige kriser er gode for ny livsstil
5 ting vi fortryder ved livets slutning

For at modvirke den snigende ligegyldighed i tilværelsen har han i en periode levet med sin familie i USA og senere i Grækenland. Af den simple grund, at han gerne ville undgå at spilde sit liv. Han kan dog ikke prale af at være den i Stender-familien, der har taget det skarpeste sving i livet. Hans bror solgte som 50-årig alt, hvad han ejede, og tog til Tonga-øerne for at udleve en drøm.

Læs hans historie her: Fra Tveje-Merløse til Tonga

Selv om de to Stender-brødre fandt glæden i tilværelsen ved at flytte til udlandet, er det langtfra løsningen for alle, mener Poul Joachim Stender. Det vigtigste er bare, at man lever livet.

»Man kan ikke sætte livet ind på en bankkonto og tro, at man kan hæve det, når man en dag får tid til at leve sit liv. Man skal hæve livet hver dag,« siger han.

Ligesom både Charlotte Diamant og Torben Wiese fraråder han på det kraftigste, at man undertrykker sin lyst til at lave drastiske ændringer. Han har oplevet, hvordan det kan påvirke folk i den sidste del af deres levetid, når de har uforløste drømme og indser, at de aldrig kommer til at gå i opfyldelse.

»Jeg har stået ved mange dødslejer, hvor folk har fortalt mig, at de ærgrer sig over alt det, som de ikke fik gjort. De, der virkelig smed noget bag sig og prøvede noget nyt, har til gengæld aldrig fortrudt det. Det kan godt være, at de ikke fik succes, men de var glade for, at de gjorde det,« siger Poul Joachim Stender.

Derfor er hans budskab til alle dem, der overvejer at vende op og ned på deres liv, ikke til at tage fejl af.

»Du skal gøre det. Du skal løbe den chance. Du skal simpelthen lægge dit liv på rouletten og være klar over, at du kan vinde eller tabe. Men én ting er sikkert: Hvis du ikke spiller med dit liv, så har du allerede tabt det.«