Vikingecentret i Lejre genskaber Danmarks største kongehal fra 700-tallet

Man har fundet stolpehuller efter kæmpehaller fra vikingetiden i Tissø, Lejre og nu i Erritsø. I Lejre er man gået et skridt videre og genopfører en kæmpehal.

Vikingehallen i Lejre. Fold sammen
Læs mere

Der er heftig byggeri rundt omkring, og nye boligområder som f.eks. i Nordhavn og på Islands Brygge i København skyder op. Man har også travlt i Lejre, hvor man genopfører en af de store vikingehaller. Man har fundet stolpehuller efter de store haller i Lejre og Tissø, og i 2019 fandt man stolpehuller efter en kæmpehal i Erritsø syd for Fredericia.

Fundet i Erritsø var en sensation, fordi det var en gigantisk hal. Forskningschef Mads Ravn udtalte, at fundet er uhyre vigtigt, for nu ved vi, at det ikke kun var i Tissø og Lejre, at sådanne kæmpehaller fandtes. Det understøtter teorien om, at kongemagten også før Gorm den Gamle og Harald Blåtand herskede på begge sider af Storebælt, skriver VejleMuseerne i en pressemeddelelse.

Hallen er fundet på et højtliggende punkt lige syd for Fredericia, hvor arkæologer gennem de sidste år har udgravet resterne af en stærkt befæstet stormandsgård med tilhørende omkringliggende bygninger. De seneste ugers udgravninger ved Erritsø har afsløret den næsten 50 meter lange vikingetidshal. Det betyder, at stedet formodentlig har været et magtcentrum i mange generationer, og at Erritsø-komplekset dermed muligvis var vigtigt allerede tidligere end i 700- og 800-tallet. Der er selvfølgelig kun stolpespor tilbage, men de er usædvanligt store, og Mads Ravn vurderer, at loftshøjden for hallen i Erritsø var omkring ti meter.

»De nye fund underbygger teorien om en stærk rigsdannelse i Danmark, længe inden Harald Blåtand skrev det på Jellingstenen. Vi har haft en fornemmelse af det på baggrund af en række skriftlige kilder, men nu har vi fundet nøglen til at dokumentere det,« udtaler arkæolog og museumsinspektør på VejleMuseerne Christian Juel.

Det indre af vikingehallen. Fold sammen
Læs mere

Videnskabelige dateringer har tidligere vist, at befæstningen ved Erritsø stammer fra tiden omkring de danske konger Godfred og Harald Klak i begyndelsen af 800-tallet, men de nye fund tyder på, at lokationen kan trækkes længere tilbage i tid. Dermed må stedet anses for at være grundlagt i en tid, hvor vi endnu ikke kender alle navnene på de konger, der regerede i Danmark.

Lars Holten, der er arkæolog og direktør for Sagnlandet Lejre, står for genskabelsen af kæmpehallen i Lejre: »De sidste par år har Sagnlandet Lejres arkæologer samarbejdet intenst med arkitekter, ingeniører, forstfolk og tømrere. Målet har været at genskabe Danmarks største hal fra 700-tallet, den 61 meter lange kongehal fra Gl. Lejre, der blev udgravet af Roskilde Museum i 2009,« siger Lars Holten.

»Vores analyser viser, at Lejre-hallen med meget stor sandsynlighed har haft lige godt ti meter til loftet på det højeste sted i den avancerede dobbeltkrumme konstruktion,« siger Lars Holten.

Lars Holten siger om det nye fund i Eritsø: »Forhåbentlig vil udgravningen af stolpehuller, væggrøfter og andre konstruktionsspor give os yderligere viden om Erritsø-hallens præcise dimensioner af tømmeret.«