Vidste du det? Dét sker der i kroppen, når du hopper i havet

Saltvand er sundt for både krop og sind. Se her, hvorfor du skal smide bladet og hoppe i havet med det samme.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Immunforsvar
Havvand er proppet til randen med vitaminer og mineraler, mineralsalte, aminosyrer og indeholder også levende mikroorganismer. En dukkert minder derfor om at dyppe sig i et stort probiotisk badekar, især hvis du bliver i i mere end fem minutter (de fleste fordele ses efter 15 minutter, se senere). De aktive stoffer i havvand minder om de stoffer, du har i dit eget blodplasma, og de optages naturligt gennem huden. Det er sundt for lunger, åndedrætssystem og immunforsvar at indånde havgus.

LÆS OGSÅ: Det betyder dine gener for din vægt

Blodgennemstrømning
De gamle grækere kaldte det at opholde sig i (varmt) vand for thalassoterapi. En af pointerne med thalassoterapi er at øge blodgennemstrømningen i kroppen.

Velvære
Det føles naturligt og rart at bevæge sig vand. Hovedsageligt fordi kroppens vægt reduceres i vand, og jo saltere vand, desto lettere føler du dig. I Det Døde Hav flyder man automatisk op til vandoverfladen. Varmt havvand hjælper kroppens egen evne til at helbrede sig selv (gerne op til 38 grader!) og modvirker astma, gigt, bronkitis og inflammation. Lidelser i luftvejene og allergi mildnes af havvand.

LÆS OGSÅ: Hvorfor taber nogle sig lettere end andre?

Stress
Magnesiumrigt havvand afslapper musklerne, reducerer stress, forbedrer søvnkvaliteten og beroliger nervesystemet. Hvis du ikke har adgang til havet (eller der er for lidt magnesium i til at dulme dine nerver), så lav dit eget karbad med epsomsalt (34 kr.), og hop i seng bagefter.

Humør
Havvandet påvirker også hjernen, især det kolde. En kølig morgendukkert gør hjernen kampklar ved at sende en hær af de såkaldte lykkehormoner, endorfiner, ud. Resultatet er følelse af glæde. I solskin reflekteres solens stråler desuden af havoverfladen – og ja, det virker også stimulerende på hjernen.

Huden
Din hud består af 70 procent vand, så når den tørster, ældes den – men i modsætning til, hvad mange tror, udtørrer havvand ikke nær så meget som vand fra hanen. Havvand kan viske tørhedsrynkerne væk og fylde slap hud op med fugt. Ifølge International Journal of Dermatology kan 15 minutters bad i havvand reducere mængden af inflammation i huden og mindske tørhed. Og endnu bedre er det, hvis du bader et sted med tang, som giver dig og din hud vitaminer, mineraler og omega 3-fedtsyrer.

Mave
Sidst på badesæsonen kan der komme giftige alger i vandet, de såkaldte cyanobakterier. Risikoen ved at være i algevand er, at du kommer til at sluge det. Forgiftningstegn er hovedpine, hudirritationer, feber, kvalme og diarre. Tjek eventuelt DMI's algekort på Naturstyrelsen.dk.

LÆS OGSÅ: Tjek, om du spiser for meget protein

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du ikke får nok væske

LÆS OGSÅ: Derfor hjælper det at have et kæledyr, hvis du er stresset