Videnskabsmands opdagelse viste sig at være noget helt, helt andet

Den franske seniorvidenskabsmand Etienne Klein undskylder for, hvad der har vist sig at være en grov prank. Billede med særlig detaljegrad af stjernen Proxima Centauri var falsk. .

På grund af de enorme afstande i rummet kan vi kun opløse overfladen af vores egen stjerne, Solen, som ses her på billedet. Dette er ikke tilfældet for stjerner længere væk, som derfor ikke kan ses med samme grad af detalje.  Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kunne fristes til at tro, at videnskabsmanden Etienne Kleins billede af stjernen Proxima Centauri i stedet er planeten Mars. Men faktisk er den store, røde cirkel på billedet ingen af delene.

På Twitter skrev Etienne Klein, at James Webb-teleskopet havde fanget et billede af stjernen Proxima Centauri med en helt detaljeringsgrad.

Stjernen er den, der ligger 4,2 lysår væk, er den, der ligger tættest på vores eget solsystem.

»Dette detaljeringsniveau. En ny verden bliver afsløret hver dag,« skrev Etienne Klein på Twitter.

Men nu undskylder han for at have snydt sine følger. Han fortæller, at billedet af stjernen i virkeligheden var, hvad der findes i mange hjem: Et stykke chorizopølse.

Efter franskmandens oprindelige opslag, som kan ses ovenfor, forklarede han sig med, at han prøvede at skabe opmærksomhed omkring, at man ikke skal tage alt for gode varer. Han undskylder at have bragt en »videnskabelig joke«.

Den kendte fysiker har knap 91.000 følgere på Twitter, og den spanske pølse er i skrivende stund blevet delt 2.572 gange.

Det bekymrer flere Twitter-brugere.

»Som videnskabelig forskningsleder er det ret upassende at dele den type ting uden at specificere i det første tweet, at det er falsk information, når man ved, hvor hurtigt misinformation spredes,« skriver Twitter-brugeren @alexis200m.

En anden Twitter-bruger mener, at det er en outdated joke, den franske fysiker har lagt på Twitter.

»Denne kliché og joke har cirkuleret i årevis …,« forklarer brugeren @lolorenzolamas.

Den franske fysiker og videnskabsfilosof Etienne Klein. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix.

Etienne Klein er forskningsdirektør ved Commissariat à l'énergie atomique et aux ènergies alternatives (CEA), en fransk statsfinansieret forskningsorganisation på områderne energi, forsvar og sikkerhed, informationsteknologi og sundhedsteknologi. En forskningsorganisation stiftet i 1945 af den senere præsident, general Charles de Gaulle.

Desuden er Etienne Klein leder af Laboratoire des Recherches sur les Sciences de la Matière, et materialevidenskabeligt forskningslaboratorium tilhørende CEA.

Her beskæftiger han sig især med kvante- og partikelfysik. Et spor, han ifølge sine Twitter-følgere burde holde sig til end jokes på internettet.

Det fremgik tidligere af artiklen, at Proxima Centauri er en planet, som ikke findes i virkeligheden. Dette er ikke korrekt. Proxima Centauri er en stjerne opdaget i 1915 af Robert Innes. Etienne Kleins prank gik på, at billedet, der viste stjernen med en særlig grad af detaljer, i virkeligheden var chorizopølse.