Vi voksne kan også være bamser

Om lidt er det fastelavn, og børnene skal klædes ud. Men endnu vigtigere, selvfølgelig, er, hvad vi voksne skal have på! Og der er faktisk mode inden for den slags ... Følg med til en gakket arbejdsplads i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når folk kommer ind her, er det starten på deres fest. Nogle kommer allerede i festhumør, når de prøver dragter, og vi har set eksempler på voksne mennesker, der er blevet så begejstrede, at de er gået herfra iført kostume,« fortæller butiksbestyrer Maj Holmager fra butikken Fest og Farver i Lyngby. Og tilføjer, at vi mennesker ikke er så originale, som vi gerne vil tro, for der er faktisk mode inden for udklædning – og samtidig er det, de fleste ønsker at finde noget, som er helt specielt.

Lige nu er der voldsomt salg i sjove jakkesæt til voksne med f.eks. Pacman, TV’s gamle pausesignal, Dannebrog eller flamingoer.

»De tiltrækker dem, som gerne vil have noget sjovt på til fastelavn, men alligevel se godt ud, og for nylig kom en kvinde ind og købte et jakkesæt med dollarsedler, fordi hun skulle giftes med en ejendomsmægler, og »han er all about the money«, som hun sagde,« fortæller Maj Holmager, og tilføjer, at efter hun sidste år introducerede »julejakkesæt«, gik salget af almindelige julemandskostumer næsten i stå.

En bims butik

Fest og Farver er en bims butik. Man kan roligt sige, at her er alt, hvad hjertet begærer – hvis ens hjerte da ellers af og til begærer glimmer og fjer, en nøgendragt, selvlysende kontaktlinser eller et kostume, der får dig til at ligne en gulerod. Og ekspedienterne er enige om, at det er sjovest at få svære opgaver. Som et lillebitte seismometer af tidens tendenser kan de fra Lyngby se, hvad der rører sig i befolkningen. Således kunne man hurtigt i ugerne før Halloween melde alt udsolgt af Trump-masker. Det var FØR, han blev præsident, og her op til fastelavn er der endnu større efterspørgsel, men det viser sig, at vi nu faktisk har et grusomt hul i udklædningsbranchen, for de nye dragter er ikke kommet. Producenterne har svært ved at følge med. Men som et plaster på såret siger Maj Holmager: »Vi har fundet en paryk, som fungerer enormt godt som Trump-hår, hvis man tager den på bagvendt.«

Når det gælder fastelavn, så tænker voksne ellers ofte, at det er en børnefest, så de klæder sig ud som noget barnligt, som prinsesse eller Robin Hood eller Peter Pan, fortæller hun, men tilføjer: » … Men lige Peter Pan-dragten er altså ikke så specielt børnevenlig på grund af de meget stramme tights til mænd.«

Kvindekostumer til mænd er populære, her er det ekspedient Michael Jensen i en tyrolerpige-dragt specialsyet til mænd. Fold sammen
Læs mere

Ind ad døren kommer John Hansen og Camilla Davidsen, som skal til voksenfastelavn på Lolland, og John leder efter noget, alle vil grine af, mens Camilla helst vil have noget, der kan tages af hurtigt. Hun hader at klæde sig ud, siger hun, men lader sig dog lede gennem de smalle gange for at finde på noget, der egner sig til party i provinsen.

1000 forskellige kostumer

Maj Holmager ved det ikke med sikkerhed, men hun skønner, at der er henimod tusind forskellige kostumer i butikken. Og nu skal man ikke tro, at det er tant og fjas det hele, for bare fordi man også af og til langer pruttepuder og plastic-hundelorte over disken, så har man en vis stolthed. Så hvis medarbejderne lugter lunten (og ikke den til bordbomberne), og opdager, at der er flere kunder, der skal til samme fest, sørger de for, at ingen kommer klædt ud i samme outfit.

»De fleste, der kommer ind, vil gerne finde noget unikt. Det er ikke sjovt at komme i samme dragt som flere andre,« siger Maj Holmager.

»Med mindre det er til en skiferie,« indskyder Michael Jensen, som er ekspedient i butikken. Personalet har undret sig over, at der kommer grupper af mænd ind og køber en ko-dragt eller en drage til hver, men det er åbenbart det nye, når man står på ski. Han siger, at der klart sælges flere dyredragter til mænd, og at mænd generelt har lettere ved at skeje ud. Og så er der kommet en trend, som rækker ud over hele året, og det er den kære, dejlige, og også stilfulde Oktoberfest, og det er simpelt hen en gave sendt fra Gud til mænd i alle aldre.

Butiksbestyrer Mai Holmager med en af butikkens kreationer på hovedet. Fold sammen
Læs mere

»Det er noget, mange mænd elsker, for så kan de få lov til at spise pølser og drikke øl af et-liters-glas og holde en rigtig mandefest,« siger Michael Jensen. Hvorefter Maj Holmager viser den lidt mindre macho-version af lederhosen – en tyrolerpige-dragt lavet specielt til mænd. Faktisk er der en hel bøjlerække af kostumer til mænd, der i festens anledning (eller som en prøveballon?) gerne vil klædes ud som kvinder.

Bindegale ekspedienter?

Det er naturligvis ikke sådan, at de venlige ekspedienter er bindegale, og de drøner ikke rundt i andekostumer eller hopper i dragten, der får dig til at se ud, som om du er ved at blive spist af en haj i arbejdstiden.

»Det gør vi, når vi lukker,« siger Maj Holmager, mens hun dog ifører sig en struds for at tjekke størrelsen. Hun begyndte sit liv i forklædning helt præcis 30. december 2001, da hun skulle købe ind i Fest og Farver til en nytårsfest, og så blev hun efter lukketid, og så blev hun lidt længere … nærmere bestemt indtil nu. Først var det et studiejob, mens hun læste til markedsføringsøkonom … Og så, ja, hvad ville man selv vælge? Et liv med tal og kolonner, eller muligheden for dagligt at kunne skifte mellem af være et æsel, en agurk og Michael Jackson? Svaret blæser i pruttepudevinden. Interessen stammer fra barndommen, hvor hendes mor syede kostumerne selv, og det første, hun husker at være klædt ud som, er indianer. Hun husker, hvordan hun hjalp sin mor med at fjerne fjer fra støvekosten og sætte perler på. Et andet år var hun blæksprutte, og her var moderen nødt til at fratage sofapuderne deres fyld for at proppe det i strømper – til armene, selvfølgelig. Man fornemmer, at glæden ved udklædning er arvelig.

Butikken, som har ligget her siden 40erne, er gennem årene blevet udvidet, når de omkringliggende lejligheder blev ldige, så den snor sig rundt og op og ned. Og der er ikke én centimeter vægplads, som ikke er brugt. Der er ca. 200 forskellige børnedragter til hvert køn, og lige nu er der købt stort ind af Darth Wader-kostumer på grund af den nye Star Wars film, for børn har ligesom voksne en tendens til at følge en vis mode inden for udklædning. Og dog.

»Vi havde et problem sidste Halloween, hvor vi havde flere små drenge, som gerne ville være dræbersnegle, for de havde jo hørt deres forældre bande over dem, og kan du forestille dig det billede, de små børn laver i deres hoved af en dræbersnegl?« spørger Maj Holmager.

Butiksbestyrer Mai Holmager som struds, ekspedient Michael Jensen som krokodille og artiklens forfatter, Maise Njor, som blæksprutte. Fold sammen
Læs mere

»Så må man jo tage hovedet af et bamsekostume, så der er den brune krop tilbage, og finde nogle følehorn, og så havde vi nogle store hundelorte fra dengang, alle ville være »Muldvarpen, der havde en lort på sit hoved«, som kunne gøre det ud for sneglehuse,« forklarer hun, og tilføjer, at pindsvin altid er en svær genre at bevæge sig ud i.

»Vi har eksperimenteret med skjolde, som man så stikker en masse Mikado-pinde gennem, men det er bedst til voksne, for det er ikke super børnehave-egnet.«

Disco, Charleston og Mexico

Når voksne holder fastelavnsfester, er det ofte med et bestemt tema, og her er disco, charleston, Mexico og Hawaii evergreens, ligesom ABBA-fester stadig er populære.

»Og jeg har opdaget, at der er flere og flere, der fejrer den mexicanske »Day of the Dead«, eller »Mardi Gras«. Hvis du holder en tema-fest, så er du sikker på, at gæsterne husker festen bedre, end hvis du f.eks. bare holder en almindelig 40-års fødselsdag,« siger Maj Holmager. Og fortæller, at det som regel først er lige op til fastelavn, at de kan se, hvad der bliver årets udklædnings-trend, men de har lidt på fornemmelsen, at der er gang i noget med Linse Kessler, og det gælder både til mænd og kvinder.

»Vi havde også 12 tøser, der kom for at købe masker fordi de skulle ind og se »50 Shades of Grey«. Udklædning er en måde at give slip på, for når man er i kostume, så er det lige meget, hvem man er til hverdag,« siger Michael Jensen.

Parykker iFest og Farver Lyngby Hovedgade 84F Fold sammen
Læs mere

»Nogle kommer og siger, at de ikke kan fordrage at klæde sig ud, men så opdager de, at man kan give slip på alt det formelle, og at de er transformeret til en ny identitet,« siger Maj Holmager.

»Udklædning er en isbryder, og det er lidt nemmere at starte en konversation, hvis man er klædt ud,« mener hun. Hun ærgrer sig over, at ikke flere af hendes venner holder tema-fester. »Men jeg har nogle venner, som holder det til nytår, og temaet har f.eks. været Burlesque, harem, og James Bond – men lige det år kunne jeg ikke overskue at skulle være en Bond-babe, så jeg klædte mig ud som superskurken Blofelds hvide kat,« siger hun, og forklarer, at det ofte er sjovest, hvis man tænker lidt længere, end de andre gæster til festen, og finder på noget helt originalt.

Camilla Davidsen træder ud af prøverummet iført en meget blomstret natdragt ud over en nøgendragt, og hun er ikke tilfreds. Patterne sidder åndssvagt, siger hun.

John Hansen står ved siden af, iført et »Long John Fellow«-pirat-kostume, og han ser ret skummel-glad ud. »Jeg hedder jo John, og kan lide at sejle,« siger han muntert, mens den kødfarvede long-fellow dingler forneden.

Camilla skifter til et ko-kostume, og det er da noget af et yver, der hænger på den ko. Derfor har den BH på. Selvfølgelig. For til fastelavn kan du være lige den, du har lyst til at være ...