Vi lærer om os selv på jobbet

Mange af os lærer os selv at kende på jobbet, nemlig via teknikker i personlig udvikling og ledelse. Det er sundt, mener terapeut.

Rene Hansen (tv) er en af de mange, der benytter en coach, her Henrik Wenøe, til at blive bedre til at være sig selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Liselotte Sabroe

Danskerne er en kernesund befolkning, der lader sig inspirere til at udvikle deres privatliv gennem arbejdet.

Det mener parterapeut og forfatter Martin Østergaard i forbindelse med en ny undersøgelse, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende og Fri.dk.

Undersøgelsen viser, at 35 pct. af danskere mellem 36 og 59 år bruger tilbud om personlig udvikling privat, mens hele 60 pct. bruger det på deres arbejde. Og det er et sundhedstegn, mener Martin Østergaard.

"Man lader man sig inspirere til at gøre noget ved de private forhold, når vi er på kurser og seminarer på arbejdet. Folk bruger det meste af deres tid på job og får dér kompetencer, som de kan bruge privat. Det behøver man ikke i samme grad derhjemme i parforholdet. Dér dygtiggører vi os, mens vi er i det," siger Martin Østergaard.

Præst og terapeut Lene Østergaard er ikke helt enig:

"Alt det, vi lærer på arbejdet om konflikthåndtering, samarbejde og kompromisser, burde vi tage med hjem. Vi har så høje forventninger til, hvad livet skal indeholde, at vi glemmer det. Derfor har vi så mange skilsmisser og mennesker, der bor alene."

Nederlag at gå i terapi

Grunden til, at den største del af befolkningen suger til sig af teknikker i selvudvikling gennem deres arbejde er, ifølge Martin Østergaard, at det for mange stadig er grænseoverskridende at gå i terapi, hvor det derimod føles mere legitimt at lære om konfliktløsning og selvindsigt på arbejdet.

"Det føles som et nederlag at søge professionel hjælp. Derfor suger folk til sig af det, de kan bruge hjemme i parforholdet. Selv om det er godt, at mange lærer om personlig udvikling på jobbet, kunne mange mennesker have brug for nogle personlige samtaler med en terapeut. Men det er jo altid bedre at klare sig selv - det er også billigere."