»Vi har brug for en ny krammekultur. Mange er bange for at kramme«

Det er super sundt at kramme. Jo oftere du krammer, jo længere tid du krammer pr. gang, og jo mere inderligt du krammer, des sundere bliver du.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du krammer, begynder din krop at udskille hormonet oxytocin. Oxytocin er et anti-stresshormon, der tilmed sænker appetitten og øger fedtforbrændingen.

Der er ikke lavet kontrollerede forsøg endnu, men teoretisk set så burde det være muligt at kramme sig slank. Da kramning ikke har bivirkninger, så er det i hvert fald en slankemetode, som det er værd at prøve af, hvis du synes, du har brug for det. Oxytocin frigør især fedt fra de fedtdepoter, der er beregning til at blive frigjort under amning, dvs. fedtdepoterne hos kvinder på balder, hofter og lår. Prøv med et langt kram, inden du spiser og mærk, hvad det gør ved din sult og appetit.

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du ikke får nok væske

Hvis du er stresset, så er det ekstra vigtigt, at du krammer meget. Kram modvirker stress via øget udskillelse af oxytocin og via øget følelse af social støtte. Kram går ind og rammer dybt i psyken og fortæller dig, at du ikke er alene. Der er nogen, der vil støtte og hjælpe dig.

Det er formentlig sundest at praktisere lange, inderlige, hyppige kram med flere forskellige kære personer. Hvis kærlige kram er noget, du kun dyrker med din kæreste, så fortæller du din underbevidsthed, at det kan gå helt galt, hvis han eller hun forsvinder.

Vi har brug for en ny krammekultur. Mange er bange for at kramme, fordi de er bange for seksuelle lyster til andre end kæresten. Der er ikke langt fra kram til samleje, tænker mange. Men det vil være sundt både inden for og uden for parforholdet at dyrke mere bevidst kramning. Man kan sagtens kramme, uden det behøver føre til sex, og uden man behøver springe ud som polyamorøs. Man kan sagtens have seksuelle lyster, uden man behøver handle på dem. Seksuel lyst kan bruges som og transformeres til kraftfuld livsenergi. Men det kræver bevidsthed.

LÆS OGSÅ: Denne motionsform er den mest nydelsesfulde efter sex

Baseret på mine erfaringer med mindfulness og meditation, så har jeg udviklet en ny meditation, som jeg kalder krammemeditation. Det er kropsliggjort mindfulness og kærlig venlighed. Krammemeditation konkurrerer lige nu med chokolademeditation om at være den mest populære meditation i mit repertoire. De to meditationer kan sagtens forenes, så man først gør den ene og så den anden. Nydelse er det fælles tema for begge meditationer.

Krammemeditation er systematisk træning af evnen til at kramme, som du så kan bruge i hverdagens almindelige kram med kærester, elskere, venner, børn, familie og kollegaer. Meditationen foregår på den måde, at jeg først guider klienten gennem forskellige almindelige mindfulness-meditationer, herunder meditation på kærlig venlighed, der udvikler kontakten med den universelle/spirituelle kærlighed, som er uden seksuelt begær.

Først derefter går vi videre til den fysiske kramning. Hvis klienten kommer alene, så er jeg hendes (eller hans) krammemakker. Hvis hun (eller han) kommer med en krammemakker, så guider jeg, mens de krammer. Det hele foregår langsomt, nænsomt, gradvist, med tøj på og uden at handle på eventuelle seksuelle lyster. Klienten udvikler indsigt i, at kærlighed og sex er energi, der kan bruges til mange forskellige formål, der leder til øget sundhed og livskvalitet. Det taler vi om bagefter.

Da jeg jo ikke kan gå rundt og kramme alle – selvom jeg gerne ville – så har jeg oprettet Krammeklubben som en lukket gruppe på Facebook. Her kan man få kontakte med andre, der mangler en krammemakker. Det handler hverken om dating eller sex. Det handler bare om at kramme, fordi det er sundt og dejligt.

LÆS OGSÅ: Det betyder dine gener for din vægt

LÆS OGSÅ: 15 tips til at undgå ekstra kilo i ferien

LÆS OGSÅ: 7 gode grunde til at spise sukker 

Artiklen er publiceret i samarbejde med altfordamerne.dk