»Vi diskuterer om meget – men ikke økonomi«

Ægteparret Tine og Andreas Rosenhøj Kreutzfeldt fordeler mange af de økonomiske opgaver efter køn. Men efter en tvangsauktion har de begge sat sig seriøst ind i privat- økonomiens mere kringlede afkroge.

Tine og Andreas Rosenhøj Kreutzfeldt styrer deres økonomi i fællesskab, når det gælder lån, budgetter og finansiering af bolig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Tine og Andreas Rosenhøj Kreutzfeldt lever som ægtepar hyppigst gør i Danmark anno 2014. Hun køber dagligvarerne, tøjet til børnene og gaverne – hvis gaverne altså ikke er værktøj. De er fælles om de større ting som møbler og ferier. Han står for at bestille håndværkere og købe elektronik. På blot ét punkt skiller ægteparret fra Herfølge sig ud fra hovedparten af danskerne, når det gælder kønsroller: Med hensyn til deres viden og ansvar omkring lån, budgetter og finansiering af bolig er de komplet »ligestillede«.

»Vi mistede et hus på tvangsauktion sidste år. Da fik vi økonomisk rådgivning af et firma, og vi har begge lært lige meget om den del af økonomien,« fortæller 32-årige Andreas Rosenhøj Kreutzfeldt. Ægteparret, der nu bor i lejet hus i Herfølge, venter og håber på gældssanering.

»Ellers fordeler vi det meget klassisk mellem os. Tine står for maden og vores to piger. Jeg er mere tilbagetrukket i det daglige, men tager mig nok af de fleste større ting.«

Parrets døtre er fire og fem år gamle.

På trods af vanskelighederne i boligøkonomien skaber penge stort set aldrig splid mellem ægteparret.

»Vi kan diskutere i lang tid om virkelig mange ting – men økonomi er ikke en af dem. Vi har de samme prioriteter. Langt hen ad vejen ønsker vi de samme ting og er enige om, hvad vi godt kan undvære,« siger Andreas, der er tømrer.

»Vi har heldigvis altid været vant til at være enige – men jeg ved da fra andre parforhold, at pengesager volder problemer. Det giver mig ro, at jeg kan købe til mig selv og unger, uden at skulle vende alt med Andreas først. At jeg styrer den del,« siger Tine, der er sygeplejerske.

Ægteparret er ikke overrasket over, at de langt hen af vejen, fordeler deres økonomiske pligter efter de gængse kønsroller.

»Sådan har det altid været – det er mit indtryk, at den slags ændrer sig virkelig langsomt,« siger Tine og fortsætter: »Jeg synes, det er pudsigt, at vi hele tiden snakker om moderne dyder, og at kønsrollerne skal udlignes. Jeg tror, kønsrollerne eksisterer i parforhold, fordi det er nemmest at leve på den måde.«